Connect with us

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat al SUA Rex Tillerson acuză autorităţile din Myanmar de purificare etnică: ”Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile”

Published

on

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat, miercuri, ca populaţia de etnie rohingya a fost supusă „purificării etnice”. Oficialul SUA a acuzat autorităţile burmeze de „atrocităţi îngrozitoare” împotriva minorităţii din Myanmar, informează BBC News.

”După o analiză atentă şi aprofundată a faptelor, este clar că situaţia din regiunea nordică Rakhine reprezintă o purificare etnică împotriva rohingya”, a susţinut Rex Tillerson.

Afirmaţiile secretarului de Stat, făcute în urma vizitei în Myanmar săptămâna trecută, reprezintă cele mai puternice acuzaţii aduse de Statele Unite intervenţiei militare împotriva etniei rohingya, care a determinat peste 600.000 de persoane să părăsească statul după violențele începute în luna august.

”Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile îngrozitoare care au urmat. Aceste abuzuri făcute de câţiva militari burmezi, forţe de securitate şi autorităţi locale au cauzat suferinţă şi au forţat mii de bărbaţi, femei şi copii să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în Bangladesh”, a declarat Rex Tillerson.

Secretarul de Stat al SUA consideră că răspunsul Myanmarului în faţa crizei va fi unul vital în determinarea succesului pe care îl are tranziţia statului într-o “societate mai democratică”, iar cei care sunt responsabili de încălcarea drepturilor omului trebuie traşi la răspundere.

Administraţia de la Washington consideră că şefa guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, joacă un rol important în rezolvarea situaţiei.

 

.

INTERNAȚIONAL

Din Ucraina, vicecancelarul german Robert Habeck face apel la parteneri să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a continua lupta împotriva Rusiei

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Vicecancelarul german Robert Habeck, ministru pentru afaceri economice și acțiune climatică, a efectuat joi o vizită surpriză în Kiev pentru a transmite sprijinul țării sale pentru Ucraina, care se confruntă cu lipsă munițiilor și armelor în fața intensificării atacurilor din partea Rusiei, anunță Deutsche Welle.

Habeck a avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni. Într-o reacție pentru Deutsche Welle, Habeck a declarat că starea de spirit de la Kiev este ”foarte puternică” și că toți cei cu care a vorbit s-au arătat hotărâți să ”continue să lupte” pentru libertatea Ucrainei.

Întrebat dacă este de părere că Rusia poate fi oprită, Habeck a răspuns: ”Bineînțeles că poate fi oprită. Ei (forțele ucrainene) au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, mai multe sisteme de apărare antiaeriană. Este un lucru despre care m-a întrebat președintele”.

”Germania a livrat încă un sistem Patriot, iar noi facem acest lucru ca o primă mișcare pentru a le cere și altora și pentru a da un exemplu că toată lumea poate face un pic mai mult. Dacă vă uitați la numărul de sisteme Patriot pe care le au alte țări, există țări care au cu (câteva) mai multe sisteme Patriot decât are Germania”, a declarat Habeck.

La rândul său, președintele ucrainean a mulțumit Germaniei și întregii societăți germane pentru ”sprijinul tangibil oferit Ucrainei pe parcursul întregului război, în condițiile tuturor acestor provocări”, detaliază Administrația Prezidențială ucraineană într-un comunicat.

Părțile s-au concentrat, de asemenea, asupra importanței consolidării în continuare a apărării aeriene a Ucrainei cu sisteme moderne de fabricație occidentală.

În timpul întâlnirii, părțile au discutat despre reabilitarea infrastructurii energetice după atacurile cu rachete rusești, precum și despre modalitățile de atragere a asistenței germane pentru repararea rapidă a centralelor electrice avariate.

O atenție deosebită a fost acordată cooperării bilaterale în industria de apărare și nevoilor de apărare ale apărătorilor ucraineni.

Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la atragerea investițiilor germane în Ucraina și la dezvoltarea cooperării economice și au coordonat măsurile de pregătire a Conferinței pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la Berlin în luna iunie a acestui an.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a reluat joi promisiunea de a trimite încă o baterie de rachete Patriot în Ucraina, îndemnându-i pe partenerii din NATO să facă același lucru.

De altfel, șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”, mai ales în contextul în care ajutorul american pentru Kiev întârzie, dar există speranțe că acesta va sosi în curând pentru că Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Între timp, Uniunea Europeană a instituit Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 miliarde de euro.

Continue Reading

SUA

Directorul CIA avertizează că Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA nu trimit mai mult ajutor

Published

on

© Georgetown University

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea „pierde” războiul împotriva Rusiei până la sfârșitul anului, relatează CNN și Politico.

Comentariile sale marchează unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administrației Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor mult amânat pentru Kiev.

Cu doar o lună în urmă, Burns a avertizat, în cadrul unei apariții în fața Comisiei de Informații a Senatului, că dacă Congresul nu se va mobiliza pentru a autoriza un sprijin suplimentar – mult timp împiedicat de opoziția conservatoare din Camera Reprezentanților – „Ucraina va pierde probabil teren și probabil un teren semnificativ în 2024″.

Dar joi, în timpul unei apariții la George W. Bush Center, el a avertizat că Ucraina ar putea fi forțată să capituleze în întregime.

„Cu impulsul pe care l-ar da asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste până în 2024″, a declarat Burns.

„Fără asistență suplimentară, situația este mult mai gravă”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice.”

Burns a detaliat nevoia disperată de muniție de bază cu care se confruntă Ucraina pe câmpul de luptă. El a povestit că două brigăzi – unități de peste 2.000 de oameni – au avut „15 cartușe de artilerie pe zi” și, respectiv, „un mare total de 42 de cartușe de mortier”.

„Au fost copleșiți, și nu a fost din lipsă de curaj sau determinare din partea lor, iar îngrijorarea mea este că vom vedea mai multe Avdiivka în viitor fără asistență suplimentară”, a spus Burns, referindu-se la un oraș ucrainean pierdut recent în fața avansurilor rusești.

Lipsa de muniție și echipament militar din Ucraina, rezultată din lupta SUA și a aliaților săi pentru a realimenta armata țării, a avut un efect din ce în ce mai grav pe câmpul de luptă.

Avertismentul survine în contextul în care administrația Biden încearcă să profite de o oportunitate politică neașteptată la Capitoliu pentru a determina Camera Reprezentanților să adopte pachetul de ajutor financiar care se ridică la 61 miliarde de dolari. Legislația include, de asemenea, un ajutor pentru Israel și, ca urmare, președintele Camerei, Mike Johnson, a fost presat să treacă la adoptarea pachetului după atacul iranian asupra Israelului din weekend. Într-un efort de a satisface facțiunile divizate ale Partidului Republican, dintre care unele susțin și altele se opun ajutorului pentru Ucraina, el a împărțit legislația în proiecte de lege separate, iar partea privind ajutorul pentru Ucraina ar trebui să fie supusă la vot sâmbătă seara.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

De la Bruxelles, Mike Pence face apel la Congres să adopte ajutorul pentru Ucraina: SUA nu va avea de ales decât să lupte împotriva Rusiei în Europa dacă Putin învinge în Ucraina

Published

on

© GMFUS

Trupele americane nu vor avea de ales decât să lupte împotriva invadatorilor ruși în Europa dacă Vladimir Putin va învinge Ucraina, a declarat joi, la Bruxelles, fostul vicepreședinte american Mike Pence.

Avertismentul, lansat de fostul vicepreședinte al lui Donald Trump în timpul Brussels Forum, face parte din apelul lui Pence către Congres pentru a aproba fonduri suplimentare pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, care a fost amânat de luni de zile.

Izolaționismul nu este niciodată răspunsul la regimurile tiranice cu intenții expansioniste și cred că majoritatea membrilor Congresului înțeleg acest lucru“, a declarat Pence în cadrul evenimentului, găzduit de think tank-ul German Marshall Fund of the United States, relatează Politico Europe.

“Cred că vor face față acestui moment”, a subliniat el.

 

Miercuri, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dezvăluit o schiță a planului său de ajutor extern. Propunerea în patru părți împarte ajutorul pentru Israel, Ucraina și Taiwan în proiecte de lege separate, iar o parte din asistență ar fi condiționată ca un împrumut și ar include mandate pentru strategie militară și supraveghere.

Citiți și SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

Dacă Putin va învinge Ucraina, “nu am nicio îndoială că va veni momentul în care va trece granița [în Europa], că bărbații și femeile noastre în uniformă vor trebui să lupte”, a declarat Pence.

“Nu ar trece mult timp până când el ar trece granița și oamenii noștri ar trebui să meargă să lupte în conformitate cu articolul 5” din tratatul NATO, conform căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a spus Pence.

Fostul vicepreședinte american a precizat că în cazul în care Putin ar ataca mai departe în Europa, nu ar trece mult timp până când va exista o acțiune a Chinei în strâmtoarea Taiwan sau undeva în China de Sud.

Citiți și “Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

Pence a apărat retorica dură a lui Trump cu privire la eșecul aliaților europeni de a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

“Aliații noștri din NATO se află astăzi într-o poziție mai bună pentru a sprijini Ucraina în ultimii doi ani datorită acestor creșteri ale cheltuielilor pentru apărare”, a spus el.

Cu toate acestea, Pence a subliniat că Trump este “un pic diferit” de el, în timp ce a reflectat asupra refuzului său din 2021 de a-l susține pe Trump în blocarea certificării în Congres a lui Joe Biden ca fiind câștigătorul alegerilor din SUA.

“Întotdeauna am crezut, prin harul lui Dumnezeu, că mi-am făcut datoria în acea zi, de a susține și apăra Constituția Statelor Unite”, a spus Pence.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 mins ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.42 mins ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.2 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Din Ucraina, vicecancelarul german Robert Habeck face apel la parteneri să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a continua lupta împotriva Rusiei

SUA2 hours ago

Directorul CIA avertizează că Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA nu trimit mai mult ajutor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De la Bruxelles, Mike Pence face apel la Congres să adopte ajutorul pentru Ucraina: SUA nu va avea de ales decât să lupte împotriva Rusiei în Europa dacă Putin învinge în Ucraina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană reiterează sprijinul pentru România în implementarea cadrului financiar multianual 2021-2027 în cadrul unei întâlniri între ministrul Adrian Câciu și director general interimar al DG EMPL

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud, la invitația omologului său: Va fi adoptată Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral

ROMÂNIA4 hours ago

Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul, subliniază ministrul Marcel Boloș în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale

ROMÂNIA23 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending