Connect with us

NEWS

Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo: Sărbătorim cea de-a 100-a aniversare a creării României moderne. Valorile democratice și statul de drept, esența relației noastre

Published

on

Statele Unite vor continua să fie alături de România în eforturile de susținere a valorilor democratice și a statului de drept, care sunt esența relației noastre și stau la baza creșterii economice și a prosperității, este mesajul transmis de secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, cu ocazia Zilei Naționale a României, care coincide în acest an cu aniversarea unui secol de la Marea Unire.

“În această zi, sărbătorim împreună cu toţi românii cea de-a 100-a aniversare a creării României moderne şi reflectăm la prietenia noastră şi la parteneriatul strategic. România este un aliat puternic al Statelor Unite. Apreciem contribuţia României la securitatea globală prin statutul de membru al NATO, inclusiv participarea la misiunile internaţionale din Afganistan şi Irak, şi apreciem sacrificiile făcute de România”, scrie Pompeo, în mesajul postat vineri pe site-ul Departamentului de Stat.

 

În acelaşi document, guvernul american salută de asemenea modul de abordare de către România a problemelor regionale, precum securitatea la Marea Neagră.

România aniversează sâmbătă, 1 decembrie 2018, un secol de la realizarea Marii Uniri a Regatului României cu provinciile istorice Basarabia, Bucovina și Transilvania. Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Un rol important în crearea contextului Unirii l-a avut și președintele american de atunci, Woodrow Wilson. Platforma politică inspirată de discursul și cele 14 puncte ale președintelui Wilson – îndeosebi principiul autodeterminării popoarelor – au favorizat emanciparea națională și Marea Unire a românilor.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden a fost invitat să susțină discursul prezidențial în Congres pe 28 aprilie, cu puțin timp înaintea datei simbolice în care se împlinesc 100 de zile de mandat

Published

on

© The White House

Președintele american, Joe Biden, a fost invitat marți să susțină primul său discurs politic în Congresul american pe 28 aprilie, cu puțin timp înaintea datei simbolice în care se împlinesc 100 de zile de mandat, anunță AFP, citat de Agerpres.

Potrivit tradiției, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, l-a invitat pe președintele Statelor Unite printr-o scrisoare să ”împărtășească (viziunea) sa pentru a face faţă provocărilor şi oportunităţilor acestui moment istoric”, în contextul în care administraţia Biden încearcă să scoată ţara din pandemie şi să revitalizeze economia primei puteri mondiale.

”În urmă cu aproape 100 de zile, când aţi depus jurământul, aţi jurat cu un spirit plin de speranţă că <<vine ajutorul>>. Acum, datorită guvernanţei dvs. istorice, care urmăreşte să realizeze o transformare profundă, ajutorul a sosit”, a scris Nancy Pelosi, o aliată apropiată a lui Joe Biden, în scrisoarea de invitaţie.

Președinții Statelor Unite susțin în mod tradițional acest discurs politic ”despre starea națiunii” în fața ambelor camere ale Congresului, reunite în sesiune extraordinară, în primele săptămâni ale mandatului lor.

Pandemia de COVID-19 și asaltul asupra clădirii Congresului SUA din 6 ianuarie, precum și îngrijorările care au urmat cu privire la securitate, au determinat amânarea acestui eveniment politic.

Nancy Pelosi nu a precizat formatul pe care îl va avea, în mijlocul unei pandemii, acest discurs rostit de obicei în faţa a sute de parlamentari şi invitaţi adunaţi în hemiciclu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Rezervei Federale a SUA: Un atac cibernetic pe scară largă, mai periculos pentru economie decât o criză mondială

Published

on

© Federal Reserve/Twitter

Președintele Băncii centrale americane, Jerome Powell, este mai îngrijorat de riscul unui atac cibernetic pe scară largă decât de o criză financiară mondială, similară celei din 2008, anunță AFP, citat de Agerpres.

Riscurile unei crize asemănătoare celei din 2008 cu necesitatea ca guvernele să salveze băncile ”sunt foarte, foarte mici”, a declarat Jerome Powell în cursul emisiunii 60 Minutes, difuzată de canalul american CBS News.

”Lumea se schimbă. Lumea evoluează. La fel şi riscurile. Aş spune că riscul pe care îl supraveghem cel mai mult este riscul cibernetic”, a afirmat el, adăugând că aceasta este o preocupare împărtăşită de numeroase guverne, mari companii private, în special financiare.

De asemenea, împotriva acestui risc, toţi aceşti jucători investesc cel mai mult.

În contextul dat, Rezerva Federală analizează diferite tipuri de scenarii pentru a fi pregătită.

”Există scenarii în care sistemul de plăţi nu poate funcţiona. Nu se pot face plăţi. Există scenarii în care o mare instituţie financiară îşi pierde capacitatea de a urmări plăţile pe care le face şi lucruri de genul acesta”, a explicat Jerome Powell.

În egală măsură, Fed i-a în calcul posibilitatea ca o parte sau chiar o mare parte a sistemului financiar să se oprească, Powell anunțând că sunt alocate ”timp, energie și bani pentru a ne proteja” de atacurile cibernetice, în contextul în care acestea vizează instituțiile mari” în fiecare zi”.

Întrebat dacă Statele Unite iau în calcul posibilitatea creării unui dolar digital, în contextul în care China a devenit prima mare putere economică mondială care a dezvăluit o criptomonedă, Fed a anunțat că evaluarează această posibilitate, dar decizia finală va fi anunțată doar după ce impactul său va fi pe deplin înțeles. 

În octombrie, Jerome Powell a indicat deja că Statele Unite au în vedere emiterea propriei criptomonede, dar a avertizat că evaluarea completă a beneficiilor şi riscurilor va fi de durată.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden denunță ”epidemia” de violențe cu arme de foc din SUA: Este o ruşine pe plan internațional. Trebuie să înceteze

Published

on

© White House / Facebook

Președintele american, Joe Biden, a denunțat joi ”epidemia” de violențe cu arme de foc în Statele Unite, în cadrul unui discurs susținut la Casa Albă în care a amintit seria de masacre care a zdruncinat țara în ultimii ani, anunță AFP și Reuters, citat de Agerpres.

”Violenţele armate din Statele Unite sunt o epidemie şi o ruşine pe plan internaţional. Trebuie să înceteze”, a deplâns Biden în discursul său, la care au asistat şi supravieţuitori ai unor recente atacuri cu arme de foc. ”Destul cu rugăciunile, e timpul să trecem la fapte”, a spus şeful statului, care a prezentat un plan limitat vizând controlul armelor.

Biden a ținut să sublinieze că niciuna dintre măsurile prezentate nu contravine amendamentului 2 al Constituției Statelor Unite, despre care susținătorii armelor de foc afirmă că le garantează dreptul la port-armă.

Președintele SUA a solicitat Departamentului Justiției să propună reglementări pentru depistarea armelor de foc care au fost modificate artizanal și care sunt deținute ilegal, informează Digi24.

În egală măsură, vor fi elaborate norme pentru intensificarea controalelor privind profilul psihologic al persoanelor care vor să achiziționeze arme de foc.

Joe Biden urmează să îl numească pe David Chipman, un activist pentru intensificarea controalelor la achiziţionarea armelor de foc, în funcţia de director al Oficiului pentru Alcool, Tutun şi Arme de Foc.

Mai multe incidente armate, soldate cu numeroase victime, au avut loc recent în statele Colorado, Georgia şi California.

Aterior, președintele american a solicitat Congresului să acționeze rapid pentru a limita circulația armelor de foc în America.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL UE3 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA7 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE45 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 hour ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA2 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA7 days ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending