Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl felicită pe Recep Tayyip Erdogan pentru câștigarea alegerilor. UE speră ca Turcia să rămână un partener angajat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat luni pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan pentru victoria în cadrul alegerilor prezidențiale, organizate în același timp cu alegerile parlamentare, primele de acest fel după modificarea Constituției, reamintind ”valorile fundamentale” pe care a fost fondată alianța: democrația și statul de drept, informează AFP, citat de Agerpres.

Foto: NATO/ Twitter

Îl felicit pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte. Felicit de asemenea poporul turc pentru participarea mare la alegeri”, a declarat Stoltenberg la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Luxemburg.

”NATO este fondată pe câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord multă importanţă acestor valori şi subliniez importanţa lor în numeroase capitale din NATO, inclusiv Ankara, când mă întâlnesc cu lideri turci”, a adăugat șeful Alianței Nord-Atlantice.

Confrom Reuters, Comisia Europeană și-a exprimat, la rândul său, speranța că Turcia va rămâne un partener angajat după alegerile la care Erdogan a obținut noi puteri executive.

Sperăm că, sub conducerea preşedintelui Erdogan, Turcia va rămâne un partener angajat pentru Uniunea Europeană în probleme majore precum migraţia, securitatea, stabilitatea regională şi lupta împotriva terorismului”, a spus presei un purtător al Comisiei Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și partidul său AKP au câștigat duminică dublul scrutin – prezidențial și parlamentar – din Turcia, în urma unor alegeri marcate și de ample proteste în marile orașe ale țării. Victoria de duminică îi va permite liderului turc să rămână la putere pentru cel puțin încă cinci ani, până în 2023.

Modificările aduse Constituției transformă Turcia într-un regim prezidențial, Erdogan căpătând astfel puteri sporite.

Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de facto din anul 2003 de când a preluat poziția de prim-ministru pe care a părăsit-o după 11 ani, în 2014, când a câștigat alegerile prezidențiale. Anterior, între anii 1994-1998, a fost primar al celui mai mare oraș din Turcia și din regiune, Istanbul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.