Se lucrează la axa Washington-Paris: Mizele primei vizite a lui Emmanuel Macron la Casa Albă. După 11 ani, un președinte francez se adresează Congresului SUA

de Robert Lupițu

La un an de la preluarea mandatului de președinte al Franței – a doua cea mai importantă economie europeană, o forță politică pe continent și o putere militară occidentală -, Emmanuel Macron se distinge printr-un stil propriu prin felul în care alege să își lase amprenta asupra relațiilor internaționale, cu un triplu impact: european, transatlantic și global. Cu o vizită la Berlin imediat după învestitura de la Elysee, cu amintirea unei aparente sfidări a lui Donald Trump la sosirea la reuniunea șefilor de stat și de guvern din NATO, cu primirea lui Vladimir Putin la Versailles la trei săptămâni de la înscăunarea sa politică, cu succese economice în urma vizitelor din China și India, junele președinte francez a debutat furibund un mandat care se anunța complicat. Pentru Franța, pentru Europa și pentru relația transatlantică.

FOTO: Elysee.fr

Astăzi, Emmanuel Macron pune pentru întâia oară piciorul în Biroul Oval de la Casa Albă, acolo unde efectuează prima sa vizita oficială de stat de la preluarea președinției franceze și unde va fi primit de omologul Donald Trump, ridicând numărul întrevederilor bilaterale la trei după reuniunea de la Bruxelles de la Ambasada SUA din Belgia în marja reuniunii NATO din 25 mai 2017 și după memorabila vizită a cuplului prezidențial Trump la Paris, pe 14 iulie 2017, de Ziua Națională a Franței.

O vizită de un asemenea calibru nu poate fi rezumată la o valoare cutumiară, iar contextul internațional furnizează argumente care decodifică anumite stări de fapt, cât și evoluții potențiale: de la atacul coordonat din Siria la disputa comercială relativ stăvilită dintre SUA și UE și de la prăpastia în care ar Donald Trump ar putea dori să arunce acordul nuclear cu Iranul la readucerea Statelor Unite în rândul parametrilor angajamentelor climatice globale.

Un scurt recurs la istoria recentă ne arată că, atunci când președinția lui Barack Obama (care, apropo, nu a avut o relație strălucită cu Francois Hollande) s-a încheiat, ea a lăsat în urmă o imensă incertitudine: cum vor conlucra partenerii europeni cu cel de-al 45-lea președinte american și cine va fi principalul său interlocutor? În ultimul an, au existat diverse formule testate, inclusiv de subsemnatul: fie o predilecție a președintelui american de a trata mai facil cu partenerul tradițional dintre aliații strategici – Marea Britanie, fie sub o presiune a diferitelor argumente (relație comercială, longevitate politică în clubul euro-atlantic) cu Germania condusă de Angela Merkel.

Formula Trump-Macron ca exponenți ai arhitecturii internaționale de putere de inspirație occidentale poate fi un overstatement. Liderul SUA nu și-a asumat obiective care să angajeze America în mod necondiționat în toate aranjamentele globale, ci a arătat constant că America acționează atunci când interesele o cer, în vreme ce liderul de la Elysee conduce simultan o mare putere europeană și o mică putere la nivel internațional, conștient fiind în ambele situații de necesitatea avansării integrării europene. În schimb, cei doi președinți conlucrează. Liderul francez pare să fie preferat de către Donald Trump ca partener de dialog occidental, chiar și în pofida faptului că Emmanuel Macron a dat adeseori impresia unui challenger pentru liderul american, îndeosebi în privința schimbărilor climatice. Până una alta, Parisul este singura din cele trei capitale occidentale (alături de Londra și Berlin) vizitată până în prezent de Donald Trump în calitate de președinte, iar Macron va deveni primul lider din lume care se va adresa Congresului SUA în epoca administrației Trump.

Pentru Macron, aceasta vizită vine la capătul unei perioade ce s-a materializat prin autorizarea participării Franței la acțiunea aeriană occidentală împotriva instalațiilor de arme chimice din apropierea capitalei siriene, dublate de un proiect de rezoluție privind războiul din Siria având ca reper ambele coordonate esențiale, dimensiunea umanitară și soluția eminamente politică a conflictului. Totodată, președintele francez se va adresa Congresului american la o săptămână distanță după ce a oferit un discurs privind viitorul Europei, în plenul Parlamentului European. Discursul din clădirea Capitoliului va fi primul al unui lider francez după 11 ani, după cel al lui Nicolas Sarkozy din 2007, din timpul administrației Bush jr. Dincolo de insistența cu care promovează inițiative menite să dea o direcție Europei Unite, Emmanuel Macron este, înainte de toate, președintele Franței, o putere europeană. Astfel, liderul de la Paris este conștient de terenul politic propice pe care joacă: unul în care Angela Merkel și Donald Trump nu fac obiectul unei relații remarcabile și în unul în care Brexit-ul diluează relevanța strategică a Marii Britanii în concertul european.

Pentru Trump, întâlnirea merită privită sub semnul interesului său constant de poziționare pozitivă în raport cu contestatarii săi. Liderul american îl va primi la Casa Albă pe un omolog alături de care a reacționat ca urmare a încălcării unei linii roșii în Siria. Spre deosebire de acțiunea unilaterală din aprilie 2017, SUA au condus anul acesta un atac coordonat occidental împotriva aceluiași regim și ca reacție asupra încălcării aceleiași linii roșii. Inclusiv modalitatea de comunicare în asumarea acestei acțiuni dictează asupra percepției: Donald Trump a anunțat atacul  adresându-se în direct națiunii, în vreme ce președintele francez și premierul britanic au emis comunicate de presă.

În vreme ce Donald Trump simte nevoia unei validări continue a leadership-ului său, Emmanuel Macron pare să întruchipeze postura liderului-partener dispus să îl ajute pe președintele american să își proiecteze imaginea dorită, iar această formulă de lucru ar putea cântări enorm pentru beneficiile relațiilor dintre SUA și Europa în anii ce urmează.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.