Connect with us

ROMÂNIA

Secretarul de stat Bogdan Aurescu: România va continua să sprijine politica de lărgire a UE şi NATO

Published

on

Bogdan AurescuSecretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat joi, 26 septembrie, la conferinţa internaţională “Ancorarea Noului Drum al Mătăsii: Interconectarea a Trei Mări: Caspica, Marea Neagră şi Adriatica”, eveniment organizat de Aspen Institute Bucureşti împreună cu German Marshall Fund, având ca parteneri instituţionali Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Externe.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României asupra securităţii euro-atlantice la panelul intitulat „Out of the Maze: Transatlantic and Eurasian Security for the Next Decade”.

Demnitarul român a subliniat că noul “drum al mătăsii”, ancorând regiunile Mărilor Adriatică, Neagră şi Caspică, constituie principala oportunitate strategică la interfaţa între spaţiul Euro-Atlantic şi cel Eurasiatic, oferind importante oportunităţi politice şi economice, se arată într-un comunicat MAE remis presei.

Oficialul român a arătat că transformarea regiunii extinse a Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi securitate rămâne o prioritate a politicii noastre externe, angajamentele României fiind bazate pe principiile transparenţei, complementarităţii şi inclusivităţii. A subliniat că România va continua să lucreze pentru consolidarea cooperării regionale împreună cu aliaţii şi partenerii din instituţiile europene şi euro-atlantice.

În discursul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat şi iniţiativa românească ce îşi  propune, împreună cu Georgia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, crearea unui coridor de transport mărfuri Marea Caspică – Marea Neagră, care vizează valorificarea poziţiei României de „poartă de intrare” pe piaţa europeană a mărfurilor din Asia Centrală, inclusiv prin valorificarea portului Constanţa şi a joncţiunii cu fluviul Dunărea. Este o rută care va permite, totodată, conexiunea, prin Marea Neagră, a Orientului la Occident.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, faptul că regiunea Mării Negre şi Caucazul de Sud trebuie să rămână o arie de interes major pentru parteneriatele NATO. Demnitarul român a subliniat că dincolo de ameninţările clasice, actualul mediu de securitate cunoaşte provocări majore derivate din multiplicarea riscurilor asimetrice precum proliferarea armelor de distrugere în masă, a rachetelor balistice, terorismului, crima organizată trans-naţională, atacurile cibernetice, interdependenţa energetică, pirateria, statele eşuate, dar şi conflictele îngheţate, tendinţele de recreare a unor sfere de influenţă în regiune şi gradul sporit de impredictibilitate al mediului internaţional de securitate. Din perspectiva României, asigurarea unui răspuns eficient nu poate fi conceput decât prin cooperare internaţională şi regională, respectiv prin intensificarea dialogului si promovarea de proiecte economice de importanţă strategică, iar partea română va utiliza constructiv şi pro-activ calitatea sa de membru NATO, UE şi ONU.

“Regiunea poate fi un leagăn al dinamismului economic în Europa, dacă securitatea este asigurată şi democraţia învinge”, a arătat secretarul de stat. “Jocurile de sumă nulă trebuie sa rămână jocuri ale trecutului”, iar ”România va continua să sprijine politica de lărgire a UE şi NATO. Este în interesul naţional al României să fie mai mult decât o frontieră a Vestului. România trebuie să fie un pod pentru extinderea beneficiilor stabilităţii şi valorilor euro-atlantice dincolo de frontierele sale.” 

Pledând pentru cooperarea internaţională şi regională ca instrumente esenţiale pentru contracararea noilor riscuri de securitate, asimetrice, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat, totodată, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru secolul 21, o expresie a acestuia constituind-o participarea la abordarea adaptivă, în etape, a apărării antirachetă în Europa (EPAA), contribuţie a Statelor Unite ale Americii la arhitectura NATO de apărare antirachetă.

A evidenţiat, totodată, potenţialul României ca promotor al valorilor euro-atlantice în regiunile cu care se învecinează, având în vedere atât poziţionarea geografică, cât şi profilul consolidat de ţară europeană cu vocaţie transatlantică.

Sursa: Comunicat MAE

ROMÂNIA

COVID-19: Ministerul Afacerilor Externe anunță repatrierea a 125 de cetățeni români aflați în străinătate pe vase de croazieră

Published

on

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reîntors în țară 125 de cetățeni români care lucrau pe mai multe vase de croazieră, potrivit comunicatului oficial.

În cursul serii de 23 mai, au revenit în țară 45 cetățeni români și un cetățean al Regatului Thailandei, membru de familie al unui cetățean român. Cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră aflate în rada portului Manila, Filipine.

Cetățenii români au revenit în țară cu două zboruri charter contractate de către companie, pe ruta Manila-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceleași curse a fost facilitată repatrierea și a 20 de cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație.

În dimineața zilei de 24 mai, au revenit în țară alți 80 cetățeni români, personal navigant pe vase de croazieră aflate în Puerto Vallarta, Statele Unite Mexicane. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, Ambasadei României la Washington, Ambasadei României la Ciudad de Mexico și al Ambasadei României la Belgrad, a efectuat demersuri constante pe lângă autoritățile americane, mexicane și sârbe în vederea facilitării demersurilor de debarcare, respectiv tranzit și repatriere.

Cetățenii români au revenit în țară prin intermediul a două zboruri charter contractate de către compania angajatoare, pe ruta Puerto Vallarta-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceste curse a fost facilitată și repatrierea a 11 cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație, iar 4 cetățeni străini rezidenți au revenit in România, respectiv doi cetățeni mexicani, un cetățean indian și un cetățean britanic.

Continue Reading

ROMÂNIA

TAROM anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania, începând cu data de 26 mai. Cine poate călători

Published

on

© TAROM/ Facebook

Compania națională Tarom anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania cu următoarele date de călătorie: 

26 mai 2020

București – Roma – București, tarif 208 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 30 kg incluse;
București – Milano – București, cu tarif de 200 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 23 kg incluse.
Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceaste considerente pasagerii care vor fi acceptati la bordul aeronavelor trebuie sa se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Italia spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Italia trebuie
– sa fie cetateni italieni sau
– sa fie lucratori sezonieri cu contract de munca conform art. 4, alin. I sau
– sa fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea înainte de efectuarea zborului va rugam sa respectați condițiile de calatorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

28 mai 2020

București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
31 MAI
București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg.

Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceste considerente, pasagerii care vor fi acceptați la bordul aeronavelor trebuie să se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Spania spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Spania sunt necesare următoarele condiții:

– să fie cetățeni spanioli sau
– să fie lucrători sezonieri cu contract de muncă conform art. 4, alin. I sau
– să fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea, înainte de efectuarea zborului vă rugăm să respectați condițiile de călătorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul  www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare al Parcului Național Retezat

Published

on

© Print screen video Costel Alexe - Facebook

 

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare a Parcului Național Retezat, fiind primul parc național din România.

În anul 1935, la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului de renume mondial, Emil Racoviță, se înființează, în sud-vestul țării, în judetul Hunedoara, Parcul Național Retezat, primul parc național din România.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naţionale în acest an este „Parcuri sănătoase, oameni sănătoși”, scrie Ministerul Mediului pe Facebook.

Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Filmul de prezentare a fost realizat în cadrul proiectului european “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat National Park (incluzând rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat, potrivit ministrului mediului Costel Alexe.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending