Sebastian Kurz ar putea intra la guvernare alături de un partid fondat de naziști. Viitorul cancelar al Austriei a declarat zero toleranță pentru antisemitism

În contextul alegerilor parlamentare din Austria de pe 15 octombrie și a câștigării acestora de către Partidul Poporului (ÖVP), Sebastian Kurz, actual ministru de externe, acesta va trebui să formeze o nouă coaliție de guvernământ alături de unul dintre cele două partide care au câștigat cele mai multe voturi, și anume Partidul Liberal (FPÖ) – (27,4%)  și social democrații (SPÖ) care au obținut 26,7% din totalul voturilor exprimate.

Criza din Austria a fost declanșată în luna mai când liderul ÖVP, Reinhold Mitterlehner și totodată vice-cancelar, a demisionat, cee ce a dus la o reacție în lanț, conferindu-i lui Sebastian Kurz posibiilitatea să conducă partidul. Acesta a decis ca partidul să iasă din coaliția de guvernământ, ceea ce a dus la alegeri anticipate.

Sursă foto: Facebook.com/Sebastian Kurz

În eventualitatea în care Kurz va decide formarea viitorului executiv austriac alături de FPÖ, acesta va fi unul compus nu numai de persoane cu viziune de dreapta, dar și de extremă dreapta, cu rădăcini care duc până la începutul perioadei postbelice și chiar la nazism.

Fondat încă din 1956 de către foști membri ai Partidului Nazist, FPÖ s-a afirmat precum un partid național-liberal care se opunea socialismului și clericalismului catolic. Primul lider al partidului, Anton Reinthaller a fost funcționar nazist și ofițer SS. Acesa a condus partidul până în 1958 când Friedrich Peter (fost ofițer SS) a preluat conducerea între anii 1960 și 1970. De-a lungul timpului, el a dezvoltat și o aripă liberală, dar a rămas un partid de nișă, nereușind să câștige mai mult de 8% dintre voturile austriecilor. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor 1980 Jörg Haider a preluat conducerea partidului și a reușit să facă din FPÖ unul relevant pe scena politică austriacă. 

Foto: Heinz-Christian Strache, liderul FPO
Sursă: ro.wikipedia.org

Orator carismatic și avocat la formare, dar xenofob și antisemit, Haider a văzut o oportunitate de în exploatarea subiectului migranților iugoslavi în anii 1990  și a atras electorat prin intermediul propagării unor mesaje anti-imigrație.

Odată cu trecerea timpului, nucleul nazist a fost înlocuit de o generație lipsită de memoria războiului, transformându-se dintr-un partid al veteranilor de război cu păr grizonat în unul al tinerilor, iar principalii votanți au devenit în special bărbații tineri din clasa muncitoare. După moartea lui Heider în 2008, conducerea FPÖ a fost preluată de  Heinz-Christian Strache, care se află în continuare la cârma partidului.

În pofida faptului că FPÖ ar putea forma un al treilea guvern, după ce anterior a făcut parte din executiv atât alături de socialiști, cât și de democrați, poziția acestuia este acum mult mai privilegiată pe scena politică. FPÖ nu mai este un partid de nișă, el este un veritabil jucător și este luat în serios de ÖVP pentru formarea unei coaliții de guvernământ.

Fondat de naziști și ofițeri SS, cunoscut pentru antisemitismul de care a dat dovadă de-a  lungul deceniilor, FPÖ suscită acum îngrijorări nu numai în rândul comunității musulmane căci militează pentru “dezislamizarea Austriei”, dar și în rândul celei evreiești. La această temere nici relațiile din ultimii 20 de ani nu ajută, fiind cunoscută întreruperea relațiilor diplomatice timp de trei ani dintre Israel și Austria din cauza prezenței FPÖ la guvernare.

Poate precum un mesaj deopotrivă cu ecou intern dar și internațional, a fost cel al lui Sebastian Kurz care și-a luat la două zile după alegeri angajamentului de a lupta împotriva oricărei forme de antisemitism din partea viitorilor  parteneri de guvernare. Acesta a declarat că are “toleranță zero” față de antisemitism.

Rămâne de văzut ce efecte vor avea politicile unui guvern în a cărui componență se vor găsi și persoane de extremă dreapta, însă este binecunoscută aversiunea acestora împotriva autorității de la Bruxelles dar și antagonizarea de care au dat dovadă de-a lungul timpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.