Connect with us

ROMÂNIA

Secretarul de stat Bogdan Aurescu: România va continua să sprijine politica de lărgire a UE şi NATO

Published

on

Bogdan AurescuSecretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat joi, 26 septembrie, la conferinţa internaţională “Ancorarea Noului Drum al Mătăsii: Interconectarea a Trei Mări: Caspica, Marea Neagră şi Adriatica”, eveniment organizat de Aspen Institute Bucureşti împreună cu German Marshall Fund, având ca parteneri instituţionali Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Externe.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României asupra securităţii euro-atlantice la panelul intitulat „Out of the Maze: Transatlantic and Eurasian Security for the Next Decade”.

Demnitarul român a subliniat că noul “drum al mătăsii”, ancorând regiunile Mărilor Adriatică, Neagră şi Caspică, constituie principala oportunitate strategică la interfaţa între spaţiul Euro-Atlantic şi cel Eurasiatic, oferind importante oportunităţi politice şi economice, se arată într-un comunicat MAE remis presei.

Oficialul român a arătat că transformarea regiunii extinse a Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi securitate rămâne o prioritate a politicii noastre externe, angajamentele României fiind bazate pe principiile transparenţei, complementarităţii şi inclusivităţii. A subliniat că România va continua să lucreze pentru consolidarea cooperării regionale împreună cu aliaţii şi partenerii din instituţiile europene şi euro-atlantice.

În discursul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat şi iniţiativa românească ce îşi  propune, împreună cu Georgia, Azerbaidjan şi Turkmenistan, crearea unui coridor de transport mărfuri Marea Caspică – Marea Neagră, care vizează valorificarea poziţiei României de „poartă de intrare” pe piaţa europeană a mărfurilor din Asia Centrală, inclusiv prin valorificarea portului Constanţa şi a joncţiunii cu fluviul Dunărea. Este o rută care va permite, totodată, conexiunea, prin Marea Neagră, a Orientului la Occident.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, faptul că regiunea Mării Negre şi Caucazul de Sud trebuie să rămână o arie de interes major pentru parteneriatele NATO. Demnitarul român a subliniat că dincolo de ameninţările clasice, actualul mediu de securitate cunoaşte provocări majore derivate din multiplicarea riscurilor asimetrice precum proliferarea armelor de distrugere în masă, a rachetelor balistice, terorismului, crima organizată trans-naţională, atacurile cibernetice, interdependenţa energetică, pirateria, statele eşuate, dar şi conflictele îngheţate, tendinţele de recreare a unor sfere de influenţă în regiune şi gradul sporit de impredictibilitate al mediului internaţional de securitate. Din perspectiva României, asigurarea unui răspuns eficient nu poate fi conceput decât prin cooperare internaţională şi regională, respectiv prin intensificarea dialogului si promovarea de proiecte economice de importanţă strategică, iar partea română va utiliza constructiv şi pro-activ calitatea sa de membru NATO, UE şi ONU.

“Regiunea poate fi un leagăn al dinamismului economic în Europa, dacă securitatea este asigurată şi democraţia învinge”, a arătat secretarul de stat. “Jocurile de sumă nulă trebuie sa rămână jocuri ale trecutului”, iar ”România va continua să sprijine politica de lărgire a UE şi NATO. Este în interesul naţional al României să fie mai mult decât o frontieră a Vestului. România trebuie să fie un pod pentru extinderea beneficiilor stabilităţii şi valorilor euro-atlantice dincolo de frontierele sale.” 

Pledând pentru cooperarea internaţională şi regională ca instrumente esenţiale pentru contracararea noilor riscuri de securitate, asimetrice, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat, totodată, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru secolul 21, o expresie a acestuia constituind-o participarea la abordarea adaptivă, în etape, a apărării antirachetă în Europa (EPAA), contribuţie a Statelor Unite ale Americii la arhitectura NATO de apărare antirachetă.

A evidenţiat, totodată, potenţialul României ca promotor al valorilor euro-atlantice în regiunile cu care se învecinează, având în vedere atât poziţionarea geografică, cât şi profilul consolidat de ţară europeană cu vocaţie transatlantică.

Sursa: Comunicat MAE

FONDURI EUROPENE

UrbanizeHub derulează cea mai amplă consultare publică cu privire la viitorul fondurilor europene în România, prin campania “Viitorul oraşelor din România”

Published

on

© PrintScreen UrbanizeHub Video

Comunitatea UrbanizeHub derulează campania de consultare publică, “Viitorul oraşelor din România”, fiind singurul proces de consultare din România cu privire la viitorul fondurilor europene din cadrul financiar multianual 2021-2027.

Cu ajutorul unui chestionar, care poate fi completat în mai puțin de 5 minute, îți poți face vocea auzită în orașul tău.

Completați chestionarul, AICI.

În acest context, prima întrebare este legată de rolul politicii de coeziune. Fiecare repondent își poate spune părerea privind prioritizarea fondurilor europene în viitorul cadru financiar multianual.

Reamintim că politica de coeziune este principala politică de investiții a UE . Această politică se adresează tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană, sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții

Graţian Mihăilescu, liderul celor de la UrbanizeHub, susţine că această campanie de consultare vine ca o continuare a campaniei “Alege priorităţile oraşului tău”, în care peste 100.000 de cetățeni din întreaga ţară au votat pentru orașul lor, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

“Ne-am gândit să demarăm această consultare publică, deoarece ne aflăm într-o perioadă foarte bună pentru a afla aceste lucruri, deoarece este perioada în care se stabileşte şi se negociază planificarea fondurilor europene pentru următoarea perioada financiară 2021-2027. Noi ne dorim să aflăm de la cetăţeni cum văd ei planificarea fondurilor europene. Practic este vorba despre un chestionar cu întrebări clare şi răspunsuri scurte, am formulat nişte întrebări pe câteva teme foarte importante care sperăm noi să influenţeze pozitiv şi să aducă deciziile mai aproape de nevoile concrete ale oamenilor”, spune reprezentantul UrbanizeHub.

Graţian Mihăilescu a adăugat că o campanie similară va fi adresată exclusiv primarilor din România, care vor fi consultaţi cu privire la domeniile în care sunt necesare finanţări europene. Campania se va desfăşura până la sfârşitul acestui an, după care cei de la UrbanizeHub vor colecta toate răspunsurile şi vor întocmi un raport pe care îl vor transmite Guvernului României şi Comisiei Europene.

Continue Reading

POLITICĂ

Președinții României și Finlandei, întâlnire la Tokyo: Sauli Niinisto l-a invitat pe Klaus Iohannis la Helsinki, apreciind ”rolul președintelui în apărarea statului de drept”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni, la Tokyo, o întrevedere cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, care l-a invitat să efectueze o vizită în Finlanda, anul viitor, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între cele două ţări. Întâlnirea dintre cei doi președinți avut loc în marja participării la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito al Japoniei.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a exprimat interesul pentru intensificarea dialogului politic, în contextul în care anul viitor va avea loc aniversarea centenarului relaţiilor diplomatice bilaterale. La rândul său, preşedintele finlandez a arătat că relaţia bilaterală este foarte bună şi a evidenţiat importanţa acestei aniversări, context în care l-a invitat pe şeful statului român să efectueze o vizită oficială în Finlanda pentru marcarea acestui moment.

Conform sursei citate,  ”preşedintele Sauli Niinisto a apreciat rolul jucat de Klaus Iohannis în modernizarea societăţii româneşti şi în apărarea statului de drept. De asemenea, preşedintele Finlandei a mulţumit pentru modul în care România a exercitat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al acestui an şi pentru buna coordonare în cadrul Trio-ului de Preşedinţii din care ambele state fac parte.

În acest context, preşedintele Iohannis a evocat provocările complexe la nivel european pe care le-a avut de gestionat preşedinţia României şi, în prezent, cea a Finlandei. Astfel, Klaus Iohannis a menţionat dificultăţile cu care se confruntă UE în privinţa negocierilor privind noul Cadru Financiar Multianual, evoluţiile recente cu privire la Brexit, şi a exprimat regretul în ceea ce priveşte imposibilitatea ajungerii la un consens pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord şi Albania. Cei doi şefi de stat au avut un schimb de vederi pe aceste teme, fiind reiterat de către Klaus Iohannis faptul că procesul de extindere este esenţial pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Balcanilor de Vest. De asemenea, cei doi preşedinţi au fost de acord că, post-Brexit, este necesară consolidarea unei relaţii puternice de cooperare cu Regatul Unit, inclusiv în domeniul securităţii şi apărării.

Cei doi preşedinţi au analizat, de asemenea, contextul general de securitate şi similitudinile care caracterizează condiţiile de securitate de la Marea Neagră, respectiv Marea Baltică. Preşedintele Finlandei a apreciat, în acest cadru, rolul pe care România îl joacă în calitate de membru NATO şi a evocat cooperarea ţării sale cu Alianţa.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Sauli Niinisto au abordat şi situaţia din Siria, exprimând necesitatea unui rol crescut al UE în acest dosar şi în regiune, precum şi relaţiile complexe ale UE cu Turcia, respectiv cu China, mai arată sursa citată.

Citiți și Klaus Iohannis și Shinzo Abe, anunț de la Tokyo: Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia va fi lansat în 2021, la 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Preşedintele Klaus Iohannis se află luni şi marţi în Japonia. Luni, el a avut o întâlnire cu premierul nipon Shinzo Abe, iar marţi va participa la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito al Japoniei.

Continue Reading

JAPONIA

Klaus Iohannis și Shinzo Abe au discutat despre întărirea cooperării în domeniul apărării antirachetă, pornind ”de la experiența României cu sistemul de la Deveselu”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, aflat în premieră într-o vizită în Japonia, și premierul nipon Shinzo Abe au discutat luni, la Tokyo, despre posibilitatea strângerii ”cooperării în domeniul securității și apărării”, în contextul în care cei doi lideri au anunțat că Parteneriatul Strategic bilateral va fi lansat în anul 2021.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile despre strângerea cooperării în domeniul securității și apărării s-au purtat ”inclusiv în ce privește apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experiența României cu privire la găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu”.

Totodată, au fost menționate teme cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către premierul nipon expertiza României, precum și din peninsula coreeană.

În contextul amenințărilor reprezentate de testele balistice nord-coreene, Japonia a decis în anul 2018 să achiziționeze sistemul antirachetă Aegis Ashore furnizat de Statele Unite.

Sistemul Aegis Ashore din Japonia va fi amplasat în două locuri diferite în vederea acoperirii întregului teritoriu japonez. Acest dispozitiv va completa sistemele antibalistice actuale ale Japoniei, formate din rachete americane ghidate interceptoare SM-3, lansate de pe nave, şi rachete sol-aer Patriot PAC-3.

Începând cu anul 2016, România găzduiește la Deveselu, o componentă importantă a sistemului antirachetă Aegis Ashore al NATO în Europa.

De alfel, în prezent și în contextul întârzierii construcției sistemului Aegis Ashore din Polonia, Baza Militară 99 Deveselu care găzduiește sistemul antibalistic Aegis Ashore reprezintă unicul scut antirachetă care momentan poate apăra continentul european.

Anul acesta, Ssstemul antirachetă de la Deveselu s-a aflat în faza unei actualizări planificate pentru mentenanța și îmbunătățirea componentelor facilității de la Deveselu, perioadă în care apărarea antirachetă a fost asigurată de sisteme THAAD, aceleași pe care SUA le desfășoară în Coreea de Sud. La 9 august 2019, NATO a anunțat încheierea actualizării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending