Connect with us

ONU

Secretarul general al ONU îndeamnă omenirea să coopereze pentru ”a limita pagubele furtunii perfecte” cu care se confruntă: Nu putem înfrunta problemele decât dacă le privim direct în ochi

Published

on

© World Economic Forum

Omenirea este afectată de ”o furtună perfectă pe mai multe fronturi”, a atras atenția secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs susținut la Forumul Economic de la Davos, de unde a lansat un apel la acțiuni urgente privind o serie de provocări interconectate, precum criza economică globală, schimbările climatice, inegalitatea veniturilor și de gen, relațiile dintre SUA și China, invazia Rusiei în Ucraina și efectele persistente ale pandemiei COVID-19.

”Avem nevoie de cooperare, dar ne confruntăm cu o fragmentare. Nu mă aflu aici pentru a îndulci amploarea acestei provocări – sau starea jalnică a lumii noastre. Nu putem înfrunta problemele decât dacă le privim direct în ochi. Iar noi ne uităm în ochiul unui uragan de categoria 5. Lumea noastră este afectată de o furtună perfectă pe mai multe fronturi. Începem cu cel pe termen scurt, o criză economică globală. Perspectiva este sumbră. Multe părți ale lumii se confruntă cu recesiunea. Întreaga lume se confruntă cu o încetinire. Observăm o adâncire a inegalităților și o criză a costului vieții care se dezvoltă rapid – afectând cel mai mult femeile și fetele. Întreruperi ale lanțului de aprovizionare și o criză de energie. Prețuri în creștere. Creșterea ratelor dobânzilor și a inflației. Și niveluri de îndatorare care afectează țările vulnerabile”, este radiografia făcută de Guterres, care consideră că aceste provocări sunt interconectate.

El a avertizat că omenirea se confruntă ”cu cele mai grave niveluri de divizare geopolitică și neîncredere din ultimele generații”, scindarea Est-Vest, care poate provoca ”Marea Fisură”, și anume ”decuplarea celor mai mari două economii ale lumii”.

”O falie tectonică care ar crea două seturi diferite de reguli comerciale, două monede dominante, două rețele de internet și două strategii conflictuale privind inteligența artificială. Acesta este ultimul lucru de care avem nevoie. FMI a raportat că împărțirea economiei globale în două blocuri ar putea reduce PIB-ul global cu 1,4 trilioane de dolari”, și-a exprimat îngrijorarea oficialul Națiunilor Unite, citând analiza dată publicității de Fondul Monetar Internațional înainte de Forumul Economic de la Davos.

În egală măsură, acesta a îndemnat Statele Unite și China ”să se implice semnificativ în privind climei, comerțului și tehnologiei” pentru a evita o ”prelungire în secolul XXI a capcanei lui Tucidide”.

Pe lângă această scindare pe axa Est-Vest, Antonio Guterres a observat că ”falia Nord-Sud se adâncește”.

”Nu sunt convins că lumea mai bogată înțelege cu adevărat gradul de frustrare și furie din Sudul global. Frustrarea și furia legate de inegalitatea flagrantă a distribuției vaccinurilor. Frustrarea și furia în legătură cu redresarea post-pandemică – cu un sprijin concentrat în mod covârșitor în țările mai bogate care pot tipări bani. Frustrare și furie în legătură cu o criză climatică care paralizează țările care au contribuit cel mai puțin la încălzirea globală”, și-a exprimat nemulțumirea secretarul general al ONU.

Acesta a punctat nevoia de a ”restabili încrederea și de a depăși toate aceste diviziuni” prin reformarea și introducerea corectitudinii în sistemul financiar global, o acțiune semnificativă în domeniul climei, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul sectorului privat.

”Nu există soluții perfecte într-o furtună perfectă. Dar putem lucra pentru a limita pagubele și a profita de oportunități. Acum, mai mult ca oricând, este timpul să croim căile spre cooperare în lumea noastră fragmentată. Omenirea nu mai poate aștepta”, a conchis Antonio Guterres.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL DE SECURITATE

Ambasadoarea SUA la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate din cauza războiului pornit împotriva Ucrainei

Published

on

© U.S Mission to the United Nations

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat joi că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, având în vedere ce face în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în Costa Rica, unde participa la un summit pentru democraţie.

Rusia urmează să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului – forul executiv al ONU.

Într-o declarație în exclusivitate pentru AFP, diplomatul american a afirmat că SUA se așteaptă ”să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”.

De la invazia rusă pornită de Putin la 24 februarie, Ucraina întreprinde demersuri pentru a exclude Rusia din forurile internaționale.

La sfârșitul lunii decembrie, MAE ucrainean a solicitat excluderea Rusiei din ONU.

Arătându-și sprijinul pentru Kiev, țările din G7 au cerut ca Rusia să nu mai facă parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Continue Reading

ONU

Raport ONU asupra climei: Oamenii de știință trag un ultim semnal de alarmă înainte de a fi prea târziu. Antonio Guterres cere țărilor bogate să-și devanseze obiectivele climatice pentru 2040

Published

on

© Antonio Guterres/ Twitter

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări bogate trebuie să devanseze obiectivele privind neutralitatea climatică pentru 2040 pentru a evita o încălzire periculoasă a planetei, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Politico Europe.

Marcând lansarea celui mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), acesta a lansat un apel la ”accelerarea considerabilă a eforturilor în domeniul climei”.

Raportul subliniază că, pentru a limita încălzirea globală la nivelul de 1,5 grade Celsius, este nevoie ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă o valoarea netă zero până la începutul anilor 2050 și să scadă în continuare după această dată.

În prezent, țările industrializate cu emisii mari de gaze cu efect de seră și-au stabilit obiective de neutralitate climatică pentru 2050, în timp ce economiile emergente, precum China sau India, au ca obiectiv 2060 și, respectiv, 2070.

Guterres a declarat că, deși toată lumea trebuie să accelereze eforturile în domeniul climei, țările bogate – responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor istorice – au responsabilitatea de a merge mai repede.

Acest lucru înseamnă că liderii țărilor dezvoltate ”trebuie să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică cât mai aproape de 2040”, în timp ce liderii din economiile emergente ar trebui să urmărească acest lucru până în 2050, a spus el.

Luni, secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, guvernelor lumii să își ia o serie de angajamente pentru a accelera eforturile de reducere a emisiilor. Printre acestea se numără eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030 pentru membrii OCDE – și până în 2040 pentru toate celelalte țări – și oprirea oricărei noi explorări de combustibili fosili.

Unele țări din UE s-au angajat deja să ajungă la neutralitate climatică înainte de 2050. Germania și Danemarca, de exemplu, vizează anul 2045, în timp ce Finlanda a stabilit ca termen limită anul 2035 – cel mai ambițios obiectiv al Uniunii. Însă unele țări, precum Polonia, sunt reticente în privința datei de 2050.

Ultimul avertisment înainte de a fi prea târziu

Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice (IPCC), alcătuit din cei mai importanți oameni de știință din lume, a prezentat luni partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare, conform The Guardian.

Această analiză cuprinzătoare privind criza climatică a necesitat sute de oameni de știință timp de opt ani pentru a fi compilată și are mii de pagini, dar se rezumă la un singur mesaj: acționați acum, altfel va fi prea târziu.

Într-un limbaj sobru, IPCC a prezentat devastările care au fost deja provocate în zone întinse ale lumii. Fenomenele meteorologice extreme cauzate de deteriorarea climei au dus la creșterea numărului de decese cauzate de intensificarea valurilor de căldură în toate regiunile, la milioane de vieți și case distruse de secete și inundații, la milioane de oameni care se confruntă cu foametea și la ”pierderi din ce în ce mai ireversibile” în ecosistemele vitale.

Ultima parte a raportului final de luni, numit raport de sinteză, este aproape sigur ultima evaluare de acest tip cât într-o perioadă în care omenirea încă mai are o șansă să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, pragul dincolo de care daunele aduse climei vor deveni rapid ireversibile.

Conform IPCC, peste 3 miliarde de oameni trăiesc deja în zone ”extrem de vulnerabile” la schimbările climatice, iar jumătate din populația globului se confruntă în prezent cu o penurie severă de apă cel puțin o parte a anului. Raportul a avertizat că, în multe zone, am atins deja limita la care ne putem adapta la astfel de schimbări grave, iar fenomenele meteorologice extreme ”determină tot mai multe deplasări” de persoane în Africa, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud și în Pacificul de Sud.

Toate aceste efecte vor crește rapid, deoarece nu am reușit să inversăm tendința de 200 de ani de creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda avertismentelor de peste 30 de ani ale IPCC, care a publicat primul său raport în 1990.

Lumea se încălzește ca răspuns la acumularea în atmosferă a dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, astfel încât fiecare an în care emisiile continuă să crească consumă din ”bugetul de carbon” disponibil și înseamnă că în anii următori vor fi necesare reduceri mult mai drastice.

Conform IPCC, temperaturile sunt în prezent cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse, ar putea fi posibilă evitarea celor mai grave efecte devastatoare care ar urma unei creșteri de 1,5 grade Celsius.

Raportul de sinteză” de luni este partea finală a celui de-al șaselea raport de evaluare (AR6) al IPCC, care a fost înființat în 1988 cu scopul de a investiga clima și de a oferi o bază științifică pentru politica internațională privind această criză.

Primele trei secțiuni ale AR6, publicate între august 2021 și aprilie 2022, au acoperit aspectele științifice din spatele crizei climatice și au avertizat că schimbările ireversibile sunt acum aproape inevitabile; secțiunea a doua a acoperit impactul, cum ar fi pierderea agriculturii, creșterea nivelului mării și devastarea lumii naturale; iar cea de-a treia a acoperit mijloacele prin care putem reduce gazele cu efect de seră, inclusiv energia regenerabilă, refacerea naturii și tehnologiile care captează și stochează dioxidul de carbon.

Continue Reading

ONU

Ucraina și ONU solicită prelungirea acordului cerealier cu Rusia: Inițiativa este ”crucială” pentru securitatea alimentară globală

Published

on

© Administrația prezidențială ucraineană

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au lansat miercuri un apel la extinderea acordului cu Rusia care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, anunță Politico Europe.

”Astăzi, suntem interesați să ne asigurăm că nu există foamete în lume. Iar politica noastră este de a continua funcționarea <<coridorului pentru cereale>>”, a declarant Zelenski pentru discuții la Kiev.

Acordul, care a fost initial negociat de ONU și Turcia în luna iulie a anului trecut și prelungit în noiembrie, urmează să expire pe 18 martie.

”Doresc să subliniez importanța critică a prelungirii Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră la 18 martie și a eforturilor de a crea condițiile care să permită utilizarea la maximum a infrastructurilor de export prin Marea Neagră, în conformitate cu obiectivele inițiativei”, anunță Guterres.

Aproximativ 23 de milioane de tone de produse cerealiere ucrainene au fost transportate prin intermediul acestui acord până acum, în contextul războiului declanșat de președintele rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei.

Guterres a subliniat importanța acordului pentru scăderea prețurilor mondiale la alimente și pentru combaterea insecurității alimentare.

”Exporturile de alimente și îngrășăminte ucrainene precum și cele rusești sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor”, a completat acesta.

Citiți și 
G20: Blinken cere Rusiei să prelungească acordul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră după ce Lavrov a acuzat Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” această iniţiativă

Chiar dacă Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, începând cu februarie 2022, au fost prevăzute scutiri pentru alimente și îngrășăminte. Cu toate acestea, Kremlinul susține că sancțiunile ”ascunse” care vizează oligarhii din domeniul îngrășămintelor și principala bancă agricolă a Rusiei au strangulat propriile sale exporturi de îngrășăminte și alimente.

Ultima dată când acordul a fost reînnoit, în noiembrie, Rusia a amenințat că se va retrage dacă nu se renunță la aceste sancțiuni, dar în cele din urmă a fost de acord cu o prelungire.

Acum, Moscova dorește ca exporturile sale agricole și îngrășămintele să fie incluse în acordul privind cerealele, ca o condiție pentru reînnoirea acestuia. 

Între timp, Ucraina face presiuni pentru a accelera ritmul exporturilor prin extinderea acordului pentru a acoperi mai multe porturi, inclusiv Mikolaiv.

Rusia susține că majoritatea încărcăturilor ucrainene care au plecat în cadrul acordului s-au îndreptat către Europa și alte țări bogate, nu către cele din Africa și Asia care suportă cea mai mare parte a crizei alimentare mondiale.

Potrivit datelor de urmărire ale ONU, China, Spania și Turcia au primit cea mai mare parte a transporturilor de cereale în cadrul acordului – dar o parte din grâul livrat în Turcia este procesat acolo și reexportat în țări precum Irak și Sudan sau vândut Programului alimentar mondial al ONU și distribuit ca ajutor alimentar.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO4 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA4 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO5 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO5 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH20 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO21 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending