ENERGIE
Sebastian Burduja: În ultimul an, valoarea totală a investițiilor din sectorul energetic a depășit 22-23 de miliarde de euro. Securitatea energetică este pe primul loc
Published
3 weeks agoon
By
REDACTIATrebuie să fim inteligenţi şi pragmatici atunci când vine vorba despre tranziţia verde şi nu trebuie să blocăm investiţiile în hidrocentrale, vitale pentru securitatea energetică a României, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Când vine vorba de tranziţie verde, trebuie să fim inteligenţi, deci pragmatici. Nu înseamnă să nu ţinem cont de factorii de mediu, dar în acelaşi timp, nu înseamnă să blocăm investiţii vitale pentru securitatea energetică a României. Mă refer aici la hidrocentralele cu grad avansat de execuţie, de 80%, 90%, 98%: Răstoliţa, Bumbeşti-Jiu, Cornetu – Avrig, Amenajarea hidroenergetică de la Paşcani. Acestea într-adevăr ţin de securitate energetică. Noi nu putem să ne predăm în faţa unor organizaţii nonguvernamentale care vin şi, în mod sistematic, sabotează demersurile statului român de a finaliza aceste investiţii. Anul acesta, ne străduim să terminăm măcar o astfel de investiţie şi ar fi o premieră după 34 de ani, şi anume cea de la Răstoliţa”, a subliniat ministrul, potrivit Agerpres.
Mai mult, Sebastian Burduja a precizat că în sectorul energetic pe primul loc este securitatea energetică, iar pe locul doi este existența unui preţ competitiv al energiei, „pentru că altfel se alege praful de energie, de dezvoltare, de locuri de muncă”. „Şi în al treilea rând abia, energie verde, un aer mai curat. Ţinem la asta, dar nu putem compromite celelalte două deziderate”, a spus ministrul .
În viziunea oficialului, Planul României privind tranziţia verde este unul inteligent.
„De ce spun asta? Pentru că noi ne-am făcut următorul calcul: ne asumăm să ne decarbonizăm sistemul energetic şi, în general, economia. Deci, trebuie să mai închidem din capacităţile pe cărbune, dar am spus răspicat că nu putem să închidem capacităţi de cărbune, de producţie în bandă sau flexibilă, fără să punem ceva similar în loc. Şi atunci, pe termen scurt şi mediu, lucrăm la grupuri pe gaz. Asta înseamnă undeva la 3.500 de megawaţi – de la Mintia 1.700, la Işalniţa 850, Turceni 475, plus CET-urile care se modernizează la Arad, Craiova, Constanţa, Râmnicu Vâlcea. Urmează şi în Bucureşti. Pe termen mediu si lung, solar, eolian, dar foarte important, energie nucleară. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, unde calendarul este ferm 2031-2032 plus, între timp, până în 2029, retehnologizarea Unităţii 1 şi prelungirea cu încă 30 de ani”, a afirmat Burduja.
De asemenea, acesta a punctat faptul că valoarea totală a investiţiilor din sectorul energetic, finanţate în ultimul an, depăşeşte 22-23 de miliarde de euro.
„În Ministerul Energiei, gestionăm fonduri destule. Nu banii sunt o problemă sau nu mai sunt o problemă pentru România, pentru că, făcând un calcul simplu, avem undeva la 16 miliarde de euro, 17 miliarde de euro PNRR, plus Fondul pentru modernizare. Noi, în ultimul an de zile, am reuşit să semnăm contracte pentru producţie de energie verde, pentru reţele de distribuţie şi de transport al energiei, pentru reţele de transport gaze. Pentru stocare, urmează în două săptămâni”, a mai spus Sebastian Burduja.
El a subliniat că Ministerul Energiei a reușit să pună la bătaie 13-14 miliarde de euro , iar mediul privat a răspuns pozitiv şi a pus la rândul său o contribuţie proprie, astfel încât, în total, investiţiile din sectorul energetic finanţate în ultimul an de zile depăşesc 22-23 de miliarde de euro.
„Sigur, în timpul zilei, unde avem o provocare şi noi am mai vorbit despre asta, este în zona de stocare. De ce? Pentru că seara când mergem acasă creşte consumul, nu avem suficientă producţie, ne lipseşte producţia de energie solară din timpul zilei. Dacă e foarte cald, nici vântul nu ne ajută, deci energia eoliană, şi atunci pot apărea aceste dificultăţi”, a conchis Burduja.
You may like
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Bugetul UE pentru 2025. Eurodeputatul Siegfried Mureșan solicită o creștere de 20 de milioane de euro a alocărilor pentru Programul Erasmus+
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
Nicolae Ciucă: Trebuie încheiat un protocol cu Ucraina pentru ca dronele rusești care pătrund în România “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”
Nicolae Ciucă: Cheia dezvoltării oricărei localități rurale este atragerea de investitori și cheltuirea eficientă a fondurilor europene și a banilor de la bugetul național
ENERGIE
Ministrul energiei Sebastian Burduja: România şi-a îndeplinit ţinta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă cu mai mult de două luni înainte de termen
Published
3 weeks agoon
August 22, 2024Ministrul energiei Sebastian Burduja a anunțat joi că România şi-a îndeplinit ţinta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă cu mai mult de două luni înainte de termen, având deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%.
”România are deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%, ceea ce înseamnă că şi-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen. Potrivit legislaţiei europene şi angajamentelor asumate la nivel de ţară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024 – 2025, are termen limită data de 1 noiembrie 2024”, anunţă Ministerul Energiei într-un comunicat oficial.
Citiți și UE atinge obiectivul de stocare a gazelor naturale la 90% cu 10 săptămâni înainte de termen
”Ne menţinem angajamentul din iarna trecută şi pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. România este, ca de fiecare dată, un partener solid pentru Uniunea Europeană. Prin respectarea acestor ţinte asumate, ţara noastră va juca în continuare rolul de pilon de stabilitate pentru întreg sectorul regional”, arată ministrul Burduja, ”Suntem pregătiţi de iarnă în ceea ce priveşte gazele naturale: putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze şi scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze în fiecare zi. Datorită investiţiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există şi posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL”, subliniază Sebastian Burduja.
El arată că o altă veste bună este şi că, de la 1 octombrie, va începe activitatea şi la terminalul GNL de la Alexandroupolis.
”Această unitatea plutitoare de stocare şi regazificare este esenţială pentru Coridorului Vertical – o iniţiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federaţiei Ruse pentru restul Europei. Astfel, reuşim să ne asigurăm securitatea energetică – cel puţin în ceea ce priveşte gazele naturale – prin diversificarea atât a surselor, cât şi a rutelor de aprovizionare cu gaze din import, la nevoie. Şi, la fel de important: sunt gata, dacă va fi nevoie, să-i ajutăm şi pe fraţii noştri de peste Prut. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la atingerea obiectivelor noastre, de la producătorii de gaz românesc la Romgaz şi Engie, care asigură capacitatea de înmagazinare de gaze a României, la utilizatorii de capacitate,” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit Ministerului Energiei, Depogaz, companie deţinută 100% de către Romgaz, operează 5 depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2870 mil. m3/ciclu: Situaţia actuală a capacităţilor operate de Depogaz este: – Bilciureşti – capacitate activă: 1310 mil. m3/ciclu; – Urziceni – capacitate activă: 360 mil. m3/ciclu; – Bălăceanca – capacitate activă: 50 mil. m3/ciclu; – Sărmăşel – capacitate activă: 900 mil. m3/ciclu; – Gherceşti – capacitate activă: 250 mil. m3/ciclu.
”De asemenea, Depomureş, controlat de Engie, deţine un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi / ciclu”, mai spune Ministerul Energiei.
ENERGIE
Ministerul Energiei anunță organizarea Smart Energy Expo 2024, un eveniment de referință pentru industria energiei sustenabile din România, care va avea loc în perioada 19-21 septembrie
Published
3 weeks agoon
August 21, 2024By
REDACTIAMinisterul Energiei anunță organizarea Smart Energy Expo 2024, un eveniment de referință pentru industria energiei sustenabile din România, care va avea loc în perioada 19-21 septembrie 2024 la Pavilionul Expozițional Constanța, potrivit unui comunicat de presă.
Evenimentul organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, având ca partener Ministerul Energiei, dar și organizații partenere de referință în domeniu, precum SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A.), PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România), și PSC (Patronatul Societăților din Construcții), reunește actori principali din sectorul energetic național și internațional.
Smart Energy Expo 2024, ajuns la a treia ediție, este un eveniment dedicat promovării celor mai noi soluții, tehnologii și inovații care contribuie la eficiența, sustenabilitatea și dezvoltarea sectorului energetic și a industriilor conexe.
Expoziția va reuni companii de top, profesioniști și organizații dintr-o gamă largă de domenii, inclusiv energie regenerabilă, sisteme fotovoltaice, stații de încărcare pentru vehicule electrice, soluții software și hardware, infrastructură pentru Smart Cities și Smart Homes, tehnologii IoT, mobilitate electrică, automatizări industriale, materiale de construcții pentru clădiri eficiente energetic, soluții de stocare a energiei, precum și servicii de consultanță în domeniul sustenabilității și al managementului resurselor.
Evenimentul include workshop-uri tematice susținute de specialiști în domeniu, oferind o platformă excelentă pentru networking și identificarea de noi parteneriate.
Smart Energy Expo 2024 se profilează ca un punct de întâlnire esențial pentru toți cei interesați de inovațiile din domeniul energiei și de viitorul sustenabil al acestui sector vital.
ENERGIE
Ministrul Sebastian Burduja: România își va îndeplini în timp record ținta de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarna viitoare
Published
4 weeks agoon
August 16, 2024By
REDACTIAMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că România are înmagazinate, în prezent, 2,8 miliarde mc de gaze naturale în depozitele subterane, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare, în condiţiile în care, potrivit directivelor europene, trebuie să aibă depozitele pline în proporţie de 85% la 1 septembrie.
Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene (din 20 noiembrie 2023) prevede că România trebuia să aibă depozitele pline în proporţie de 65% până la data de 1 iulie şi de 85% până la data de 1 septembrie. Acelaşi act normativ prevede şi că, la începutul perioadei de iarnă (1 noiembrie), obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale este de 90% din capacitatea de înmagazinare, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.
„Zilnic, România produce aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale, consumă circa jumătate, iar alte 10 – 11 milioane mc se înmagazinează. Cum deja avem 2,8 miliarde mc de gaze naturale înmagazinate, până la atingerea ţintei de 90% mai este extrem de puţin. În câteva zile ne vom îndeplini în timp record ţinta trasată de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Sigur că nu ne vom opri aici! Vom continua să înmagazinăm gaze naturale până vom atinge 100% din capacitatea de stocare. Cel mai probabil, aşa cum am făcut şi anul trecut, vom face şi supraplinul, trecând peste nivelul de 100%”.
Potrivit acestuia, stocarea gazelor naturale pentru iarnă este cu atât mai importantă cu cât Ucraina a anunţat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor ruseşti pe teritoriul său. Totodată, ministrul a anunţat că se lucrează la actul normativ care vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
„Este o veste bună mai ales în actualul context, al agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei, ţară prin care tranzita majoritatea gazului rusesc exportat în Europa. Mai mult, Kievul a anunţat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor ruseşti pe teritoriul său, ceea ce face şi mai importantă stocarea gazelor naturale pentru iarnă, atât pentru noi, cât şi pentru onorarea eventualelor solicitări de sprijin din partea fraţilor noştri de dincolo de Prut”, a mai spus Sebastian Burduja.
Mai mult, el a anuțat că Ministerul a început să lucreze la elaborarea Hotărârii de Guvern ce vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
„Ca orice bun gospodar, şi noi, la Ministerul Energiei, ne facem vara sanie, ca să trecem iarna cu bine”, a conchis Sebastian Burduja.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza