Connect with us

CHINA

Secretarul de stat american, întâlnire ”excepțional de sinceră” cu omologul chinez: Trebuie să gestionăm în mod responsabil competiția dintre SUA și China

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ Twitter

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit duminică cu omologul său chinez, Wang Yi, în marja summitului G20 de la România, anunță AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA, Blinken ”a subliniat importanța menținerii unor linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil competiția dintre Statele Unite și China”, afirmând domeniile în care interesele dintre cele două puteri se intersectează și în care pot colabora, precum: Birmania, Iran, Afganistan și criza climatică.”

De asemenea, oficialul american și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”o serie de acțiuni ale Chinei care subminează ordinea internațională bazată pe reguli și care contravin valorilor și intereselor noastre și ale aliaților și partenerilor noștri, inclusiv acțiuni legate de drepturile omului, Xinjiang, Tibet, Hong Kong, Mările Chinei de Est și de Sud și Taiwan.”

De cealaltă parte, Wang Yi a subliniat că Beijingul și Washingtonul vor avea mai multe de câștigat dacă vor coopera, decât dacă se vor orienta pe un traseu al confruntării.

Ministrul chinez de externe și-a arătat deschiderea de a stabili contacte periodice cu omologul american pentru a face schimb de opinii ”într-o manieră sinceră cu privire la modul de gestionare a diferențelor dintre cele două părți” astfel încât să fie ”îmbunătățită înțelegerea, să fie depășite îndoielile și să explorezăm cooperare”, se arată într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Reuters, întâlnirea de la Roma a fost ”excepţional de sinceră”, dar productivă şi va contribui la stabilirea bazelor unui summit virtual între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping la sfârşitul acestui an.

Discuţia dintre Blinken şi Wang a fost a doua întâlnire faţă în faţă după întrevederea aprinsă de la Anchorage, Alaska din luna martie, când oficialii americani şi chinezi şi-au criticat public reciproc în termeni duri poziţiile politice.

La începutul acestei săptămâni, Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) a SUA a acordat China Telecom America 60 de zile pentru a pune capăt serviciilor sale pe teritoriul american, unde compania chineză este prezentă de douăzeci de ani.

Beijingul a denunţat decizia ca fiind o ”represiune rău intenţionată” şi o măsură ce “compromite atmosfera de cooperare” dintre cele două ţări.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC

UE și China au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru cooperarea în domeniul economiei circulare. Această foaie de parcurs definește acțiunile pe care atât UE, cât și China le vor întreprinde pentru a le pune în aplicare până în 2024 în temeiul Memorandumului de înțelegere UE-China privind economia circulară.

Acțiunile prezentate în foaia de parcurs se concentrează asupra materialelor plastice, inclusiv asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru un tratat global privind materialele plastice, dar și asupra lanțurilor valorice ale bateriilor și asupra refabricării.

Tranziția către economia circulară este o provocare globală și necesită schimbări majore în toate țările din întreaga lume. Prin această foaie de parcurs, continuăm colaborarea noastră fructuoasă cu China pentru a impulsiona economia circulară și a crea noi oportunități pentru o producție și un consum mai durabile. Un angajament mai strâns și continuu cu China este esențial pentru a realiza nu numai economia circulară, ci și alte ambiții comune în materie de mediu“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Primul atelier de lucru privind tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice în UE și China este planificat pentru luna mai 2024. În cadrul acestuia se vor discuta mai detaliat aspecte legate de proiectare și de abordarea ciclului de viață în cadrul economiei circulare, de măsurile UE și China privind materialele plastice de unică folosință și de cele mai recente evoluții privind materialele plastice biobază, biodegradabile și compostabile. În cursul anului 2024 vor urma ateliere de lucru privind lanțurile valorice ale bateriilor și refabricarea.

Foaia de parcurs comună a fost convenită în marja Forumului Mondial al Economiei Circulare, între directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Aceasta va fi revizuită în cadrul următorului dialog la nivel înalt privind economia circulară.

Continue Reading

CHINA

Blinken îndeamnă ca SUA și China să-și gestioneze diferendele „în mod responsabil”: „Avem o obligație față de lume”

Published

on

© Antony Blinken/X

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat joi, de la Shanghai, ca Statele Unite și China să își gestioneze diferendele „în mod responsabil”, informează Departamentul de Stat.

Aflat în vizită la liderul local al Partidului Comunist într-o sală de recepție cu vedere panoramică la orizontul Shanghaiului, Blinken a declarat că președintele Joe Biden s-a angajat la un dialog „direct și susținut” între cele mai mari două economii ale lumii, după ani de tensiuni tot mai mari.

„Cred că este important să subliniem valoarea – de fapt, necesitatea – angajamentului direct, de a vorbi unii cu alții, de a ne expune diferențele, care sunt reale, de a încerca să le rezolvăm”, a spus Blinken. „Avem o obligație față de poporul nostru – de fapt, o obligație față de lume – de a gestiona în mod responsabil relația dintre cele două țări”, a punctat șeful diplomației americane.

Secretarul Partidului Comunist Chinez pentru Shanghai, Chen Jining, i-a urat bun venit lui Blinken parțial în limba engleză și a vorbit despre importanța întreprinderilor americane pentru oraș.

„Fie că alegem cooperarea sau confruntarea, acestea afectează bunăstarea ambelor popoare, a ambelor țări și viitorul omenirii”, a afirmat Chen.

Shanghai, capitala financiară a țării, este adesea o treaptă de acces la putere în China, președintele Xi Jinping ocupând anterior funcția de Secretar al Partidului Comunist la nivel local.

Potrivit unui mesaj pe X, Antony Blinken și Chen Jining s-au întâlnit pentru a discuta despre importanța unei concurențe economice sănătoase și a unor condiții de concurență echitabile pentru lucrătorii și întreprinderile americane care își desfășoară activitatea în China.

China nu a anunțat planuri pentru ca Blinken să se întâlnească cu Xi, deși la ultima vizită a lui Blinken, în iunie, cei doi s-au văzut în cadrul unei întâlniri anunțate în ultimul moment.

Blinken, primul secretar de stat american din ultimii 14 ani care a vizitat Shanghaiul, și-a început călătoria miercuri seară cu o vizită a metropolei, unde a gustat din mâncarea locală, a urmărit un meci de baschet și s-a plimbat de-a lungul faimoasei promenade Bund, pe râul Huangpu.

După vizita la Shanghai, șeful diplomației americane va avea discuţii cu liderii chinezi vineri la Beijing, în cursul cărora ar urma să pledeze pentru reţinere, în momentul în care un nou preşedinte se pregăteşte să fie învestit în Taiwan.

Antony Blinken ar urma, de asemenea, să prezinte îngrijorarea Statelor Unite cu privire la practicile comerciale ale Chinei, pe care Washingtonul le consideră anticoncurenţiale, o problemă cheie pentru preşedintele Joe Biden în acest an electoral.

 

Continue Reading

CHINA

Blinken se deplasează săptămâna viitoare în China pentru a discuta o serie de probleme globale, inclusiv preocupările SUA legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa în perioada 24-26 aprilie la Beijing şi Shanghai pentru a discuta despre o serie de probleme bilaterale, regionale și globale, inclusiv criza din Orientul Mijlociu și preocupările profunde ale Statelor Unite legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.  

„Secretarul de stat are trei obiective principale pentru călătoria sa în China: în primul rând, realizarea de progrese în ceea ce privește problemele cheie; în al doilea rând, comunicarea clară și directă a preocupărilor privind problemele bilaterale, regionale și globale; și în al treilea rând, gestionarea responsabilă a concurenței, din nou, astfel încât să nu ducă la erori de calcul sau conflicte”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, potrivit unui comunicat de presă

Potrivit acestuia, Antony Blinken va prezenta în mod clar preocupările SUA cu privire la probleme care variază de la drepturile omului, practici economice şi comerciale neloiale până la consecinţele economice globale ale supracapacităţii industriale a Chinei  şi preocupările SUA profunde legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.  

„El va discuta despre criza din Orientul Mijlociu și, bineînțeles, secretarul va discuta despre provocările din Indo-Pacific, inclusiv despre provocările din Marea Chinei de Sud, precum și despre retorica amenințătoare și acțiunile nechibzuite ale Coreei de Nord. Secretarul va reafirma, de asemenea, importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a adăugat oficialul din cadrul Departamentului de Stat.

Mai mult, acesta a precizat că Antony Blinken va clarifica faptul că Statele Unite intenționează să gestioneze în mod responsabil competiția cu China.

„Credem că o competiție intensă necesită o diplomație intensă pe o serie de probleme, iar o diplomație aprofundată, față în față, este deosebit de importantă pentru gestionarea tensiunilor endemice ale competiției strategice între două mari puteri. În timp ce vom continua să luăm măsuri pentru a ne proteja interesele și valorile, vom menține canale deschise de comunicare pentru a spune în mod clar pozițiile și politicile noastre, astfel încât să prevenim, din nou, percepțiile sau calculele greșite”, a mai spus el. 

De asemenea, oficialul din cadrul Departamentului de Stat a menționat că semnalele arată spre o destindere între Statele Unite şi China. 

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică „sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut, cei doi trecând în revistă „progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu7 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.9 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA10 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA10 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE11 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE11 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending