Connect with us

ROMÂNIA

Secretarul de stat Dan Neculăescu, consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe. Situația etnicilor români din Ucraina pe agenda discuțiilor

Published

on

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, joi, 25 aprilie 2019, o rundă de consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar, potrivit comunicatului oficial. Consultările au oferit prilejul pentru un schimb aprofundat de evaluări privind stadiul și perspectivele dialogului bilateral politic și sectorial.

Agenda discuțiilor a vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe situația etnicilor români din Ucraina. De asemenea, au fost discutate aspecte privind cooperarea în formate regionale, situația de securitate din zona Mării Negre, cooperarea NATO-Ucraina, precum și relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și perspectivele Parteneriatului Estic. În context, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat susținerea de către țara noastră a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute internațional.

În plan regional, cele două părți au exprimat îngrijorarea pentru deteriorarea mediului de securitate și au subliniat importanța respectării principiilor și normelor dreptului internațional. Secretarul de stat român a accentuat importanța avansării procesului intern de reforme din Ucraina, în baza obligațiilor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

A fost convenită folosirea mai eficientă a mecanismelor de cooperare bilaterală existente, precum cele din cadrul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică. Dan Neculăescu a punctat importanța intensificării eforturilor pentru realizarea de progrese concrete pe aceste palier. 

În ceea ce privește situația persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, secretarul de stat român a reiterat poziția clară a Ministerul Afacerilor Externe privind importanța aplicării cu bună credință a normelor şi standardelor relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. S-a referit în mod direct la votarea de joi, de către Rada Supremă, a legii privind utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat și a reiterat ferm necesitatea ca măsurile adoptate de statul ucrainean să asigure respectarea drepturilor etnicilor români în conformitate cu normele și standardele internaţionale în materie.

În comunicat se arată că Ministerul Afacerilor Externe va analiza cu atenție textul legii adoptate, evidențiind că  partea română va continua să depună toate eforturile în dialogul bilateral pentru identificarea soluțiilor adecvate care să răspundă integral preocupărilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. 

În acest sens, cele două părți au convenit continuarea discuțiilor în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și a proiectelor derulate în sprijinul comunității românești.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale

Published

on

©️ Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Conducerea Partidului Mișcarea Populară a adoptat prin vot propunerea președintelui de onoare al PMP, Traian Băsescu, de a-l susține pe Theodor Paleologu drept candidat al formațiunii la laegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

”Candidatul PMP la alegerile prezidențiale este Theodor Paleologu. Purtatorul de cuvânt al campaniei prezidențiale si al partidului este Mihail Neamțu”, s-a anunțat pe contul de Facebook al PMP.

Fost ministru al Culturii în perioada perioada 2008-2009, Theodor Paleologu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, potrivit Digi24.

În perioada 2005-2008, acesta a ambasador al României la Copenhaga (Danemarca) și, ulterior, la Reykjavík (Islanda).

Fondar al Casei Paleologu, școală privată care găzduirește cursuri în domeniile umaniste, fost elev al Ecole Normale Supérieure, Theodor Paleologu  a studiat filozofia la celebra Universitate Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München, potrvit contului său de Linkedin

Candidatul PMP la alegerile prezindețiale a fost lector la Boston College în 1999 și 2000, devenind ulterior, în perioada 2003-2005, profesor asistent și director al școlii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin. A fost fellow la Universitatea Notre-Dame în intervalul 2001-2002, Universitatea Harvard (2002-2003) și la Wissenschaftskolleg zu Berlin, fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Congresul PSD. Viorica Dăncilă a fost desemnată candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale

Published

on

Viorica Dăncilă, prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat, a fost desemnată, sâmbătă, candidat al PSD pentru alegerile prezidenţiale, informează Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat.

Cei prezenţi au votat în unanimitate pentru pentru desemnarea Vioricăi Dăncilă, votul fiind exprimat prin ridicarea mâinii.

Amintim că la 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost aleasă în Biroul Politic Național candidatul Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

Prim-ministru din ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a devenit liderul de facto al Partidului Social-Democrat după ce fostul președinte PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Ulterior, la 29 iunie 2019, Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD la Congresul extraordinar al formațiunii.

Viorica Dăncilă ocupă funcția de prim-ministru al României din 29 ianuarie 2018. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele PES Serghei Stanișev, la Congresul PSD: Sunt aici pentru a închide un capitol care nu a fost unul uşor şi pentru a deschide o nouă pagină

Published

on

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) Serghei Stanișev, prezent sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD, și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la Președinția României, precizând că aceașta ”şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil”, informează Agerpres.

Acesta a completat că PSD este un partid ”puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”. Liderul PES a dorit, de asemenea, să exprime ”admiraţia” sa personală şi a familiei social-democrate europene pentru Viorica Dăncilă.

”Viorica şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil şi a demonstrat de atunci că are şi curajul şi capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului şi de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut. Nu este un secret faptul că au existat probleme şi dificultăţi în dialogul dintre PSD şi familia social-democrat europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiştilor Europeni a recunoscut din nou statul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider şi prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol uşor şi pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Preşedinţia republicii”, a spus Serghei Stanişev.

Acesta a adăugat că aceste alegeri sunt importante nu doar pentru PSD, ci și pentru familia social-democrată europeană, astfel încât democrația europeană ”să fie din nou măreață, să aibă un efect asupra vieţii de zi cu zi a tuturor oamenilor”. Stanişev a mai precizat că, în ultimii doi ani şi jumătate, PSD a făcut multe lucruri pentru dezvoltarea economică şi prosperitatea României, dar şi pentru a creşte nivelul de viaţă al cetăţenilor.

Citiți și: 
Viorica Dăncilă dorește o normalizare a relațiilor dintre PSD și socialiștii europeni: Voi merge la Bruxelles să am această discuţie cu Frans Timmermans și cu Serghei Stanişev

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending