Secretarul general al NATO în Turcia: Atacurile aeriene din Siria, un mesaj dur adresat Rusiei și Iranului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că atacurile aeriene comune efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra mai multor instalaţii militare din Siria a fost ”un mesaj” adresat Rusiei şi Iranului, transmite EFE, potrivit Agerpres.

FOTO: NATO

Operaţiunea a fost un mesaj clar la adresa regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, şi la adresa Rusiei şi Iranului, care îl sprijină. A demonstrat că întreaga comunitate internaţională nu poate sta pe margine, fără să aibă nicio reacţie”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat postului turc NTV, în contextul în care înaltul oficial aliat efectuează o vizită la Ankara unde are întrevederi cu președintele Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a salutat totodată ”sprijinul pe care Turcia l-a adus operaţiunii”. Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a adăugat că operaţiunea occidentală ”a redus capacitatea de a folosi arme chimice şi probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple în viitor”.

Mesajul lui Stoltenberg, transmis din Turcia, survine în contextul în care Rusia, împreună cu Iranul și cu Turcia, derulează un format de negociere pentru stabilitatea Siriei.

El a reamintit totodată că ”Naţiunile Unite au făcut eforturi pentru o anchetă independentă asupra armelor chimice (în Siria), însă Rusia s-a opus”.

Forțele militare ale Statelor Unite, alături de cele ale Marii Britanii și Franței, au lansat vineri noaptea spre sâmbătă dimineața atacuri „țintite” asupra Siriei, vizând programul de arme chimice al regimului de la Damasc

Citiți și Înfrângere diplomatică pentru Rusia la ONU după atacul din Siria. Doar China și Bolivia au susținut Moscova împotriva Occidentului. În replică, SUA, Marea Britanie și Franța propun o nouă rezoluție

NATO și-a exprimat susținerea față de acțiunea aliaților și partenerilor americani, francezi și britanici. Ulterior, Consiliul Nord-Atlantic, reunit la nivel de ambasadori și-a manifestat solidaritatea față de cei trei aliați și au condamnat utilizarea de arme chimice de către regimul sirian.

În schimb, într-o serie de reacții după atacul coordonat americano-franco-britanic, Rusia a avertizat cu consecințe și a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Totodată, Armata rusă a transmis sâmbătă că apărarea antiaeriană siriană a reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor instalaţii ale regimului de la Damasc de către SUA şi aliaţii lor și că nu există nici o victimă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.