Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, luni, în cadrul unei declaraţii de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că sistemul pentru apărare balistică a NATO de la Deveselu se dezvoltă aşa cum a fost planificat, afirmând că sistemul Aegis Ashore este extrem de importantă pentru întreaga Alianţă.
FOTO: Administrația Prezidențială
“Sistemul pentru apărare balistică al NATO se dezvoltă așa cum a fost planificat. În SUA se discută despre capacități adiționale, pe lângă cele care au fost deja decise și care se implementează în prezent. Am inaugurat capacitatea de la Deveselu, care este extrem de importantă pentru întreaga Alianță, pentru a continua să ne consolidăm apărarea balistică și vom construi o facilitate similară în Polonia, care va deveni funcțională în 2018 sau 2019“, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, întrebat de reporterul CaleaEuropeana.ro cum vede NATO recenta decizie a Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, aflat sub comanda NATO.
Secretarul general al Alianței a respins, totodată, ideea că reducerea bugetului SUA pentru acest program ar afecta programul antibalistic.
Precizările secretarului general survin după informațiile contradictorii apărute în presă potrivit cărora Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pentru anul 2018 un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.
”Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO”, se mai arată în comunicat.
În prima variantă a proiectului de buget al Pentagonului – avizat pozitiv de Camera Reprezentanților – se vorbea de accelerarea instalării de noi capabilități la baza militară de la Deveselu. Acestea ar fi urmat să fie instalate în cel mult 1 an de la aprobarea bugetului. Articolul a fost însă, eliminat, din proiectul de buget de către Senat luna trecută. Prevederea nu se mai regăsește, așadar, în ultima variantă a draftului de act normativ.
Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore (AAMDS) deține majoritatea componentelor utilizate în marina militară cu care sunt echipate distrugătoarele și crucișătoarele, însă a fost adaptat pentru a performa în cadrul misiunilor terestre de apărare anti-balistică. Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore este parte a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (US European Phased Adaptive Approach – US EPAA), creat pentru apărarea aliaților europeni din NATO și a trupelor americane trimise în regiune, împotriva amenințărilor balistice actuale și potențiale din Orientul Mijlociu. Amenințările balistice din regiune se intensifică atât cantitativ, cât și cantitativ. Scopul EPAA este să sprijine la descurajarea unor viitoare conflicte, în special cele venite din partea unor actori statali și non-statali și pentru a apăra aliații NATO în cazul în care procesul de descurajare eșuează.
Cum funcționează Aegis Ashore?
Capabilitatea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice va folosi un sistem defensiv aproape identic cu cel utilizat de crucișătoarele și distrugătoarele marinei americane. Sistemul este conceput pentru a detecta, urmări, implica și distruge rachetele balistice aflate în zbor.
a) În cazul în care este lansat, un interceptor va zbura deasupra atmosferei și va distruge în zbor focosul rachetei balistice.
b) Rachetele interceptoare de la Deveselu, de tipul SM-3, sunt arme defensive. Ele nu poarte focoase de niciun fel explozibil și se bazează pe energia lor kinetică de a intra în coliziune și a distruge focoase balistice inamice.
c) Sistemul din România va fi conectat cu celelalte componente antibalistice ale EPAA pentru a-și maximiza eficacitatea.
d) Componentele EPAA și apărarea anti-rachetă sunt strict defensive. Interceptorii nu sunt armați cu niciun fel de explozibil. Prin coliziunea dintre interceptor și racheta inamică, amenințarea va fi neutralizată. Interceptorii nu au capabilitate ofensivă.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Bogdan Aurescu, scrisoare către Antony Blinken: Noul secretat de stat al SUA, invitat în România la zece ani de la semnarea Declarației privind Parteneriatul Strategic
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat miercuri o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, după confirmarea de către Congresul SUA, șeful diplomației române invitându-l pe noul șef al diplomației americane să efectueze o vizită la București, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul scrisorii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe și de securitate a României. Totodată, a evidențiat că aniversarea, în 2021, a zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, reprezintă o oportunitate în plus pentru intensificarea și aprofundarea dialogului bilateral, în baza valorilor împărtășite și a realizărilor de până în prezent, inclusiv ca parte a unui efort comun de consolidare a rezilienței strategice transatlantice și a cooperării în gestionarea principalelor provocări globale.
Șeful diplomației române a asigurat că România rămâne un aliat de încredere și un prieten apropiat al SUA și a exprimat convingerea că, pe durata mandatului secretarului de stat Antony Blinken, România și SUA vor continua să se coordoneze în mod apropiat și să asigure securitatea și prosperitatea cetățenilor lor, vor promova stabilitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre.
Șeful diplomației române a exprimat încrederea că domeniul apărării și securității va continua să rămână la nivel de excelență, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului Strategic. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezență militară consolidată a SUA în România, aceasta fiind esențială în dezvoltarea unei descurajări credibile și durabile în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, a subliniat că România urmărește ca prioritate dezvoltarea susținută a cooperării economice cu SUA, un angajament economic strategic sporit al SUA în regiunea și în țara noastră urmând să aibă un impact geopolitic ridicat.
Totodată, ministrul român al afacerilor externe a asigurat că, în calitate de stat prieten și aliat, România este angajată ca, alături de SUA, să promoveze reziliența democratică și valorile transatlantice pe care cele două state le împărtășesc.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat secretarului de stat al SUA invitația de a vizita România, evidențiind în același timp prioritatea acordată de România organizării, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA.
Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței
Președintele SUA Joe Biden a reafirmat marți angajamentul Statelor Unite pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, care statuează că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor, într-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden i-a mulțumit lui Stoltenberg “pentru conducerea fermă a Alianței și și-a transmis intenția de a consulta și a colabora cu aliații asupra întregii game de preocupări de securitate comune, inclusiv Afganistan, Irak și Rusia”.
“Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord și a subliniat angajamentul său de a consolida securitatea transatlantică”, mai arată sursa citată. Angajamentul asumat de Biden vine să completeze direcția anunțată de noua de administrație în favoarea alianței transatlantice, spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, care și-a afirmat angajamentul SUA pentru articolul 5 la cinci luni distanță de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă, la Washington, cu președintele României.
Conform administrației americane, Joe Biden a subliniat, de asemenea, importanța valorilor comune, a consultării și a capacităților pentru a consolida descurajarea și a contracara amenințările noi și emergente, inclusiv schimbările climatice și securitatea sănătății globale.
Într-o postare separată pe Twitter, secretarul general al NATO a subliniat că mandatul lui Joe Biden este “un nou capitol pentru alianța noastră transatlantică” și a indicat că îl așteaptă cu nerăbdare pe acesta la summitul NATO.
Great to speak with @POTUS & congratulate him on his inauguration. This is a new chapter for our transatlantic Alliance. I look forward to welcoming him to the #NATO Summit & to working closely together! https://t.co/ypa9cy1o4g
Joe Biden ar urma să efectueze în prima parte a acestui an o vizită la Bruxelles pentru a participa la Summitul NATO, consacrat rezilienței împotriva ascensiunii Chinei și agresivității Rusiei, dar și revitalizării Alianței printr-un nou Concept Strategic. Tot la Bruxelles, Biden este așteptat de liderii UE să participe la un summit extraordinar cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
De asemenea, Biden a mai discutat la telefon și cu președintele Mexicului.
Casa Albă a informat că în aceeași zi în care a discutat cu secretarul general al NATO, președintele SUA a avut prima sa convorbire telefonică și cu președintele rus Vladimir Putin.
Raport CEPA: NATO trebuie să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre. România, o “țară-ancoră” pentru eforturile SUA în zonă
Aliații europeni au defectele lor, dar Statele Unite au norocul de a avea România ca o potențială țară-ancoră pentru eforturi imediate în regiunea Mării Negre, afirmă generalul locotenent Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa, care reia teza sa potrivit căreia NATO ar trebui să desemneze România drept centrul său de greutate în regiune.
Hodges a făcut aceste remarci într-un nou raport intitulat “The Black Sea… or a Black hole?” și publicat de Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington, singurul think tank din capitala SUA dedicat problematicii Europei Centrale și de Est. Raportul propune un program în 12 pași prin care NATO poate prelua inițiativa în zona Mării Negre.
Potrivit acestuia, regiunea Mării Negre este esențială pentru securitatea și stabilitatea Occidentului, ea aflându-se la intersecția a patru forțe: democrație liberală la capătul său vestic, agresiune militară rusă la nord, agresiune financiară chineză la est și instabilitate în sud.
“Alianța trebuie să dezvolte o strategie care plasează regiunea Mării Negre în mijlocul hărții geostrategice. (…) În mod ideal, Turcia ar trebui să fie centrul de greutate al NATO în regiune”, consideră Hodges.
Constatând însă că Turcia este reticentă în a provoca Kremlinul sau în întrerupe status-quo-ul în regiunea Mării Negre, generalul american susține însă că România ar trebui să joace acest rol.
“Pe termen scurt și mediu, NATO ar trebui, prin urmare, să desemneze România drept centrul de greutate datorită poziției sale geografice, a proximității față de alți aliați, precum și de Ucraina și Moldova, a eforturilor sale de modernizare solide și a infrastructurii sale strategice de transport”, spune el.
Și în raportul prezent, Ben Hodges reia ideea consolidării apărării țărmului vestic al Mării Negre prin dezvoltarea în România a unor sisteme NATO A2/AD, alcătuite din sisteme maritime fără pilot și sisteme la sol, inclusiv rachete anti-navă, drone și rachete HIMARS. În vreme ce sistemele HIMARS au fost deja achiziționate și se așteaptă recepția lor, iar SUA au început să amplaseze drone MQ-9 Reaper la Baza de la Câmpia Turzii, Guvernul a solicitat Parlamentului să aprobe de urgență un contract cu Guvernul SUA pentru sistemele de rachetă anti-navă.
În noul raport, generalul american sugerează că “România ar trebui să propună înființarea și găzduirea unui Centru de excelență NATO pentru sistemele fără pilot datorită condițiilor sale de zbor ideale și a lungului litoral al Mării Negre, precum și prezenței fluviului Dunărea. În cele din urmă, România ar trebui să continue extinderea infrastructurii de formare și logistică la baza aeriană Mikhail Kogălniceanu (MK) și la zonele de antrenament Smârdan și Cincu, îmbunătățind capacitățile pentru exerciții comune, multinaționale, care să atingă standardele de calificare ale Armatei SUA şi ale Forţelor Aeriene ale SUA”.
În continuare, Ben Hodges propune un program în 12 pași prin care NATO poate prelua inițiativa în zona Mării Negre, care cuprinde și multiple referiri la România, inclusiv în ce privește domeniul mobilității militare.
“Îmbunătățirea mobilității militare pentru a permite o desfășurare și o consolidare mai rapidă. NATO, UE și țările din regiune trebuie să abordeze provocările care rezultă din infrastructura de transport subdezvoltat și din traversarea Munților Carpați”, precizează Hodges, recomandând utilizarea fluviului Dunărea pentru transportul unor încărcături militare de volum mare, similar cu ceea ce se întâmplă în prezent pe Rin.
“Aliații europeni au defectele lor, dar Statele Unite au norocul de a avea România ca o potențială țară-ancoră pentru eforturi imediate în regiunea Mării Negre”, conchide generalul american.