Connect with us

NEWS

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al MAE, George Ciamba la Summit-ul Euro-Asiatic: “Există numeroase oportunități de întărire a legăturilor economice dintre cele două continente”

Published

on

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat în perioada 7-9 aprilie 2015, la Istanbul, la Summit-ul Economic Euro-Asiatic, cu tema „Capitalismul intelectual și economia de rețea” (Intellectual Capitalism andNetworkEconomy), se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis către CaleaEuropeana.ro. Principalele subiecte de dezbatere au vizat reconstrucţia „Drumului Mătăsii”, ca punte economică între cele două continente, aspectele financiare și economice în realizarea acestui obiectiv, rolul telecomunicaţiilor, tehnologiei informaţiei, energiei, transporturilor şi logisticii în întărirea cooperării economice dintre Europa şi Asia, egalitatea şi combaterea discriminării.

george ciamba

Secretarul de stat George Ciamba, care a participat în calitate de intervenient principal în cadrul panelului „Drumul Mătăsii: Energie, Economie şi Finanţe”, a salutat organizarea dezbaterilor, în cadrul actualei ediții a summit-ului, sub egida conceptului de economie de rețea, cu accent pe inițiativele destinate reconstrucției Drumului Mătăsii, ca un cadru comun de realizare a unor proiecte menite a aduce împreună Estul și Vestul, Europa și Asia.

A exprimat interesul României de a participa la dezvoltarea de proiecte strategice din punct de vedere economic, care pot contribui substanțial la facilitarea comerțului și a cooperării economice, în special cu economiile emergente din Asia.

Din perspectiva României, cele trei sectoare care pot contribui major de dezvoltarea arhitecturii Noului Drum al Mătăsii sunt transporturile, energia și tehnologia informației.

În ce privește sectorul transporturilor, secretarul de stat George Ciamba a arătat faptul că un rol esențial în dezvoltarea cadrului de cooperare economică îl reprezintă realizarea interconectărilor necesare, un rol important revenind proiectelor de dezvoltare a rețelelor intermodale de transport, de interconectare a rețelelor transeuropene cu cele internaționale și de dezvoltare a modalităților de transport care sprijină protecția mediului, prin contribuția adusă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

A arătat, în context, faptul că în anul 2014, România a deschis o nouă conexiune maritimă între Ilychevsk (Ucraina) – Constanţa (Romania) – Batumi (Georgia), care asigură o legătură eficientă cu coridorul TRACECA și care va deschide noi perspective și va crea noi condiții pentru creșterea atractivității acestui coridor. Totodată, în cursul anului 2014, România a devenit al șaselea stat parte la serviciul internațional Viking Train, care conectează Marea Baltică de Marea Neagră, contribuind astfel la dezvoltarea acestui coridor și, pe cale de consecință, la facilitarea transportului de mărfuri între piețele din Turcia, Balcani și Europa de Vest.

În domeniul energiei, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat faptul că există numeroase oportunități de întărire a legăturilor economice dintre cele două continente, atât în domeniul gazului – prin realizarea proiectului Coridorului Sudic sau al creării sistemului de transport al gazului din regiunea caspică, cât și în domeniul electricității, unde România este un important producător și, cu infrastructura necesară, are potențialul de a deveni un important exportator pentru partenerii externi.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat, de asemenea, sprijinul României pentru crearea, la nivel european, a unei Uniuni Energetice, axată, cu precădere, pe realizarea proiectelor de infrastructură, inclusiv a interconectărilor pentru electricitate și gaze și realizarea unei piețe interne a energiei deplin funcțională. A arătat că, din perspectiva României, un rol deosebit de important pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică îl reprezintă utilizarea resurselor indigene și a tehnologiilor care generează emisii reduse de carbon.

Totodată, a subliniat faptul că un element important al dezvoltării acestui sector și al cooperării economice în domeniu îl reprezintă crearea și consolidarea unui mediu investițional atractiv, în special la nivelul Comunității Energetice Europene, prin utilizarea adecvată a tuturor mecanismelor și instrumentelor de finanțare disponibile la nivel național, european și internațional.

În ceea ce privește tehnologia informației, ca factor de facilitare a cooperării și dezvoltării relațiilor comerciale, secretarul de stat George Ciamba a exprimat interesul României pentru viitoarea strategie europeană în domeniu, anunțată de Comisia Europeană pentru primul semestru al acestui an. A arătat că, din perspectiva României, este esențial ca viitoare strategie europeană să identifice principalele provocări și să propună soluții concrete și adecvate pentru crearea unei piețe digitale unice dinamică, sigură și atractivă.

În încheiere, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat că Drumul Mătăsii reprezintă o oportunitate pentru atragerea de investiții și pentru asigurarea accesului la un important nucleu al inovării și al avansului tehnologic, reprezentat de piața asiatică. A arătat, totodată, interesul României de a participa la realizarea proiectelor aferente revitalizării Drumului Mătăsii care au ca obiectiv mobilitatea mărfurilor, serviciilor și persoanelor, în conformitate cu principiile economiei de piață libere și cu regulile europene și internaționale în domeniul comerțului și transportului.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

The Times: Regatul Unit dorește să pună capăt dependenței de importurile de echipamente medicale vitale din China

Published

on

Premierul britanic Boris Johnson dorește să pună capăt dependenței Regatului Unit de importurile produselor medicale vitale din China și le-a solicitat funcționarilor din guvern un plan în acest sens, anunță Deutsche Welle.

În contextul pandemiei de coronavirus, prim-ministrul Marii Britanii le-a solicitat funcționarilor din guvernul de la Londra să elaboreze un plan referitor la modul în care țara sa poate pune capăt dependenței de echipamente medicale vitale din China, potrivit The Times.

Inițiativa, care poartă numele de cod ”Project Defend” și care se află sub coordonarea ministrului britanic de externe Dominic Raab, implică identificarea principalelor vulenaribilități economice ale Regatului Unit în fața unor potențiale guverne străine ostile, ca parte a unei abordări mai extinse privind securitatea națională.

Astfel, au fost constituite două grupuri de lucru, una dintre surse care are cunoștințe despre acest proiect precizând pentru The Times că scopul este acela de a diversifica liniile de aprovizionate pentru a nu mai depinde de importurul produselor esențiale dintr-o singură țară, anunță Reuters. În funcție de rezultate, guvernul ar putea lua în calcul repatrierea producției farmaceutice, care ar putea deveni parte a unui nou cadru național de reziliență.

Decizia vine în contextul în care Beijingul se confruntă cu critici la nivel internațional, acuzat de defectuasă gestionare a crizei COVID-19, izbucnită în China la finalul anului trecut. 

Recent, secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat China, calificând drept ”derizorie” suma de două miliarde de dolari promisă de Beijing în lupta împotriva pandemiei în cadrul reuniunii de două zile a Adunării OMS, precizând că nu se compară cu sutele de mii de vieți pierdute și pagubele de miliarde de dolari provocate de răspândirea SARS-CoV-2 la nivel mondial.

”Sunt nerăbdător să-i văd îndeplinind acest angajament de 2 miliarde de dolari”, a spus Pompeo. ”Contribuţiile Chinei în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 sunt derizorii în raport cu costul pe care l-a impus lumii”, a adăugat secretarul de stat american.

”Această molimă a costat aproape 90.000 de vieţi americane, în timp ce peste 36 de milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă din martie, iar la nivel global – 300.000 de vieţi. Aceasta ar putea fi cam 9 trilioane de dolari, potrivit estimărilor noastre, iată costul impus lumii de eşecul Partidului Comunist Chinez”, a declarat Mike Pompeo.

Mesajul lui Pompeo venea după ce președintele american Donald Trump a precizat că ”incompetența” Chinei în gestionarea epidemiei de coronavirus a provocat o ”crimă mondială în masă”.

De asemenea, în ajunul adunării ministeriale a OMS, realizate prin videoconferință, președintele american liderul de la Casa Albă a amenințat să suspende definitiv contribuția Statelor Unite la Organizația Mondială a Sănătății dacă aceasta nu ”se angajează să procedeze la îmbunătățiri substanțiale” în termen de 30 de zile, completând că ar putea lua în calcul revizuirea apartenenței țării sale la OMS, organizație pe care a calificat-o drept ”marionetă a Chinei”.

Trump a mai spus că singura cale pe care ar trebui să o urmeze Organizația Mondială a Sănătății este să-și demonstreze independența față de China, completând că administrația sa a demarat deja discuții cu directorul general al OMS pentru reformarea organizației.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Drapelele vor fi coborâte în bernă în Statele Unite timp de trei zile, în memoria victimelor crizei COVID-19

Published

on

© White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a anunțat joi că drapelul Statelor Unite va fi coborât în bernă la toate clădirile federale, timp de trei zile (de vineri până duminică) pentru a onora memoria victimelor epidemiei noului coronavirus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Voi coborî în bernă steagurile de pe clădirile federale şi monumentele naţionale în următoarele trei zile în memoria americanilor pe care i-am pierdut din cauza coronavirusului”, a scris într-o postare pe Twitter preşedintele american.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkings, Statele Unite sunt țara cu cele mai numeroase decese provocate de COVID-19, bilanțul acestora ajungând la 94.661.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, de asemenea, că drapelele vor fi coborâte în bernă şi luni, zi în care poporul american celebrează Ziua Memorială, dedicată amintirii soldaţilor americani căzuţi în luptă.

Continue Reading

CHINA

Secretarul de stat american Mike Pompeo califică răspunsul Chinei la pandemia de COVID-19 drept ”derizoriu” în comparație cu sutele de mii de vieţi pierdute şi pagube de miliarde de dolari provocate

Published

on

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat din nou China, calificând drept ”derizorie” suma de două miliarde de dolari promisă de Beijing în lupta împotriva pandemiei în cadrul reuniunii de două zile a Adunării OMS, precizând că nu se compară cu sutele de mii de vieți pierdute și pagubele de miliarde de dolari provocate de răspândirea SARS-CoV-2 la nivel mondial, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Xi a afirmat săptămâna aceasta că China a acţionat deschis, responsabil şi transparent. Mi-aş dori să fie aşa!”, a spus Pompeo în cursul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat, acuzând Beijingul că a continuat să ascundă eşantioane ale virusului şi accesul la instalaţii, cenzurând informaţii ”şi mult mai mult”.

Sunt nerăbdător să-i văd îndeplinind acest angajament de 2 miliarde de dolari”, a spus Pompeo. ”Contribuţiile Chinei în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 sunt derizorii în raport cu costul pe care l-a impus lumii”, a adăugat secretarul de stat american.

Această molimă a costat aproape 90.000 de vieţi americane, în timp ce peste 36 de milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă din martie, iar la nivel global – 300.000 de vieţi. Aceasta ar putea fi cam 9 trilioane de dolari, potrivit estimărilor noastre, iată costul impus lumii de eşecul Partidului Comunist Chinez”, a declarat Mike Pompeo.

Autorităţile de la Beijing au calificat declaraţiile secretarului de stat american ca “extrem de iresponsabile” şi i-au cerut să explice lacunele răspunsului SUA la epidemie.

”De ce guvernul american nu a luat niciun fel de măsuri de control şi prevenire între ianuarie şi martie?”, a întrebat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

Mesajul lui Pompeo vine după ce președintele american Donald Trump a precizat că ”incompetența” Chinei în gestionarea epidemiei de coronavirus a provocat o ”crimă mondială în masă”.

De asemenea, în ajunul adunării ministeriale a OMS, realizate prin videoconferință președintele american liderul de la Casa Albă a amenințat să suspende definitiv contribuția Statelor Unite la Organizația Mondială a Sănătății dacă aceasta nu ”se angajează să procedeze la îmbunătățiri substanțiale” în termen de 30 de zile, completând că ar putea lua în calcul revizuirea apartenenței țării sale la OMS, organizație pe care a calificat-o drept ”marionetă a Chinei”.

Trump a mai spus că singura cale pe care ar trebui să o urmeze Organizația Mondială a Sănătății este să-și demonstreze independența față de China, completând că administrația sa a demarat deja discuții cu directorul general al OMS pentru reformarea organizației.

Recent, Adunarea ministerială a Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat prin consens, o rezoluție propusă de Uniunea Europeană privind necesitatea unei ”anchete independente, imparțiale și comprehensive” a modului global de reacţie la pandemia de coronavirus și lecțiilor învățate în urma acestei crize.

În documentul adoptat cu aplauze la finalul celei de-a 73-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Sănătății, reuniune care s-a întins pe durata a două zile, este precizat că un vaccin împotriva COVID-19 reprezintă un ”bun public global”.

De asemenea, în document statele membre ale OMS sunt îndemnate să se adreseze nevoilor celor vulnerabili care se confruntă cu pandemia și cu efectele acesteia, să asigure accesul serviciilor medicale la nivel global, să respecte legislația internațională și a standardelor umanitare.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell și comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides au salutat adoptarea acestei rezoluții prin consens.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending