Connect with us

ONU

Secretarul general al ONU i-a propus Angelei Merkel să prezideze un consiliu consultativ format din foști șefi de stat și de guvern

Published

on

© United Nations

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a oferit fostului cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, un rol de consilier la Naţiunile Unite, informează miercuri dpa, citând surse.

Guterres i-a propus Angelei Merkel să prezideze un consiliu consultativ care să fie format din foşti şefi de stat şi de guvern, potrivit surselor de la ONU, informează Agerpres.

Rolul acestui consiliu este de “a identifica bunurile globale publice şi alte zone de interes comun unde este cel mai mult nevoie de îmbunătăţiri de guvernare şi să propună modalităţi în care acest lucru ar putea fi realizat”.

Potrivit surselor de informaţii, Guterres a făcut această ofertă direct Angelei Merkel. Însă, potrivit aceloraşi surse, probabilitatea ca Angela Merkel să accepte acest post este destul de scăzută: se pare că nu există încă un răspuns din partea ei.

Politiciana conservatoare de 67 de ani nu a mai candidat la alegerile federale din septembrie şi s-a retras din politica naţională germană anul trecut, după 16 ani în care a fost cancelar federal.

Consiliul consultativ propus de Guterres este unul dintre principalele proiecte de reformă gândite de secretarul general al ONU în cel de-al doilea mandat al său, care a început în ianuarie.

Potrivit lui Guterres, pandemia de coronavirus a scos la iveală breşe majore în cooperarea internaţională. Preconizatul consiliu consultativ este menit să dea un impuls pentru reînnoirea practicilor şi principiilor de acţiune la nivel global. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu, întrevedere cu secretarul general al ONU: Mizăm pe cooperarea cu Națiunile Unite pentru a răspunde mai eficient la numeroasele provocări cu care ne confruntăm

Published

on

© Maia Sandu - Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat marți, la Chișinău, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre consecințele războiului din Ucraina pentru Republica Moldova și despre eforturile de a continua, „în pofida situației de securitate dificile din regiune”, proiectele de dezvoltare a țării.

„Mizăm pe cooperarea cu Națiunile Unite pentru a răspunde mai eficient la numeroasele provocări cu care ne confruntăm”, a scris Maia Sandu, pe Facebook. 

Mai mult, președinta Republicii Moldova i-a mulțumit Secretarului General al ONU pentru sprijinul de care Republica Moldova a beneficiat de-a lungul anilor prin agențiile Națiunilor Unite, dar și pentru suportul în gestionarea actualei crize umanitare, inclusiv ajutorul financiar direct oferit refugiaților ucraineni și familiilor ce îi găzduiesc.

„Am primit asigurări că, în scurt timp, aceste ajutoare vor ajunge la toți cei care au nevoie de ele. Domnul Antonio Guterres a transmis tuturor cetățenilor noștri gratitudinea sa pentru solidaritatea manifestată față de refugiații din Ucraina. Vrem să construim o lume mai sigură și mai bună pentru toți”, a adăugat Maia Sandu. 

De asemenea, președinta a reconfirmat susținerea Republicii Moldova pentru agenda de dezvoltare durabilă a ONU.

„Am discutat și despre noul Cadru de Parteneriat ONU-Moldova pentru următorii cinci ani. Este un parteneriat care va susține realizarea priorităților noastre naționale în domeniul drepturilor omului și al dezvoltării, al consolidării statului de drept și democrației, și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor”, a conchis Maia Sandu. 

Oficialul Națiunilor Unite s-a aflat în premieră într-o vizită la Chișinău, unde a avut o întrevedere și cu premierul Natalia Gavriliță cu care a discutat despre opțiunile de dezvoltare a parteneriatului cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), dar și viziunile forumului în menținerea păcii și securității în regiune. 

Antonio Guterres, a apreciat „exemplul de umanitate și solidaritate” oferit de Republica Moldova întregii lumi.

Continue Reading

ONU

Volodimir Zelenski îi cere ajutorul secretarului general al ONU pentru ”a-i salva” pe răniții de la combinatul Azovstal din Mariupol

Published

on

© Administrația prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a îndemnat miercuri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la ”salvarea” răniților care se află la combinatul siderurgic Azovstal, asediat şi bombardat de trupele ruse, notează AFP, citat de Agerpres.

”Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (…) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, a spus Volodimir Zelenski, citat de serviciul său de presă, în cursul unei discuţii telefonice cu Antonio Guterres, în contextul în care, potrivit Kievului, sute de soldaţi şi civili, printre care zeci de copii, se află în galeriile subterane ale acestui combinat.

ONU a participat deja duminică la organizarea evacuării a peste o sută de civili retraşi în Azovstal împreună cu militarii ucraineni care apără acest ultim punct de rezistenţă din portul strategic, controlat aproape în întregime de forţele ruse.

Discuția telefonică dintre cei doi are loc la scurt timp după vizita secretarului general al ONU la Kiev, unde a susținut o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski , nu înainte ca oficialul Națiunilor Unite să viziteze localități distruse de ruși precum Borodianka sau Bucea.

”Îmi imaginez familia mea într-una dintre acele case care acum sunt distruse și întunecate. Îmi văd nepoatele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul XXI. Războiul este rău. Nu există nicio justificare ca un război să fie acceptabil în secolul XXI”, a declarat Guterres.

Anterior acestui moment, secretarul general al ONU a întreprins o oprire la Moscova, unde a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia a propus un ”Grup de contact umanitar”, format din oficiali ruși, ucraineni și ai ONU.

Națiunile Unite, care se așteaptă la 8,3 milioane de refugiați ucraineni, a anunțat anterior acestui moment că își dublează apelul său de urgență pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, până la 2,25 de miliade de dolari.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU a vizitat Bucea și Borodianka, localități distruse de ruși: ”Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea”

Published

on

© OCHA Ukraine/ Twitter

Un război ”este o absurditate în secolul al XXI-lea”, s-a arătat revoltat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la sosirea sa la Borodianka, una dintre localitățile din apropierea Kievului, în legătură cu care ucrainenii îi acuză pe ruși că au comis abuzuri în perioada de ocupație, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Îmi imaginez familia mea într-una dintre acele case care acum sunt distruse și întunecate. Îmi văd nepoatele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul XXI. Războiul este rău. Nu există nicio justificare ca un război să fie acceptabil în secolul XXI”, a declarat Guterres, aflat în prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

 

Antonio Guterres s-a deplasat apoi la Bucea, altă localitate de lângă capitala Kiev, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război. De la Bucea, el a îndemnat Moscova “să accepte să coopereze” cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război comise în Ucraina.

”Când vedem acest loc oribil, eu văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţile”, a declarat Guterres. ”Îndemn Rusia să accepte să coopereze cu CPI”, a menționat oficialul ONU.

Guterres urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi după-amiază, la Kiev.

Vizita în Ucraina vine după o oprire la Moscova, unde secretarul general al Națiunilor Unite a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia a propus un ”Grup de contact umanitar”, format din oficiali ruși, ucraineni și ai ONU.

Națiunile Unite, care se așteaptă la 8,3 milioane de refugiați ucraineni, a anunțat anterior acestui moment că își dublează apelul său de urgență pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, până la 2,25 de miliade de dolari.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA22 mins ago

Ministrul de interne Lucian Bode, vizită de lucru la Washington, la aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA

ROMÂNIA31 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

ROMÂNIA42 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu vicepreședintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA

NATO53 mins ago

Klaus Iohannis: România salută decizia Suediei de a adera la NATO și susține un proces rapid de extindere. Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE pregătește un plan care să permită plata gazului rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei

NATO2 hours ago

Decizie istorică la Stockholm: Suedia a decis să depună cererea de aderare la NATO, punând capăt unei perioade de două secole de neutralitate

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: România trebuie să achite „minim 60 de milioane de euro” din datoria pe care o are la Agenția Spațială Europeană

CONSILIUL UE2 hours ago

UE prelungește până în 2025 sancțiunile împotriva atacurilor cibernetice care amenință statele membre

SUA3 hours ago

Declarație transatlantică privind tehnologia și comerțul: SUA și UE au ajuns la noi înțelegeri pentru investiții în semiconductori, acordarea licențelor sau integritatea informațiilor în situații de criză

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Nicolae Ciucă: Acordul între BEI și Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare constituie un pas important pentru România în dezideratul său de a face tranziția către o economie verde

ROMÂNIA31 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO1 day ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO1 day ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL1 day ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO1 day ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE6 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, secretarul general al ONU mulțumește R. Moldova pentru ”exemplul de umanitate” în criza refugiaților ucraineni

Team2Share

Trending