Connect with us

CHINA

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Published

on

© Secretary Blinken/ Twitter

Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o “căsătorie de convenienţă” decât din “convingere”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, afirmând totodată că sprijinul Chinei pentru Rusia este împotriva intereselor americane.

Audiat în Comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA, secretarul de stat american a vorbit cu senatorii după vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, încheiată cu adoptarea unei declarații comune alături de omologul său rus Vladimir Putin, un text cu repetiție al unui document similar semnat de Xi și Putin anul trecut, înainte de invazia rusă în Ucraina.

“Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere”, a declarat Blinken, titularul politicii externe a administrației președintelui Joe Biden, a cărui doctrină globală vede o eră a competiției strategice și a confruntării dintre democrații lumii și autocrații precum China și Rusia.

“Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie”, a adăugat el, potrivit AFP.

 

De altfel, în iunie 2021, cu ocazia singurei lor întrevederi în persoană, la Geneva, președintele american Joe Biden i-a spus lui Vladimir Putin că nu este în interesul SUA și nici al Rusiei să se afle într-un nou Război Rece, făcând trimitere la ascensiunea Chinei care amenință stabilitatea mondială. Putin “are o graniță de mii de kilometri cu China, care vrea să devină cea mai mare putere”, a spus Biden, după acel summit SUA – Rusia.

Potrivit lui Antony Blinken, însă, sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA. “Cred că sprijinul diplomatic, politic şi, într-o anumită măsură, material al Chinei pentru Rusia merge contra intereselor noastre de a vedea încheiat acest război”, a spus el, citat de Agerpres.

La finalul vizitei de stat în Rusia, președintele chinez și cel rus au adoptat o declarație comună în care au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale” și în care s-au declarat împotriva formării de alianțe exclusive în Asia-Pacific, aluzie la relațiile tot mai apropiate dintre democrațiile transatlantice și cele transpacifice.

De asemenea, Rusia şi China şi-au exprimat ”preocuparea profundă” faţă de eventuale ”consecinţe şi riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific” ca urmare a proiectelor de alianţă între SUA, Australia şi Regatul Unit pentru a construi submarine nucleare.

Anul trecut, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană a solicitat joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Ucraina, convingând Rusia să-și retragă trupele din țara pe care a invadat-o, anunță France Presse, conform Agerpres.

Li Hui, trimisul special al Beijingului aflat în turneu prin Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost întâmpinat la Bruxelles de Enrique Mora, ”mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE ”a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

”UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

Ambele părți ”au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina, Polonia și Franța, înainte de a vizita Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Președintele Consiliului European susține că este în interesul UE să mențină o cooperare „stabilă și constructivă” cu China

China, aflată într-o relație afabilă cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a proferat retorica Rusiei la adresa Alianței.

Continue Reading

CHINA

Franța și UE sunt hotărâte să sprijine Ucraina pe ”pe termen lung” și ”în toate domeniile”, este mesajul transmis de Paris emisarului chinez aflat în turneu prin Europa

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Franța și Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina ”pe termen lung” și în ”toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marți, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluționare politică a războiului declanșat de Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe, reprezentat de directorul său general pentru afaceri politice și de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat ”întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Conform sursei, Franța a salutat ”reluarea dialogului dintre China și Ucraina” și a reamintit că aceasta din urmă ”îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt ”hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina și Polonia înainte de a vizita Franța, de unde va porni spre Germania și, ulterior, Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Macron afirmă că Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate faţă de China” și că a “pierdut geopolitic” războiul cu Ucraina

China, aflată într-o relație cordială cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Continue Reading

CHINA

China își trimite reprezentantul special pentru afaceri eurasiatice într-un tur european pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina

Published

on

© Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Trimisul special al Chinei pentru afaceri euro-asiatice, Li Hui, își va începe săptămâna viitoare misiunea de a găsi o soluție politică la criza dintre Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene”, a declarat presei Wang Wenbin.

Li Hui este fost vice-ministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta va fi cel mai înalt oficial chinez care va ajunge pe teritoriul ucrainean de când Rusia a organizat invazia din februarie 2022.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă demonstrație a angajamentului Chinei de a promova pacea și discuțiile. Aceasta demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Actuala criză din Ucraina se prelungește și se intensifică, iar efectul de propagare continuă. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional privind încetarea focului, inițierea discuțiilor de pace și prevenirea escaladării situației … pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a adăugat oficialul chinez.

Vizita reprezentantului special a fost anunțată pentru prima dată de președintele chinez Xi Jinping în convorbirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, luna trecută, prima lor discuție de la începutul războiului.

Beijingul a fost supus unor presiuni enorme din partea Washingtonului și a aliaților săi pentru a face mai mult pentru a media în război.
Deși a făcut apeluri repetate la pace, China nu a condamnat Rusia pentru agresiunea sa. În februarie, la prima aniversare a războiului, a prezentat un document de poziție în 12 puncte, dar documentul nu a oferit sugestii specifice pentru a pune capăt conflictului.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA9 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.14 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE14 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.14 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO15 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA15 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.16 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.16 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA16 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending