Connect with us

NEWS

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al MAE, George Ciamba la Summit-ul Euro-Asiatic: “Există numeroase oportunități de întărire a legăturilor economice dintre cele două continente”

Published

on

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat în perioada 7-9 aprilie 2015, la Istanbul, la Summit-ul Economic Euro-Asiatic, cu tema „Capitalismul intelectual și economia de rețea” (Intellectual Capitalism andNetworkEconomy), se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis către CaleaEuropeana.ro. Principalele subiecte de dezbatere au vizat reconstrucţia „Drumului Mătăsii”, ca punte economică între cele două continente, aspectele financiare și economice în realizarea acestui obiectiv, rolul telecomunicaţiilor, tehnologiei informaţiei, energiei, transporturilor şi logisticii în întărirea cooperării economice dintre Europa şi Asia, egalitatea şi combaterea discriminării.

george ciamba

Secretarul de stat George Ciamba, care a participat în calitate de intervenient principal în cadrul panelului „Drumul Mătăsii: Energie, Economie şi Finanţe”, a salutat organizarea dezbaterilor, în cadrul actualei ediții a summit-ului, sub egida conceptului de economie de rețea, cu accent pe inițiativele destinate reconstrucției Drumului Mătăsii, ca un cadru comun de realizare a unor proiecte menite a aduce împreună Estul și Vestul, Europa și Asia.

A exprimat interesul României de a participa la dezvoltarea de proiecte strategice din punct de vedere economic, care pot contribui substanțial la facilitarea comerțului și a cooperării economice, în special cu economiile emergente din Asia.

Din perspectiva României, cele trei sectoare care pot contribui major de dezvoltarea arhitecturii Noului Drum al Mătăsii sunt transporturile, energia și tehnologia informației.

În ce privește sectorul transporturilor, secretarul de stat George Ciamba a arătat faptul că un rol esențial în dezvoltarea cadrului de cooperare economică îl reprezintă realizarea interconectărilor necesare, un rol important revenind proiectelor de dezvoltare a rețelelor intermodale de transport, de interconectare a rețelelor transeuropene cu cele internaționale și de dezvoltare a modalităților de transport care sprijină protecția mediului, prin contribuția adusă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

A arătat, în context, faptul că în anul 2014, România a deschis o nouă conexiune maritimă între Ilychevsk (Ucraina) – Constanţa (Romania) – Batumi (Georgia), care asigură o legătură eficientă cu coridorul TRACECA și care va deschide noi perspective și va crea noi condiții pentru creșterea atractivității acestui coridor. Totodată, în cursul anului 2014, România a devenit al șaselea stat parte la serviciul internațional Viking Train, care conectează Marea Baltică de Marea Neagră, contribuind astfel la dezvoltarea acestui coridor și, pe cale de consecință, la facilitarea transportului de mărfuri între piețele din Turcia, Balcani și Europa de Vest.

În domeniul energiei, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat faptul că există numeroase oportunități de întărire a legăturilor economice dintre cele două continente, atât în domeniul gazului – prin realizarea proiectului Coridorului Sudic sau al creării sistemului de transport al gazului din regiunea caspică, cât și în domeniul electricității, unde România este un important producător și, cu infrastructura necesară, are potențialul de a deveni un important exportator pentru partenerii externi.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat, de asemenea, sprijinul României pentru crearea, la nivel european, a unei Uniuni Energetice, axată, cu precădere, pe realizarea proiectelor de infrastructură, inclusiv a interconectărilor pentru electricitate și gaze și realizarea unei piețe interne a energiei deplin funcțională. A arătat că, din perspectiva României, un rol deosebit de important pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică îl reprezintă utilizarea resurselor indigene și a tehnologiilor care generează emisii reduse de carbon.

Totodată, a subliniat faptul că un element important al dezvoltării acestui sector și al cooperării economice în domeniu îl reprezintă crearea și consolidarea unui mediu investițional atractiv, în special la nivelul Comunității Energetice Europene, prin utilizarea adecvată a tuturor mecanismelor și instrumentelor de finanțare disponibile la nivel național, european și internațional.

În ceea ce privește tehnologia informației, ca factor de facilitare a cooperării și dezvoltării relațiilor comerciale, secretarul de stat George Ciamba a exprimat interesul României pentru viitoarea strategie europeană în domeniu, anunțată de Comisia Europeană pentru primul semestru al acestui an. A arătat că, din perspectiva României, este esențial ca viitoare strategie europeană să identifice principalele provocări și să propună soluții concrete și adecvate pentru crearea unei piețe digitale unice dinamică, sigură și atractivă.

În încheiere, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat că Drumul Mătăsii reprezintă o oportunitate pentru atragerea de investiții și pentru asigurarea accesului la un important nucleu al inovării și al avansului tehnologic, reprezentat de piața asiatică. A arătat, totodată, interesul României de a participa la realizarea proiectelor aferente revitalizării Drumului Mătăsii care au ca obiectiv mobilitatea mărfurilor, serviciilor și persoanelor, în conformitate cu principiile economiei de piață libere și cu regulile europene și internaționale în domeniul comerțului și transportului.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump, scrisoare către omologul turc Recep Tayyip Erdogan, după ce Casa Albă a dat undă verde intervenției Turciei în Siria: Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu

Published

on

Președintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în care îl avertizează să încheie un acord cu militanții kurzi din Siria pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiţi căpos. Nu fiţi nesăbuit! Vă sun mai târziu”, i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obţinute de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte media americane.

Scrisoarea este datată cu 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a autorizat operațiunea turcă în Siria, prin decizia sa de a retrage trupele americane, anunțată cu două zile mai devreme, anunță DPA.

Scrisoarea liderului american este însoțită de o altă scrisoare a unui lider kurd în care acesta își exprimă dorința de a ajunge la un compromis cu Turcia.

”Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce – şi aşa voi face”, a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: ”Hai să găsim un acord bun”.

Scrisoarea apare în contextul în care miercuri, președintele turc, a spus că nu reușește să urmărească mesajele scrise pe Twitter de omologul său american privind poziția Statelor unite față de conflictul din Siria.

”Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri”, a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. ”Nu mai ţinem pasul”, a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.

Continue Reading

NEWS

Infografic Monitorul Social: Peste o treime dintre vârstnicii din România se aflau în 2018 în risc de sărăcie

Published

on

© Wikipedia

Peste o treime (36.7%) dintre vârstnicii României ( populația cu vârsta peste 65 de ani) se aflau în 2018 în risc de sărăcie, adică aveau venituri sub 60% din mediana națională. Din acest punct de vedere, situația este la cele mai grave cote din 2009 și până acum, arată un infografit al Monitorului Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

©monitorsocial.ro

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, femeile sunt afectate în mod disproporționat, probabilitatea ca o femeie vârstnică să fie în risc de sărăcie fiind mai mult decât dublă prin comparație cu a bărbaților.

©monitorsocial.ro

Astfel, între 2009 și 2018, riscul de sărăcie în rândul bărbaților vârstnici din țară a rămas aproape identic (17.8%, respectiv 19%). În același inerval de timp riscul de sărăcie în rândul femeilor vârstnice, deja mult mai mare decât în cazul bărbaților, a crescut semnificativ, ajungând să afecteze 43.4% dintre ele.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volkswagen amână construcția noii fabrici din Turcia, după ce Ankara a declanșat o ofensivă militară în nordul Siriei, criticată la nivel internațional

Published

on

Volkswagen a amânat decizia finală privind noua sa fabrică din Europa de Est, care urma să fie situată în Turcia, ca urmare a ofensivei declanșate de Ankara în nord-estul Siriei, față de care comunitatea internațională și-a arătat opoziția, anunță Handelsblatt, citat de Digi24.

Compania germană s-a decis să nu anunțe încă o decizie finală pentru investiția sa de 1,4 miliarde de euro, după ce Turcia a declanșat o ofensivă foarte criticată în nordul Siriei, împotriva kurzilor.

”Monitorizăm cu atenție situația și urmărim cu îngrijorare desfășurarea lucrurilor”, a anunțat un purtător de cuvânt al constructorului german.

La începutul lunii, Volkswagen a deschis o subsidiară în provincia turcă Manisa, deși compania anunțase că încă era în ultimul stadiu de negocieri cu autoritățile din Turcia și nu se luase o decizie finală.

Volkswagen a analizat mai multe posibile locații pentru a deschide o nouă uzină în Europa de Est, în această cursă fiind înscrisă și România, alături de Bulgaria, dar, în final grupul german a luat decizia de a construi noua fabrică în Turcia. 

Anterior, mai multe surse din apropierea acestui dosar au declarat că noua uzină Volkswagen din Turcia ar urma să coste aproximativ 1.3 miliarde de euro și va produce peste 300.000 de mașini pe an, printre acestea aflându-se și modelele VW Passat şi Skoda Superb, care vor fi exportate spre Europa de Est.

De asemenea, sursele au mai spus că noua uzină va avea aproape 4.000 de angajaţi la Manisa, în apropiere de Izmir, partea de vest a Anatoliei, iar lucrările de construcţie ar putea demara în 2020 pentru ca primele autovehicule să fie date spre vânzare în 2022, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică că i-a transmis președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că ofensiva din Siria trebuie oprită pentru că riscă să declanșeze o criză umanitară.

Statele Unite au impus sancțiuni care vizează trei miniștri turci printr-un decret prezidențial semnat de președintele american Donald Trump care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria.

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată în cea de-a șaptea zi, a provocat proteste internaționale și s-a soldat cu peste 150 de morți, dintre care 50 de civili, dar și cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending