Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Secretarul general al Guvernului: Am asigurat legislație de urgență pentru digitalizare în timpul pandemiei și am digitalizat actul administrativ

Published

on

© Antonel Tănase/ Facebook

Guvernul PNL a asigurat legislația de urgență pentru digitalizare în timpul pandemiei și a obligat practic instituțiile să-și digitalizeze actul administrativ și să aibă respect pentru timpul cetățenilor, a afirmat sâmbătă Antonel Tănase, secretarul general al Executivului.

Într-o postare pe Facebook, acesta a arătat că toate documentele oficiale cu semnătură electronică au primit forța juridică a înscrisurilor autentice. De asemenea “instituțiile au fost obligate să primească de la cetățeni și firme documentele cu semnătură electronică”.

“Instituțiile publice au fost obligate să pună la dispoziție portaluri proprii în acest sens, ori, cel puțin, să primească oficial documentele prin poșta electronică”, a mai spus el.

Tănase a s-a referit și la Sistemul Naţional Electronic de Plată Online (SNEP) – GHIȘEUL.RO, platformă preluată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în ianuarie 2020.

“Din ianuarie 2020, s-au înscris peste 225.000 de noi utilizatori. Peste 717.000 utilizatori activi și peste 300 de tipuri de plăţi pot fi achitate online”, a precizat el.

Secretarul general al Guvernului a mai punctat că au fost introduse și noi posibilități de plată, precum toate tipurile de plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, contravaloarea permiselor de conducere, plăţile pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie, pentru certificatul de înmatriculare, taxele pentru emiterea pașapoartelor.

În context, el a arătat că a fost înregistrat un număr de tranzacţii zilnice record pentru o singură instituţie: 2.800/zi de plăţi permise auto/certificate/autorizaţii.

Astfel, a precizat el, a avut loc o creștera cu 80% a numărului de tranzacţii și cu peste 165% a valorii sumelor plătite prin ghișeul.ro, comparativ cu aceași perioadă a anului trecut.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Digitalizării, apel către mediul privat și societatea civilă pentru un pact pentru transformarea digitală a României: Trebuie să ne avântăm în viitor

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a lansat joi un apel la adresa mediului privat, societății civile, celorlalte instituții ale statului, de a face un pact pentru transformarea digitală a României, care nu își mai permite ”să aștepte în umbra ignoranței, ci trebuie să se avânte în viitor”, informează Agerpres.

”Pe măsură ce creştem, cunoaşterea pe care o avem – am văzut bine în perioada recentă de pandemie, dar şi în contextul războiului din Ucraina – creşte şi ignoranţa pe care mulţi o manifestă sau o propagă în mod intenţionat. Şi pentru asta trebuie să fim pregătiţi şi pentru asta este România viitorului”, a spus Burduja, în cadrul ”Webinar Smart City, episodul 108”.

Acesta consideră că ”noi, ca țară, avem de făcut o alegere în nouă eră digitală”.

”Şi alegerea asta nu este a unui ministru, nu este a unui Guvern, este a fiecărui cetăţean al acestei ţări. Pe de-o parte, putem, uimiţi şi speriaţi de rapiditatea ritmului schimbării, să ne odihnim la umbra ignoranţei noastre sau, pe de altă parte, putem să ne aruncăm efectiv în viitor şi utilizând tehnologia să recuperăm marile decalaje pe care România le înregistrează încă în raport cu Vestul. Şi în această alegere naţională trebuie să avem curajul faptelor. Nu cred că România îşi permite să aştepte la umbra ignoranţei. Ea trebuie să se avânte în viitor”, a subliniat Sebastian Burduja.

Citiți și:
Eurobarometru: IMM-urile din România sunt cele mai puțin informate la nivelul UE cu privire la riscurile criminalității informatice

Astfel, oficialul român a lansat ”această provocare către mediul privat, către societatea civilă, către alte instituţii ale statului – să se alăture acestui proces pe două mari dimensiuni: partea de politici publice, deci nivelul strategic – ce avem de făcut, cum să arate cadrul normativ, să stimulăm acest proces – şi partea operaţională. Facem echipe de lucru din voluntari care rezolvă probleme punctuale. E un apel public pe care îl fac şi aştept să văd cine va răspunde şi ştiu că va fi interes pentru că, deja, foarte multe companii, foarte multe ONG-uri şi-au manifestat dorinţa de a face acest pact pentru transformare digitală. Efectiv, o alianţă naţională şi transpartinică”, a spus Burduja.

Potrivit raportului Comisiei Europene, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește performanțele în domeniul digital.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu vicepreședintele Google despre transformarea digitală a României: Digitalizarea este cheia reducerii birocrației

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o întrevedere cu vicepreședintele Google, Karan Bhatia, principalele teme abordate fiind consecințele agresiunii militare ruse din Ucraina, amenințările în domeniul securității cibernetice și legate de dezinformare, transformarea digitală a României și importanța parteneriatului transatlantic.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a evidențiat rolul important al României în regiune, ca pilon de stabilitate, atât în interiorul NATO, cât și UE.

“Digitalizarea este cheia reducerii birocrației, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună și mai eficientă. Totodată, digitalizarea va facilita tranziția țării noastre către o economie mai sigură, dinamică și bazată pe date, aliniată cu direcțiile strategice europene”, a punctat Nicolae Ciucă.

Acesta a apreciat sprijinul oferit de Google în ”lupta cu amenințările cibernetice și dezinformarea online”. Întărirea prezenței Google în România și dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic și la dinamizarea proceselor  de cercetare-dezvoltare din țara noastră”, a completat pemierul.

Accesul la serviciile digitale și aplicațiile lor concrete depind de capacitatea utilizatorilor de a le valorifica, în acest sens fiind necesare eforturi susținute de educație digitală.

Recent, Comisia Europeană a salutat publicarea Codului consolidat de bune practici împotriva dezinformării.

Cei 34 semnatari, printre care și Google, au urmat Orientările Comisiei din 2021 și au ținut seama de învățămintele crizei cauzate de pandemia de COVID-19 și de cele desprinse în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Codul consolidat se bazează pe Codul de bune practici din 2018, primul de acest gen, recunoscut în întreaga lume ca un cadru deschizător de drumuri. Noul cod stabilește angajamente cu o sferă largă și precise din partea platformelor și a industriei de profil de a combate dezinformarea, marcând astfel un nou pas important către un mediu online mai transparent, mai sigur și mai demn de încredere.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul estonian de externe: Companiile noastre sunt gata să ajute la digitalizarea economiei românești

Published

on

© Estonian Foreign Ministry/ Flickr

Firmele din Estonia, țara unde sectorul publica este digitalizat în proporție de 99%, sunt gata să ajute la întărirea sectorului IT românesc, a arătat deschidere ministrul estonian de externe, Eva-Maria Liimets, aflată în vizită oficială în România, fapt ce a prilejuit participarea la Forumul de Afaceri România – Estonia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Ambasada Estoniei la Bucureşti,  potrivit Agerpres.

”Vedem un potenţial pentru afacerile noastre în diferite sectoare din economia României, în special în economia digitală. În delegaţia noastră avem companii din sectoare precum fintech, cybersecurity, industria de apărare, dar toate au legătură cu digitalizarea economiei şi, de asemenea, avem în delegaţie compania care a realizat cardurile electronice de identitate în Estonia. Cred că acesta este viitorul şi pe acest sector trebuie să ne focusăm”, a spus ministrul de Externe din Estonia.

Aceasta a explicat că țara sa a început digitalizarea încă din anii 90, primele servicii digitale pentru oameni și afaceri fiind lansate în anul 2000, fapt ce a determinat ca 99% din serviciile publice online să fie acum digitalizate.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, România s-a clasat anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale de bază.

La coada clasamentului ne așează și Comisia Europeană în Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru 2021

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a propus o Busolă pentru dimensiunea digitală prin care să se transpună ambițiile digitale ale UE pentru 2030 în dispoziții concrete. Acestea se axează pe patru elemente esențiale:

1) cetățeni cu competențe digitale și profesioniști cu înaltă calificare în domeniul digital; până în 2030, cel puțin 80 % dintre adulți ar trebui să aibă competențe digitale de bază, iar în UE ar trebui să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul TIC; de asemenea, mai multe femei ar trebui să ocupe astfel de posturi;

2) infrastructuri digitale securizate, performante și sustenabile; până în 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G; producția de semiconductori de ultimă generație și sustenabili în Europa ar trebui să reprezinte 20 % din producția mondială; în UE ar trebui să fie instalate 10 000 de noduri de procesare la periferie (edge computing) foarte securizate, neutre din punct de vedere climatic, iar Europa ar trebui să dispună de primul său calculator cuantic;

3) transformarea digitală a întreprinderilor; până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială, peste 90 % dintre IMM-uri ar trebui să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui să se dubleze;

4) digitalizarea serviciilor publice; până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80 % dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică.

Busola stabilește o structură de guvernanță solidă, comună cu statele membre, bazată pe un sistem de monitorizare cu raportare anuală sub forma unor coduri de culoare. Obiectivele vor fi înscrise într-un program strategic care urmează să fie convenit cu Parlamentul European și cu Consiliul.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.7 days ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending