Secretarul de Stat al SUA Rex Tillerson acuză autorităţile din Myanmar de purificare etnică: ”Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile”

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat, miercuri, ca populaţia de etnie rohingya a fost supusă „purificării etnice”. Oficialul SUA a acuzat autorităţile burmeze de „atrocităţi îngrozitoare” împotriva minorităţii din Myanmar, informează BBC News.

”După o analiză atentă şi aprofundată a faptelor, este clar că situaţia din regiunea nordică Rakhine reprezintă o purificare etnică împotriva rohingya”, a susţinut Rex Tillerson.

Afirmaţiile secretarului de Stat, făcute în urma vizitei în Myanmar săptămâna trecută, reprezintă cele mai puternice acuzaţii aduse de Statele Unite intervenţiei militare împotriva etniei rohingya, care a determinat peste 600.000 de persoane să părăsească statul după violențele începute în luna august.

”Nicio provocare nu poate justifica atrocităţile îngrozitoare care au urmat. Aceste abuzuri făcute de câţiva militari burmezi, forţe de securitate şi autorităţi locale au cauzat suferinţă şi au forţat mii de bărbaţi, femei şi copii să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în Bangladesh”, a declarat Rex Tillerson.

Secretarul de Stat al SUA consideră că răspunsul Myanmarului în faţa crizei va fi unul vital în determinarea succesului pe care îl are tranziţia statului într-o “societate mai democratică”, iar cei care sunt responsabili de încălcarea drepturilor omului trebuie traşi la răspundere.

Administraţia de la Washington consideră că şefa guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, joacă un rol important în rezolvarea situaţiei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.