Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a apreciat luni drept legitimă majorarea, provizorie, a taxelor pentru companiile energetice pentru a finanţa măsurile de sprijinire a consumatorilor, loviţi din plin de creşterea preţurilor, care s-a accelerat din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP și Agerpres.
„Pe termen scurt, este posibil să majorăm nivelul impozitării în acest sector şi să reorientăm parte din venituri spre măsurile destinare amortizării impactului creşterii preţurilor asupra consumatorilor. Acest lucru a fost făcut în Italia şi România şi încurajăm guvernele să ia în vedere, în mod serios, acest lucru, având în vedere profiturile realizate de marile companii energetice”, a declarat Mathias Cormann cu prilejul unui forum economic organizat la Madrid.
Reamintim că la începutul crizei prețurilor la energie, în octombrie 2021, România propunea, alături de Cehia, Franța, Grecia și Spania, o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea scumpirilor la nivelul Uniunii Europene.
1. O abordare comună la nivel european, care să fie bazată pe un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naționale și pentru a reacționa imediat la creșterile dramatice ale prețurilor.
2. Investigarea funcționării pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente. De asemenea, ar trebui elaborate linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creșterea prețurilor. În plus, este necesară o mai bună coordonare în privința achizițiilor de gaze pentru a crește puterea de negociere a UE.
3. Reforma pieței angro de energie electrică. Piața electricității are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate țările europene, însă trebuie îmbunătățită pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori și costul mediu de producție al energiei electrice, în mixurile naționale de producție. Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creșterea folosirii energiei electrice în economie.
4. Obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil. Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană și solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării cu energie.
5. Asigurarea unui preț mai predictibil al carbonului și evitarea volatilității excesive pentru a le oferi părților interesate, publice și private, oportunitatea de a-și planifica din timp și de a-și muta investițiile către activități cu emisii reduse de carbon. Sistemul european de tranzacționare a emisiilor (ETS) este esențial pentru a stabili un preț explicit al emisiilor de carbon și pentru a începe tranziția energetică.
De asemenea, Virgil Popescu a afirmat cu două zile înainte de începerea războiului în vecinătate, că România nu va fi afectată de aprovizionare cu gaze în cazul unui conflict în Ucraina. „Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus el.