Connect with us

IRAN

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, cere tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol din Iran

Published

on

Într-un discurs ţinut duminică seara în faţa reprezentanţilor diasporei iraniene din California, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a comparat regimul de la Teheran cu Mafia şi a cerut tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol din Iran, relatează agenţiile de presă Reuters, DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

Foto: Wikimedia (Gage Skidmore)

Washingtonul nu se teme să aplice sancţiuni „la cel mai înalt nivel” împotriva liderilor iranieni, a declarat Pompeo. El a făcut apel la sprijin internaţional, în special din partea ţărilor din Orientul Mijlociu, pentru a se crea „maximum de presiune” asupra Iranului. Statele care nu vor reduce „cât mai aproape de zero” achiziţiile de ţiţei iranian se vor expune sancţiunilor americane, a reamintit şeful diplomaţiei SUA.

Pompeo a afirmat că Iranul „este condus de ceva care seamănă mai mult cu Mafia decât cu un guvern”, având în vedere corupţia şi averile uriaşe ale conducătorilor de la Teheran şi a promis că Statele Unite “vor sprijini vocea îndelung ignorată a poporului iranian”.

Declarațiile sale vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump a avertizat Iranul să „nu mai ameninţe niciodată SUA”, în caz contrar Teheranul riscând să suporte consecinţe precum „cele pe care puţini le-au cunoscut de-a lungul istoriei”. „Nu mai suntem o ţară care va suporta afirmaţiile voastre demente despre violenţă şi moarte. Aveţi grijă!”, a scris liderul SUA pe Twitter. 

Citiți și: Președintele Iranului, Hassan Rouhani, îl avertizează pe Donald Trump: America ar trebui să ştie că ”un război cu Iranul este mama tuturor războaielor”

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul internaţional JCPOA privind programul nuclear iranian, în pofida apelurilor făcute de partenerii săi europeni – Emmanuel Macron și Angela Merkel – care s-au aflat la Washington la finalul lunii aprilie. Un apel similar fusese făcut și de șeful diplomației britanice, Boris Johnson, primit la Washington de omologul american, Mike Pompeo.

Citiți și: Consens SUA-UE la summitul NATO privind influența malignă a Iranului și îngrijorările referitoare la conducta de gaz dintre Rusia și Germania

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele SUA cere aliaților europeni să iasă din acordul nuclear cu Iran și avertizează: ”Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență de la München

Aflat la Conferința de Securitate de la München pentru a reafirma mesajul administrației Trump față de Europa și întreaga lume, vicepreședintele Mike Pence a cerut liderilor lumii să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran pentru a pune presiune asupra regimului de la Teheran pe care l-a acuzat că ”promovează un nou Holocaust”.

Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”, a spus Pence.

”O lecție a acestui capitol întunecat al istoriei umanității este că atunci când regimurile autoritare promovează ură antisemită și amenință cu violența, trebuie să le credem pe cuvânt”, a mai adăugat el, solicitând liderilor europeni să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran.

Recent, o nouă retorică a escaladat tensiunile dintre Israel și Iran după ce un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat în contextul aniversării a 40 de ani de la Revoluția din 1979 că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ameninţând cu distrugerea naţiunii iraniene.

A venit momentul ca partenerii noștri europeni să se oprească din subminarea sancțiunilor americane față de acest regim criminal”, a completat vicepreședintele SUA, referindu-se la decizia Franței, Germaniei și Marii Britanii de a crea un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane, mecanism denumit INSTEX și anunțat aceste țări în cadrul unei ministeriale UE la București.

El a spus că retragerea țărilor europene din acord va contribui la asigurarea securității și libertății poporului iranian.

Reamintim că vicepreședintele SUA a participat joi la Varșovia la o conferință ministerială la nivel înalt dedicată problematicii păcii și securității în Orientul Mijlociu, co-organizată de SUA și Polonia, care a fost privită cu scepticism și cu critici virulente din partea Iranului, care a acuzat că este o reuniune îndreptată împotriva regimului de la Teheran. În acel context, Mike Pence a solicitat retragerea țărilor europene din acordul cu Iran.

De altfel, între marii absenți ai conferinței s-a numărat și ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, cel care a susținut în discursul de la Conferința de Securitate de la München că Berlinul nu va abandona înțelegerea cu Teheranul.

„Împreună cu britanicii, francezii şi întreaga UE, am găsit un mijloc pentru ca Iranul să rămână în acordul asupra programului său nuclear. Iar obiectivul nostru este fără arme nucleare, tocmai pentru că Iranul destabilizează regiunea”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

Administraţia Trump a reinstituit în noiembrie 2018 toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Noi tensiuni cu amenințări nucleare între Iran și Israel: ”Vom șterge de pe fața pământului orașele Tel Aviv și Haifa”/ ”Va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrați”

Published

on

O nouă retorică escaladează tensiunile dintre Israel și Iran după ce un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ameninţând cu distrugerea naţiunii iraniene.

Statele Unite nu au curajul de a trage un singur glonţ spre noi în pofida tuturor capabilităţilor militare pe care le deţin. Dar, dacă ne atacă, vom şterge de pe faţa pământului oraşele Tel Aviv şi Haifa“, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de Reuters, potrivit Hotnews.ro.

Yadollah Javani, membru al Biroului politic al Gardienilor Revoluţiei din Iran, a făcut aceste declaraţii cu ocazia unei ceremonii pentru marcarea a 40 de ani de la Revoluţia islamică de la Teheran.

În replică la declaraţiile oficialului militar iranian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul că, dacă va ataca Israelul, “va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează”.

Eu nu ignor ameninţările regimului iranian, dar nici nu sunt intimidat de ele. Dacă acest regim face eroarea teribilă şi încearcă să distrugă oraşele Tel Aviv sau Haifa, nu va reuşi, dar va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează. Ar trebui să ţină cont de acest lucru“, a afirmat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Israel și Iran își dispută un conflict regional prin interpuși (proxy war) de peste un deceniu, un conflict legat de lupta politică între liderii Iranului și Israel în care guvernul israelian și-a propus să prevină dotarea Teheranului cu arme nucleare și înfrângerea aliaților Iranului și organizații apropiate precum Hezbollah în Liban. Totodată, Israelul se opune unei prezențe militare iraniene în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad.

Mai mult, guvernul lui Benjamin Netanyahu a respins întotdeauna ideea unui acord nuclear cu Iranul, transmițând Occidentului că se lasă păcălit de regimul de la Teheran. În același timp, Israelul a salutat retragerea administrației Trump din această înțelegere și reimpunerea de sancțiuni economice Iranului.

O altă dovadă a retoricii agresive dintre cele două state datează încă de anul trecut, când premierul Benjamin Netanyahu s-a prezentat la Conferința de Securitate de la München cu o bucată dintr-o dronă iraniană doborâtă de forțele militare israeliene, adresându-i-se retoric ministrului de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif.

Amenințările dintre Iran și Israel apar cu câteva zile înainte de o conferință dedicată păcii și securității în Orientul Mijlociu pe care SUA și Polonia o co-organizează la Varșovia, la nivel de miniștrii de Externe.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Iranul este pregătit să răspundă acțiunilor ostile din partea SUA

Published

on

Iranul a anunţat luni că este pregătit să răspundă oricărei acţiuni ostile din partea SUA, dar a precizat că nu consideră o ameninţare semnificativă sosirea unui portavion american, săptămâna trecută, în zona Golfului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Foto: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate Airman Doug Pearlman

Portavionul USS John C. Stennis a intrat vineri în Golful Persic, punând capăt astfel unei absenţe îndelungate a portavioanelor americane în regiune pe fondul creşterii tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Teheran.

”Prezenţa acestei nave militare este nesemnificativă pentru noi”, a declarat comandantul Forţelor navale iraniene, Habibollah Sayyari, citat de agenţia de presă ISNA, potrivit Agerpres.

”Nu îi vom permite acestei nave să se apropie de apele noastre teritoriale din Golful Persic”, a adăugat el.

Sayyari a menţionat, totuşi, că ţara sa este în stare de vigilenţă sporită pentru a contracara orice eventuale ameninţări. ”Ei (americanii) nu au curajul sau capacitatea de a lua vreo măsură contra noastră. Avem suficiente capacităţi de a ne opune acţiunilor lor şi noi am reiterat ferm acest lucru”, a spus oficialul militar iranian.

Relaţiile dintre SUA şi Iran s-au tensionat începând din luna mai, când preşedintele american Donald Traump a anunţat că îşi retrage ţara din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi a reintrodus sancţiuni asupra băncilor şi sectorului energetic din Iran.

Citiți și: Administraţia Trump reinstituie toate sancţiunile împotriva Iranului începând din 5 noiembrie

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending