Secretarul general al Consiliului Europei cere României să aștepte opinia Comisiei de la Veneția privind modificarea Codului Penal: ”Această reformă riscă să încalce obligațiile internaționale ale României”

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere tuturor părților implicate să aștepte Opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru amendarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, conform unui comunicat de presă al organizației remis CaleaEuropeana.ro.

Thorbjorn Jagland arată, în declarația remisă, că ”această reformă riscă să încalce obligațiile internaționale ale României” și că, în calitate de stat membru al Consiliului Europei, ”România este obligată să respecte statul de drept”.

Reacția Consiliului Europei survine la o zi distanță după ce Comisia Europeană s-a arătat tot mai îngrijorată de modificările legislative privind justiția din România, transmițând că nu va ezita să ia măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale.

Jagland reamintește, în declarația transmisă, că pe data de 28 iunie ”Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a solicitat opinia Comisiei de Veneția”.

Consiliul Europei va continua să acorde o atenție deosebită evoluțiilor în curs din România și suntem pregătiți să oferim expertiză suplimentară dacă este necesar“, a conchis înaltul oficial al organizației cu sediul la Strasbourg.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia s-a aflat în luna iunie la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei. Programul delegaţiei a inclus întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar şi cu parlamentari din Comisia Iordache şi cu organizaţiile magistraţilor.

Tot în luna iunie, un raport al Grupului statelor împotriva Corupției (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), arăta că România a făcut puține progrese în implementarea recomandărilor sale referitoare la reformele în domeniul justiţiei.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.