Connect with us

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU, despre rezultatul COP26: Este un pas important, dar nu suficient. Catastrofa climatică „bate în continuare la ușă”

Published

on

© UNFCCC/Flickr

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat sâmbătă că acțiunile pentru a menține în viață obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius trebuie accelerate, deoarece planeta noastră fragilă „este atârnată de un fir de ață”. 

„Catastrofa climatică bate în continuare la ușă. Este timpul să trecem la modul de urgență – sau șansa noastră de a ajunge la nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon va fi ea însăși zero. Îmi reafirm convingerea că trebuie să punem capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili. Trebuie să eliminăm treptat cărbunele și să punem un preț pe carbon. Trebuie să consolidăm capacitatea de rezistență a comunităților vulnerabile în fața impactului actual al schimbărilor climatice și să ne respectăm angajamentul de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice în sprijinul țărilor sărace”, a transmis Antonio Guterres. 

Secretarul general al ONU a spus că aceste obiective nu au fost atinse în cadrul COP26, dar acordul stabilește „fundamente importante pentru progres” și este un compromis care reflectă „interesele, contradicțiile și voința politică” din întreaga lume”. 

Peste 100 de țări s-au alăturat acordului dintre SUA și Uniunea Europeană de reducere a emisiilor de metan cu cel puțin 30% până în 2030, iar Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută un miliard de euro reprezentând contribuția Uniunii Europene la angajamentul de finanțare a pădurilor la nivel mondial. 

„Rezultatul COP26 este un compromis, care reflectă interesele, contradicțiile și starea de voință politică din lumea de astăzi. Este un pas important, dar nu suficient”, a scris Guterres, pe Twitter. 

 

Conferința Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, COP26, s-a încheiat sâmbătă seară la Glasgow, unde țările participante au aprobat un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. 

„Acordul de astăzi reafirmă hotărârea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade și recunoaște necesitatea de a consolida sprijinul pentru țările vulnerabile care suferă de daune climatice ireparabile și încurajează instituțiile financiare internaționale să ia în considerare vulnerabilitățile climatice în cadrul sprijinului financiar”, a explicat secretarul general al ONU. 

Mai mult, Antonio Guterres a salutat angajamentul încheiat între SUA și China de de a colabora în acest deceniu în privința combaterii schimbărilor climatice. 

„Pentru a contribui la reducerea emisiilor în multe alte economii emergente, trebuie să construim coaliții de sprijin, inclusiv țările dezvoltate.  Protejarea țărilor de dezastrele climatice nu este o acțiune de caritate. Este solidaritate. Astăzi avem în față o criză climatică.  Acțiunile climatice pot ajuta la reconstruirea încrederii și la restabilirea credibilității. Acest lucru înseamnă că trebuie să respectăm în sfârșit angajamentul de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice față de țările în curs de dezvoltare”, a punctat el. 

Citiți și: COP26: Secretarul general al ONU a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie

În finalul discursului său, Antonio Guterres a încheiat cu un mesaj de hotărât și plin de speranță pentru tineri, pentru comunitățile indigene și pentru persoane aflate în fruntea activismului pentru climă.

„Știu că mulți dintre voi sunt dezamăgiți. Succesul sau eșecul nu sunt acte ale naturii. Totul este în mâinile noastre. Calea progresului nu este întotdeauna o linie dreaptă. Uneori există ocolișuri. Avem multe semințe de plantat de-a lungul drumului. Nu vom ajunge la destinație într-o singură zi sau într-o singură conferință, dar știu că putem ajunge acolo. Suntem în lupta vieții noastre, iar această luptă trebuie câștigată”, a conchis Antonio Guterres. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAREA BRITANIE

România și Marea Britanie au preluat mandatul de ambasade punct de contact NATO în Georgia

Published

on

© Delegația Permanentă a României la NATO/ Facebook

Ambasadorii României şi Marii Britanii la NATO, Dan Neculăescu, respectiv David Quarrey, au inaugurat mandatul comun de Ambasade Punct de Contact NATO în Georgia, în timpul unei vizite efectuate în această ţară în perioada 20-21 martie. România deţine, alături de Regatul Unit, mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO în Georgia pentru o perioadă de 2 ani.

La evenimentul public de prezentare a obiectivelor Ambasadelor Punct de Contact NATO, organizat în Tbilisi, ambasadorul României la NATO s-a referit la importanţa Parteneriatului NATO-Georgia şi la importanţa implementării Pachetului Substanţial de Sprijin NATO-Georgia, conform unei postări publicate miercuri pe pagina de Facebook a Delegaţiei Permanente a României la NATO.

 

De asemenea, el a reafirmat ferm sprijinul puternic şi pe termen lung pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii declanşate de Rusia.

În cadrul întrevederii de la sediul MAE georgian cu primul adjunct al ministrului afacerilor externe al Georgiei, Lasha Darsalia, şi cu primul adjunct al ministrului apărării din Georgia, Lela Chikovani, s-a discutat despre stadiul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Totodată, a fost abordată situaţia de securitate de la Marea Neagră, fiind exprimat sprijinul ferm al României şi Marii Britanii pentru integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi Georgiei.

De asemenea, delegaţiile română şi britanică au apreciat contribuţiile Georgiei la misiunile şi operaţiile NATO şi au reiterat sprijinul ferm pentru parcursul euro-atlantic al Georgiei.

În cadrul unui eveniment organizat în oraşul Gori, ambasadorii României şi Marii Britanii au discutat cu autorităţile şi comunitatea locală despre obiectivele mandatului Ambasadelor Punct de Contact NATO.

Ulterior, s-au deplasat la Odzisi, unde au putut vedea la faţa locului impactul negativ asupra populaţiei al ocupării ilegale a regiunii Osetia de Sud de către Rusia, care continuă din 2008.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Published

on

© Mateusz Morawiecki/ Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri, după o întrevedere cu premierul nipon Fumio Kishida, drept ”periculoasă” axa China-Rusia, ca urmare a vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova, încheiată cu o declarație comună în care au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale” și în care s-au declarat împotriva formării de alianțe exclusive în Asia-Pacific, aluzie la relațiile tot mai apropiate dintre democrațiile transatlantice și cele transpacifice.

Vizita liderului chinez la Moscova “ne umple de îngrijorare” deoarece “axa China-Moscova este periculoasă”, a spus prim-ministrul polonez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida, relatează Agerpres, care citează AFP.

Polonia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, s-a declarat îngrijorată de consolidarea cooperării între Beijing şi Moscova.

“Încercăm să convingem China să nu susţină Rusia în politica sa internaţională agresivă”, a adăugat şeful guvernului polonez

Premierul japonez, care a ajuns în Polonia după ce a vizitat Ucraina vecină, a salutat ajutorul oferit de Polonia acestei ţări afectate de război şi a precizat că i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski “solidaritatea de neclintit a Japoniei şi G7”.

El a invocat “povara mai mare” asupra Poloniei în sprijinul oferit Kievului ca motiv pentru un nou ajutor din partea Japoniei pentru Varşovia.

“Din cauza poverii tot mai mari asupra Poloniei provocată de agresiunea rusă persistentă în Ucraina, l-am informat pe prim-ministrul polonez că am luat decizia de a trata Polonia ca un beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare, în ciuda faptului că economia Poloniei este în creştere şi că Polonia nu este o ţară care primeşte ajutor pentru dezvoltare”, a explicat premierul nipon.

Kishida a mai declarat că a căzut de acord cu Morawiecki să extindă cooperarea bilaterală în sfera securităţii, în economie şi în alte domenii.

Japonia deţine în prezent grupul G7, din care mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că joi va efectua, alături de o echipă guvernamentală, o vizită oficială în Republica Moldova, unde urmează să aibă întâlniri cu preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

“Mâine, împreună cu o echipă guvernamentală, vom efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Vom avea întâlniri bilaterale la nivelul doamnei preşedinte Maia Sandu, la nivelul omologului, domnul Dorin Recean, şi la nivelul preşedintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu. Este o vizită prin care reconfirmăm consolidarea relaţiilor bilaterale şi, desigur, este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

 

Vizita la Chișinău a premierul Nicolae Ciucă are loc la trei săptămâni după deplasarea la București a premierului Dorin Recean, în prima sa vizită oficială în străinătate de la învestirea în fruntea Guvernului Republicii Moldova.

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis

Anterior vizitei lui Recean, la Bucureşti, s-a aflat într-o vizită de lucru şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE20 mins ago

România și Marea Britanie au preluat mandatul de ambasade punct de contact NATO în Georgia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI29 mins ago

Rareș Bogdan îi cere lui Manfred Weber să-i unească pe popularii europeni pentru ”a face presiuni în sensul măririi compensațiilor” pentru fermierii români afectați de invazia rusă din Ucraina

Dan Motreanu30 mins ago

Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec

INTERNAȚIONAL55 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi1 hour ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac2 hours ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO4 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending