Secretarul general al NATO: „Trupele ruse revin la frontiera cu Ucraina”. Reacţia Kremlinului

Anders_Fogh_RasmussenAlianţa Nord Atlantică a anunţat joi că deţine informaţii cu privire la o nouă acumulare de trupe la graniţa Rusiei cu Ucraina, a precizat de curând şeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit CNN, citat de Adevarul.ro.

Înaltul oficial a avertizat că orice nouă intervenţie rusă peste graniţa ucraineană ar putea atrage cu sine sancţiuni internaţionale „dure”.

„Da, vă pot confirma că deţinem informaţii cu privire la o nouă acumulare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina. Vorbim de câteva mii de soldaţi”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei conferinţe în Marea Britanie.

„În cazul în care noile trupe ruse care se apropie de graniţa cu Ucraina au un rol în oprirea fluxului de arme, atunci acesta este un pas pozitiv. Însă ceea ce vedem nu confirmă acest aspect”, a mai adăugat Anders Fogh Rasmussen.

„Consider că noile trupe din apropierea frontierei ucrainene este un pas înapoi. Se pare că Rusia păstrează opţiunea de a interveni militar”, a mai spus şeful Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, revenirea militarilor ruşi la graniţa cu Ucraina a fost confirmată joi şi de secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrei Parubii, care a declarat că circa 16.000 de soldaţi ruşi se apropie de Ucraina.

Rusia s-a declarat “surprinsa” de acuzatiile aduse de NATO privind o concentrare de trupe rusesti la frontiera cu Ucraina, dand asigurari ca este vorba despre masuri pentru intarirea protectiei granitei, decise in urma cu mai multe saptamani, transmite AFP.

“Suntem surprinsi de aceste declaratii privind o presupusa masare de trupe rusesti la frontiera cu Ucraina. In acest caz nu este vorba despre nicio masare, ci de masuri care vizeaza consolidarea protectiei frontierelor Rusiei”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinul, Dmitri Peskov, citat de agentiile de presa ruse.

“In ceea ce priveste numarul de forte armate (implicate – n.red.), acesta este determinat de necesitatea de a asigura un nivel de securitate adecvat la frontiera”, a adaugat Peskov.

Reprezentantul Kremlinului a aratat, de asemenea, ca aceste masuri au fost luate la “ordinul direct” al presedintelui rus Vladimir Putin “in urma cu cateva saptamani”, din cauza “incalcarilor frecvente” ale granitei din partea ucraineana “inclusiv cu echipamente militare”.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.