Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat sâmbătă că acțiunile pentru a menține în viață obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius trebuie accelerate, deoarece planeta noastră fragilă „este atârnată de un fir de ață”.
„Catastrofa climatică bate în continuare la ușă. Este timpul să trecem la modul de urgență – sau șansa noastră de a ajunge la nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon va fi ea însăși zero. Îmi reafirm convingerea că trebuie să punem capăt subvențiilor pentru combustibilii fosili. Trebuie să eliminăm treptat cărbunele și să punem un preț pe carbon. Trebuie să consolidăm capacitatea de rezistență a comunităților vulnerabile în fața impactului actual al schimbărilor climatice și să ne respectăm angajamentul de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice în sprijinul țărilor sărace”, a transmis Antonio Guterres.
Secretarul general al ONU a spus că aceste obiective nu au fost atinse în cadrul COP26, dar acordul stabilește „fundamente importante pentru progres” și este un compromis care reflectă „interesele, contradicțiile și voința politică” din întreaga lume”.
Peste 100 de țări s-au alăturat acordului dintre SUA și Uniunea Europeană de reducere a emisiilor de metan cu cel puțin 30% până în 2030, iar Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută un miliard de euro reprezentând contribuția Uniunii Europene la angajamentul de finanțare a pădurilor la nivel mondial.
„Rezultatul COP26 este un compromis, care reflectă interesele, contradicțiile și starea de voință politică din lumea de astăzi. Este un pas important, dar nu suficient”, a scris Guterres, pe Twitter.
Conferința Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, COP26, s-a încheiat sâmbătă seară la Glasgow, unde țările participante au aprobat un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale.
„Acordul de astăzi reafirmă hotărârea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade și recunoaște necesitatea de a consolida sprijinul pentru țările vulnerabile care suferă de daune climatice ireparabile și încurajează instituțiile financiare internaționale să ia în considerare vulnerabilitățile climatice în cadrul sprijinului financiar”, a explicat secretarul general al ONU.
Mai mult, Antonio Guterres a salutat angajamentul încheiat între SUA și China de de a colabora în acest deceniu în privința combaterii schimbărilor climatice.
„Pentru a contribui la reducerea emisiilor în multe alte economii emergente, trebuie să construim coaliții de sprijin, inclusiv țările dezvoltate. Protejarea țărilor de dezastrele climatice nu este o acțiune de caritate. Este solidaritate. Astăzi avem în față o criză climatică. Acțiunile climatice pot ajuta la reconstruirea încrederii și la restabilirea credibilității. Acest lucru înseamnă că trebuie să respectăm în sfârșit angajamentul de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice față de țările în curs de dezvoltare”, a punctat el.
Citiți și: COP26: Secretarul general al ONU a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie
În finalul discursului său, Antonio Guterres a încheiat cu un mesaj de hotărât și plin de speranță pentru tineri, pentru comunitățile indigene și pentru persoane aflate în fruntea activismului pentru climă.
„Știu că mulți dintre voi sunt dezamăgiți. Succesul sau eșecul nu sunt acte ale naturii. Totul este în mâinile noastre. Calea progresului nu este întotdeauna o linie dreaptă. Uneori există ocolișuri. Avem multe semințe de plantat de-a lungul drumului. Nu vom ajunge la destinație într-o singură zi sau într-o singură conferință, dar știu că putem ajunge acolo. Suntem în lupta vieții noastre, iar această luptă trebuie câștigată”, a conchis Antonio Guterres.