ROMÂNIA
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”
Published
2 years agoon

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar” în contextul războiului de agresiune al Rusiei, precum și pentru avansarea agendei europene a țării, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis caleaeuropeana.ro.
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat o vizită la Kiev, în perioada 23-24 noiembrie 2022, împreună cu reprezentantele Austriei, Croației, Germaniei, Letoniei și Lituaniei în Consiliul Afaceri Generale, responsabile cu afaceri europene. La vizită au mai participat vicepreședintele Parlamentului European, Nicola Beer, precum și ministrul afacerilor externe al Principatului Liechtenstein. Acțiunea a avut loc la inițiativa ministrului pentru Uniunea Europeană şi Constituție al Austriei, Karoline Edtstadler.
Oficialii europeni au avut o întrevedere cu Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, precum și reuniuni cu femei în funcții de conducere în Ucraina – Prim-ministrul adjunct pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Stefanishyna, ministrul adjunct al afacerilor interne, Meri Akopyan, președintele Parlamentului (Verkhovna Rada), Ruslan Stefanchuk, vicepreședinta Parlamentului, Olena Kondratiuk, deputați din Parlamentul Ucrainei. Totodată, programul a inclus și întâlniri cu reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Crucii Roșii Ucrainene, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), precum și cu studenți ai Universității Naționale din Kiev „Taras Shevchenko”. De asemenea, oficialii europeni au vizitat Centrul de Sprijin pentru Supraviețuire (Survival Relief Centre) și au ținut un moment de reculegere la monumentul dedicat comemorării foametei deliberate din perioada 1932-1933 din Ucraina, Holodomor.
Războiul de agresiune al Rusiei
Obiectivele principale ale vizitei oficialilor europeni au vizat reiterarea solidarității depline cu Ucraina în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse, reconfirmarea sprijinului pentru procesul de reconstrucție şi abordarea situației femeilor şi fetelor din zone de război şi conflict, conform Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325 (2000) privind femeile, pacea şi securitatea. Astfel, participantele la vizită au susținut importanța unui rol activ al femeilor în procesul de luare a deciziilor curente şi viitoare privind Ucraina şi au subliniat că implicarea deplină a femeilor este esenţială pentru o dezvoltare sustenabilă în orice moment, pe timp de pace, în conflicte ori pe perioada de stabilizare și reconstrucție post-conflict.
Cu același prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut şi reuniuni bilaterale cu oficiali ucraineni din cadrul Biroului Președintelui Ucrainei, Ihor Zhovkva și Kyrylo Tymoshenko, cu secretarul de stat Yevhen Perebyinis din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu președinta Comitetului pentru Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană din Parlamentul Ucrainei, Ivanna Klympush-Tsintsadze. Temele abordate au vizat, în principal, sprijinul multidimensional acordat de România pentru Ucraina, inclusiv în contextul proceselor de reconstrucţie și integrare europeană.
Pe parcursul vizitei, atât în reuniunile comune, cât și în cele bilaterale, oficialul român a reiterat mesajele de condamnare a agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și a atacurilor militare asupra populației civile ucrainene, localităților și infrastructurii critice, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional. A exprimat sprijinul României pentru conduita eroică a poporului ucrainean în războiul brutal declanșat de Rusia, ale cărui consecințe dramatice se traduc în pierderi de vieți omenești, distrugerea totală sau parțială a orașelor, peste 8 milioane de persoane strămutate intern, care se confruntă cu privațiuni și neajunsuri majore în perioada dificilă a sezonului rece, peste 10.000 de minori transferați în locații necunoscute din Rusia și un număr impresionant de victime ale atrocităților comise de trupele de ocupație rusești, între care femei și fete expuse crimelor de război, violenței de gen și traficului de persoane.
În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a reconfirmat conduita fermă a României față de Rusia în formatele multilaterale, precum și susținerea pentru regimul de sancțiuni la adresa Federației Ruse și asigurarea implementării depline a acestuia. Totodată, a reafirmat sprijinul prompt, concret și substanțial al României pentru Ucraina și solidaritatea cu poporul ucrainean, precum și determinarea autorităților române de a continua să ofere asistență atât timp cât va fi necesar. A reiterat angajamentul pentru asigurarea unui flux predictibil și sigur pentru grânele ucrainene pe piețele internaționale prin intermediul Culoarelor de Solidaritate (Solidarity Lanes). De asemenea, a subliniat aportul depus până în prezent de România în acest sens, atât prin creșterea capacităților de depozitare și export portuar, cât și prin dezvoltarea infrastructurii de transport, respectiv consolidarea punctelor de trecere a frontierelor. Secretarul de stat român a exprimat deschiderea țării noastre de a sprijini pe cât posibil Ucraina, prin intermediul coridoarelor de transport existente pentru aprovizionarea cu mărfuri esențiale.
Sprijin umanitar
În contextul prezentării sprijinului multidimensional oferit Ucrainei de către România, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat alăturarea țării noastre la eforturile internaționale de pregătire pentru sezonul rece 2022-2023 (winterisation efforts) în Ucraina, prin acordarea de către MAE a unei contribuții voluntare în valoare de 300.000 euro către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), ce va fi transferată până la finalul anului. A prezentat proiectul de construire de adăposturi de urgență dotate cu instalații pentru iarnă, cu o capacitate de acomodare pentru 16.000 de persoane, care va fi disponibil pentru misiuni în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă și care urmează să fie finalizat, în beneficiul Ucrainei, în prima parte a anului viitor.
Oficialul român a prezentat, de asemenea, eforturile Guvernului de la București pentru sprijinirea refugiaților ucraineni cu rezidență temporară pe teritoriul României și măsurile adoptate prin Planul Național adoptat recent, pentru integrarea acestora pe piața forței de muncă, în sistemul de învățământ și cel de servicii medicale.
Integrare europeană
Discuțiile privind integrarea europeană a Ucrainei au oferit prilejul evidențierii poziției României de promovare a agendei europene a Kievului, cu accent pe evaluarea progreselor pe baza meritelor proprii, importanța asigurării unui proces de reforme cuprinzătoare, profunde și credibile, pentru îndeplinirea criteriilor de aderare și sprijinul adaptat în funcție de necesități și nivel de ambiție.
De asemenea, secretarul de stat român a exprimat sprijinul deplin pentru eforturile oficialilor ucraineni vizând îndeplinirea condițiilor prevăzute de etapele următoare ale parcursului de integrare europeană, pentru avansarea procesului de reforme în mod cuprinzător și sustenabil și pentru perspectiva unei viitoare integrări în Piața Unică europeană, în conformitate cu criteriile de aderare și metodologia politicii de extindere. A evidențiat disponibilitatea României de a participa la procesul de instruire a experților ucraineni în domeniul afacerilor europene, precum și posibilitatea derulării unor proiecte pe linia consolidării rezilienței Ucrainei cu sprijinul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București.
Relații bilaterale constructive
În ceea ce privește procesul de reconstrucție al Ucrainei, oficialul român a prezentat posibile domenii în care România ar putea participa la procesul de reformă instituțională cu accent pe modernizarea sistemului civil de răspuns la situații de urgență/crize, educație și combaterea corupției.
Din perspectiva agendei bilaterale, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat interesul României pentru o relație constructivă cu Ucraina, bazată pe deschidere și încredere reciprocă, precum și pe o agendă solidă de cooperare pe termen lung, axată pe agenda europeană, reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea conectivității dintre cele două țări vecine. A reliefat imperativul unei comunicări strategice mai intense pentru combaterea dezinformării și narativelor false promovate de regimul de la Moscova și pentru a spori încrederea publică din unele state partenere ale UE în conduita, măsurile și acțiunile derulate de UE și statele sale membre. În acest sens, a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Ucraina în zone terțe precum Africa și Asia de Sud-Est.
În cadrul tuturor reuniunilor, înalții demnitari ucraineni au mulțumit pentru sprijinul important acordat de România în contextul războiului actual și au exprimat convingerea că țara noastră va continua să susțină efortul societății ucrainene de consolidare a democrației și avansare a procesului de integrare europeană. De asemenea, au exprimat interesul pentru experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, precum și pentru implicarea țării noastre în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE
20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului
Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”
Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni
Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte
Summitul privind viitorul securității energetice. Ursula von der Leyen avertizează că Europa se află într-un „moment decisiv” în lupta pentru securitatea energetică
ROMÂNIA
Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE
Published
9 hours agoon
April 25, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
“Astăzi marcăm 20 de ani de la semnarea, pe 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, un moment-cheie care a deschis drumul integrării noastre, concretizate în 2007. E o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE și să ne concentrăm pe consolidarea acestui parcurs, pentru un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți cetățenii României”, a scris Bolojan pe platforma X.
Astăzi marcăm 20 de ani de la semnarea, pe 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, un moment-cheie care a deschis drumul integrării noastre, concretizate în 2007. E o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE și să ne concentrăm…
— Ilie Bolojan (@Bolojan) April 25, 2025
Astăzi, 25 aprilie, se împlinesc 20 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce i-a permis să devină oficial stat membru al UE la 1 ianuarie 2007.
Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost depusă de către România în anul 1995. În 1999, liderii din Consiliul European, reuniți Helsinki, au aprobat deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare, printre acestea aflându-se și România. Negocierile au fost deschise în anul 2000 și au durat până la finele anului 2004, când reuniunea Consiliului European a marcat finalizarea negocierilor.
România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană la 25 aprilie 2005, în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg.
La 20 ani de la semnarea tratatului de aderare la UE, România a depășit importante borne ale parcursului său de integrare europeană, cea mai recentă fiind aderarea deplină la spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, și depășirea pragului de 100 de miliarde de euro fonduri europene primite de țara noastră de la aderare și până în prezent, toate întâmplându-se într-un context în care discursurile extremiste pun sub semnul întrebării avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană, în timp ce susținerea românilor pentru integrarea europeană și beneficiile apartenenței la UE sunt la un nivel de 89,7%.
ROMÂNIA
20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului
Published
9 hours agoon
April 25, 2025
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești.
“Aniversăm astăzi 20 de ani de la semnarea, la Luxemburg, a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană – 25 aprilie 2005, reper de importanță majoră al integrării euro-atlantice a țării noastre. Aderarea la UE, alături de aderarea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al României după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești, prin racordarea la setul de valori și principii europene și euro-atlantice. Calitatea de membru al Uniunii Europene a reprezentat îndeplinirea aspirației cetățenilor români de a redeveni parte a comunității europene de valori, prosperitate și securitate”, a transmis Marcel Ciolacu, într-un comunicat.
El a menționat că “reușita acestui proiect s-a bazat pe consensul întregii societăți și al întregii clase politice’ și pe solidaritatea europeană, prin “susținerea extinderii Uniunii, pentru unificarea continentului, depășirea diviziunii lumii postbelice și a traumelor istorice de după instalarea în Europa a Cortinei de Fier”.
“În retrospectivă, în actualul context marcat de multiple provocări, ne dăm seama că realizările obținute cu mult efort nu trebuie luate niciodată ca un bun câștigat pentru totdeauna și că eforturile de consolidare a rolului României în interiorul Uniunii Europene, dar și cele care vizează consolidarea Uniunii Europene înseși, trebuie susținute constant de către noi, toți cetățenii români și, în același timp, cetățeni europeni’, a mai arătat premierul.
Potrivit acestuia, aderarea la UE a adus României numeroase beneficii economice, sociale, politice și culturale.
“Datorită calității de stat membru, România a devenit, în timp, o țară democratică, mai sigură și mai prosperă pentru cetățenii ei. Odată cu creșterea PIB-ului României a prosperat și calitatea vieții românilor, iar legăturile economice și comerciale ne-au adus mai multă dezvoltare prin apartenența la Piața Unică. De asemenea, implementarea în ritm susținut a proiectelor finanțate din bani europeni a contribuit la modernizarea infrastructurii, dezvoltarea satelor și localităților românești, precum și la o îmbunătățire generală a serviciilor publice. De la momentul aderării noastre la UE, în ianuarie 2007, și până în martie 2025, România a primit peste 100 miliarde euro, bani europeni, iar PIB-ul României s-a triplat ulterior aderării la Uniunea Europeană, ceea ce s-a reflectat în reducerea diferențelor de dezvoltare atât în interiorul țării, între diferitele regiuni, cât și în raport cu alte state membre ale Uniunii”, a mai menționat Marcel Ciolacu.
El a susținut că beneficiile s-au resimțit inclusiv pe piața muncii, unde “salariul mediu net a ajuns în martie 2024 la nivelul de 5,185 RON, față de aproximativ 1,000 RON cât era înainte de aderare”.
Conform premierului, libera circulație a persoanelor a permis cetățenilor români să locuiască, să studieze și să lucreze în oricare din statele membre, iar aderarea deplină la Spațiul Schengen la începutul acestui an contribuie deja la desăvârșirea integrării europene a României.
“Procesul de integrare europeană presupune eforturi continue de aprofundare și consolidare. România rămâne un factor de susținere din interior a Uniunii, ca promotor al stabilității și prosperității, un actor angajat în continuarea procesului de integrare europeană și un participant activ la consolidarea rolului Uniunii în regiune și în plan global. Suntem și continuăm să acționăm ca membri ai unei comunități de valori, norme și principii europene, care fac astăzi parte integrantă din ecosistemul nostru economic, cultural, social și politic, și pe care avem cu toții datoria să le protejăm constant, conștienți fiind de provocările contextului internațional actual. La Mulți Ani României europene, la 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană!”, a mai transmis Marcel Ciolacu.
ROMÂNIA
Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă
Published
13 hours agoon
April 25, 2025By
Teodora Ion
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a efectuat o vizită de lucru la Viena în perioada 24-25 aprilie 2025, la invitația ministrului federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Beate Meinl-Reisinger.
Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda de contacte bilaterale a inclus o rundă de consultări politico-diplomatice cu omologul austriac, precum și o primire la președintele federal al Austriei, Alexander Van der Bellen, respectiv la cancelarul federal Christian Stocker.
În cadrul vizitei, ministrului Emil Hurezeanu i-a fost acordată decorația „Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria”, conferită de Președintele federal.
Very good talks between 🇷🇴 FM Emil Hurezeanu & 🇦🇹 Federal President @vanderbellen on further advancing the 🇷🇴-🇦🇹 relations, as well as on the EU agenda, especially 🇷🇴&🇦🇹 support for EU enlargement. 🇷🇴 FM expressed gratitude for receiving the Grand Decoration of Honour.… pic.twitter.com/dXPqsVlDxl
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) April 24, 2025
Agenda discuțiilor cu ministrul Beate Meinl-Reisinger a vizat cooperarea româno-austriacă, precum și dosare de interes prioritar în plan regional, european și internațional, cu accent pe situația din Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.
Discuțiile celor doi miniștri de externe au vizat imprimarea unui impuls reînnoit relațiilor româno-austriece, cu potențial de dezvoltare ridicat atât la nivel bilateral, cât și european.
În context, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat potențialul de dezvoltare a cooperării politice, economice și sectoriale dintre cele două state, precum și cel reprezentat de comunitatea românească semnificativă din Austria, care aduce o importantă valoare adăugată la nivelul societății austriece.
Șeful diplomației române a amintit o serie de domenii cu relevanță strategică unde cooperarea româno-austriacă poate fi aprofundată, precum economie, cooperare energetică, dimensiunea socială, apărare, amenințări hibride, cercetare și educație în domenii de viitor, cooperare polițienească și coordonare în afaceri interne sau turism sustenabil.
Ministrul român de externe a subliniat totodată implicarea susținută a României în protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale și lupta împotriva rețelelor de criminalitate transfrontaliere.
Ministrul Emil Hurezeanu a apreciat susținerea Austriei pentru aderarea României la OCDE, o prioritate strategică a politicii externe a României.
Șeful diplomației române a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea Uniunii Europene, securitatea energetică și securitatea internă. Discuțiile au prilejuit reconfirmarea sprijinului celor două state pentru o Uniune Europeană extinsă, atât spre est, cât și spre Balcanii de Vest, precum și pentru eforturile de reformă ale statelor candidate în vederea avansării parcursului lor european.
Ministrul român de externe a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, precum și necesitatea acordării în continuare de susținere Republicii Moldova, cea mai expusă, după Ucraina, presiunilor și acțiunilor agresive ale Rusiei.
Excellent talks during the visit to Vienna of Romanian 🇷🇴FM Emil Hurezeanu with Austrian 🇦🇹 counterpart @BMeinl on relaunching 🇷🇴-🇦🇹 relations both at bilateral & EU level in areas of mutual interest. Discussed 🇪🇺EU & international agenda, particularly the need for continuous… pic.twitter.com/hruL84gTCD
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) April 24, 2025
A punctat, totodată, că o pace justă și durabilă în Ucraina nu poate fi obținută decât prin fundamentarea acesteia pe Carta ONU și principiile dreptului internațional și a arătat că România va juca un rol activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
În cadrul întrevederii cu președintele federal, ministrul Emil Hurezeanu a mulțumit în mod deosebit pentru conferirea decorației „Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria”, precum și pentru sprijinul care a fost exprimat public și constant de înaltul oficial în favoarea aderării României la spațiul Schengen. În context, a dat asigurări că România va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontierele externe ale Uniunii Europene.
În cadrul întrevederii cu cancelarul federal, șeful diplomației române a exprimat interesul pentru valorificarea potențialului crescut de cooperare româno-austriacă atât în plan politic, cât și pe dimensiunea economică și sectorială. În acest context, a arătat că România și Austria pot pleda împreună pentru avansarea unor dosare de interes comun cu impact regional în cadrul diverselor formate europene și internaționale.
🇷🇴 FM Emil Hurezeanu had a very good meeting with 🇦🇹 Federal Chancellor @_CStocker in Vienna. Both interlocutors underlined the interest towards strengthening 🇷🇴-🇦🇹 political dialogue & sectoral cooperation. Insightful talk on security developments in the region and on the need… pic.twitter.com/p8gEEDiXsO
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) April 24, 2025
La invitația președintelui Comisiei parlamentare pentru politică externă, Petra Bayr, și a președintelui desemnat al grupului parlamentar de prietenie cu România, Bulgaria și Republica Moldova, David Stögmüller, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a susținut o prelegere și a participat la o dezbatere la Palais Epstein cu tema „România și Austria: un parteneriat de viitor pentru o Europă puternică”, cu participarea corpului diplomatic acreditat la Viena.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ4 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- NATO1 week ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
- ROMÂNIA4 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- NATO1 week ago
Maia Sandu, întâlnire cu secretarul general NATO, aflat în tranzit la Chișinău: Discuții legate de securitatea din regiune și sprijinul Alianței pentru R. Moldova