Secretarul de stat american Mike Pompeo anunță noi sancțiuni împotriva Iranului: Acordul nuclear a fost o înțelegere „ratată” care „a pus întreaga lume în pericol”

Acordul nuclear cu Iranul „a pus întreaga lume în pericol datorită imperfecțiunilor” pe care le cuprinde și este un acord „ratat” care are repercusiuni uriașe în tot Orientul Mijlociu, a declarat luni secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Șeful diplomației americane a dat asigurări că „Iranul nu va mai avea niciodată o carte albă pentru a domina” Orientul Mijlociu, într-un discurs susținut la Fundația Heritage, un think-tank conservator.

Potrivit oficialului SUA, administrația nu va mai accepta ca „rachete să aterizeze în Irak” și ca regimul iranian să „continue să mintă” în privința obținerii armelor nucleare. Acesta a criticat mecanismele „de inspecție” din acordul cu Iranul și a susținut că nu ”au fost suficient de puternice”, fapt ce a permis ca Iranul să ”perpetueze conflictele” din regiune.

 

Pompeo a catalogat Iranul drept un „sponsor” al terorii și a susținut că peste 5 milioane de sirieni au fost nevoiți să părăseacă teritoriul, printre ei aflându-se și susținători ai ISIS care au provocat ulterior atentate teroriste în Europa. 

Parafrazându-l pe președintele american, Pompeo a transmis că, dacă repornește programul nuclear, Iranul „va avea probleme mult mai mari decât înainte” și a reiterat faptul că SUA nu se vor da în lături de la nicio sancțiune. 

„Sancțiuni au intrat deja în vigoare, dar vin și altele noi”, a transmis Pompeo în discursul său și a făcut apel la aliații SUA de a pune presiune asupra Iranului.

„Vom asigura libertatea de navigație în apele din regiune și vom face eforturi pentru a preveni și a contracara orice activitate iraniană cibernetică malițioasă”, a declarat Pompeo. „Iranul nu va mai avea niciodată o carte albă pentru a domina Orientul Mijlociu”, a subliniat acesta, iar „regimul iranian ar trebui să știe că acesta este doar începutul”, a adăugat Pompeo.

„Înțelegem că reinstaurarea sancțiunilor și presiunea pusă asupra regimului iranian va aduce dificultăți financiare și economice pentru un număr de prieteni”, a spus Pompeo. Totodată, șeful diplomației americani a transmis că cei care fac ”afaceri ilicite” cu Iranul vor fi „trași la răspundere”.

„Vom continua să colaborăm cu aliații noștri pentru a contracara activitățile destabilizatoare ale regimului iranian în regiune, pentru a bloca finanțarea terorismului și pentru a răspândi proliferarea rachetelor și a altor arme avansate care amenință pacea și stabilitatea”, a spus Pompeo în discurs. 

„Ne vom asigura, de asemenea, că Iranul nu are nici o cale posibilă spre o armă nucleară – vreodată”, a subliniat Pompeo. 

Citiți și Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Reacţii internaţionale

 

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul internaţional JCPOA privind programul nuclear iranian, în pofida apelurilor făcute de partenerii săi europeni – Emmanuel Macron și Angela Merkel – care s-au aflat la Washington la finalul lunii aprilie. Un apel similar fusese făcut și de șeful diplomației britanice, Boris Johnson, primit la Washington de omologul american, Mike Pompeo.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron au emis o declarație comună după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul, solicitând Statelor Unite să evite adoptarea unor decizii care obstrucționează implementarea completă de către toate celelalte părți ale acordului.

La nivelul UE, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a precizat că ”acordul nuclear nu este un acord bilateral și nu stă în puterea unui stat să rezilieze acest acord în mod unilateral”, iar Comisia Europeană a anunțat activarea unui regulament ca datează din anul 1996, o “lege de blocaj” (blocking status) ce are drept scop contracararea efectelor sancţiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran.

Acordul privind programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

El reglementează strict activităţile nucleare ale Iranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.