Connect with us

POLITICĂ

Sebastian Burduja, aviz pozitiv ca ministru al energiei: România se confruntă cu o “trilemă energetică”; Avem și datoria să ținem lumina aprinsă în R. Moldova

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Burduja pentru portofoliul de la Energie cu 38 voturi “pentru”, 17 voturi “împotrivă” şi nicio abţinere, relatează Agerpres.

În cadrul audierii sale în Parlament, Sebastian Burduja a subliniat că România se confruntă cu o “trilemă energetică”, referindu-se la trei deziderate: România sigură, din perspectiva securității energetice, România verde, din perspectiva energiei curate, și România competitivă, cu un preț al energiei cât mai redus.

“În ceea ce privește securitatea energetică, România are principala datorie de a-și asigura securitatea energetică pentru cetățenii ei. Și asta este un deziderat cu atât mai important în contextul actual geopolitic, de securitate”, a subliniat el.

În același timp, a arătat Burduja, România are o datorie față de Republica Moldova și România și-a îndeplinit-o în perioada recentă.

“Ca să citez unul dintre oficialii Republicii Moldova recent a spus că România a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova. Acesta nu este deloc puțin lucru și trebuie să continuăm să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut”, a punctat noul ministru al energiei.

Candidaţii pentru funcţia de ministru propuşi de premierul desemnat Marcel Ciolacu sunt audiaţi, miercuri, de către comisiile de specialitate din Parlament.

Potrivit calendarului adoptat de Birourile permanente reunite, audierile au început la ora 10:00.

Joi, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, de la ora 12:00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu.

Reprezentanţii PNL şi PSD au depus, marţi seara, lista cu miniştrii noului cabinet şi programul de guvernare pentru care premierul desemnat Marcel Ciolacu cere votul de încredere al Legislativului.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu:

* prim-ministru – Marcel Ciolacu;

* viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);

* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);

* ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);

* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);

* ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);

* ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);

* ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);

* ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL);

* ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);

* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);

* ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);

* ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL). 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, după discuția cu Ursula von der Leyen: Propunerile PNL au fost acceptate de Comisia Europeană. Cota unică rămâne în vigoare și în 2025

Published

on

© PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi că propunerile formaţiunii liberale pentru susţinerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană, susţinând că va fi menţinută cota unică de impozitare şi în anul 2025, aşa cum a propus PNL, şi nu va fi impozit progresiv, cum doreşte PSD.

“Propunerile PNL pentru susţinerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană. Cota unică, cea mai bună pentru România, rămâne în vigoare şi în anul 2025, aşa cum a susţinut Partidul Naţional Liberal, nu va fi impozit progresiv, aşa cum îşi doresc Marcel Ciolacu şi Partidul Social Democrat. O altă propunere liberală: creşterea cotei de contributivitate eşalonat de la 4,75% la 6% la Pilonul 2 de Pensii a primit girul Comisiei. Am început creşterea cotei de contribuţie în mandatul meu de premier şi continuăm. Partidul Naţional Liberal rămâne garantul Pilonului 2 pentru ca românii să aibă mai mulţi bani la pensie”, a precizat Nicolae Ciucă într-o postare video pe Facebook.

Potrivit lui Ciucă, Comisia Europeană susţine şi demersul liberal de creştere a bonificaţiei pentru buni platnici de la 3% la 5%.

“Sunt 560.000 de firme în România care îşi plătesc taxele la timp. Este vremea să arătăm respect pentru antreprenori. PNL rămâne principalul aliat al clasei de mijloc, al românilor care muncesc şi au iniţiativă”, a transmis Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a făcut acest anunț la o zi după ce a avut o discuție despre prioritățile României cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe aeroportul din Chișinău. Ciucă s-a aflat miercuri în Republica Moldova pentru întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului Igor Grosu, iar von der Leyen a venit joi în Republica Moldova, unde a anunțat un plan de creștere și reforme de 1,8 miliarde de euro pentru această țară candidată la UE.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău: România va rămâne alături de R. Moldova, susținând cu tărie viitorul european al fraților de peste Prut

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a salutat miercuri, de la Chișinău, rezoluția adoptată de Parlamentul European, prin care eurodeputații transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova, poziția politică a eurodeputaților fiind adoptată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova

Votul din Parlamentul European, care sprijină ferm parcursul european al Republicii Moldova, reprezintă un pas esențial pentru viitorul european al fraților noștri de peste Prut. România va rămâne alături de Republica Moldova, susținând cu tărie integrarea sa în Uniunea Europeană“, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook, aflat în vizită la Chișinău

În acest context, el a arătat că “întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost o oportunitate de a reafirma sprijinul meu deplin pentru reformele curajoase inițiate în Moldova”.

Voi consolida parteneriatul nostru și voi susține toate eforturile menite să aducă Moldova mai aproape de familia europeană“, a promis Ciucă.

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova, poziția politică a eurodeputaților fiind adoptată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova.

Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie. Eurodeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional. Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.

Parlamentul își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și solicită Comisiei Europene să includă țara în Instrumentul de Asistență pentru Pre-Aderare (IPA III) și să prioritizeze finanțarea pentru țările candidate la UE în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF) pentru perioada 2028-2034. Având în vedere că negocierile de aderare cu Republica Moldova au început deja, deputații europeni solicită accelerarea procesului de evaluare și organizarea în timp util a următoarelor conferințe interguvernamentale.

Pentru a spori reziliența Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride, Parlamentul îndeamnă UE să continue cooperarea în domenii precum comunicarea strategică, sprijinul pentru jurnaliști și societatea civilă , dar și promovarea conținutului media independent în limba rusă.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, președintele Klaus Iohannis a adus un omagiu victimelor Holocaustului și a subliniat importanța asumării trecutului de către România și responsabilitatea generațiilor de astăzi să stopeze ura, violența și discursul instigator la ură. Într-un mesaj adresat de către consilierul Cătălina Galer la evenimentul organizat la Memorialul Holocaustului din București, șeful statului a recunoscut suferințele evreilor români deportați în condiții inumane și a elogiat curajul celor care i-au salvat pe cei persecutați.

“Memoria victimelor, poveștile supraviețuitorilor și ale urmașilor acestora ne ajută să cunoaștem consecințele antisemitismului și ale urii și să transmitem adevărul istoric mai departe, împreună cu convingerea că astfel de atrocități nu trebuie să mai fie permise și că întotdeauna vor exista persoane care vor refuza să pactizeze cu răul și vor lupta cu toate forțele pentru ca viața, demnitatea și integritatea să primeze”, a declarat Iohannis, evidențiind eforturile României în adoptarea unui cadru legislativ care să prevină și să combată antisemitismul și alte forme de discriminare.

“Rememorarea acelei negre perioade și a cumplitelor tragedii prin care au trecut sute de mii de evrei români care au cunoscut deportarea, foametea, condițiile inumane din lagăre, boala și frigul, suferințele agonizante reprezintă o probă a asumării trecutului și un îndemn de a nu uita istoria. În același timp, în această zi reafirm angajamentul statului român față de valorile democratice și față de prețuirea demnității umane. (…) Din păcate, terorismul, ura, violența, dezinformarea și discursul instigator la ură capătă din nou amploare și este responsabilitatea generațiilor de astăzi să le stopeze”, a adăugat el.

Președintele a subliniat rolul esențial al educației în promovarea adevărului istoric, menționând inițiative precum introducerea materiei “Istoria Evreilor. Holocaustul” și construirea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România.

De asemenea, Iohannis a accentuat necesitatea unui parteneriat solid între autorități și societatea civilă pentru a menține vie memoria Holocaustului și a preveni reapariția urii și intoleranței.

“Solidaritatea, toleranța și respectul pentru drepturile fundamentale sunt temelia oricărei democrații”, a adăugat el, reiterând importanța acestor valori în prevenirea discriminării.

În încheiere, președintele a exprimat dorința ca amintirea victimelor Holocaustului să rămână vie, constituind o lecție de empatie și vigilență pentru viitor: „Fie ca memoria victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA14 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE15 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA15 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending