Secretarul general al ONU regretă decizia kurzilor din Irak de a organiza un referendum pentru independență: Riscă să ducă la instabilitate

Referendumul organizat de Kurdistanul irakian ieri a generat o serie de reacții îngrijorătoare, atât în rândul înalților oficiali ONU, dar și la Casa Albă, anunță ABC News.

Foto: Wikipedia

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres și-a exprimat regretul privind dorința kurzilor irakieni de a organiza un refrendum privind independența.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a precizat că Guterres a afirmat că referendumul a fost “unilateral proclamat, inclusiv zonele disputate” și contravine cu poziția pe care o au autoritățile irakiene și comunitatea internațională. Acesta a completat că secretarul general al ONU regretă că nu au fost luate în calcul oportunitățile de negociere și vede decizia de a organiza referendumul drept una cu potențial destabilizator.

La rândul lor, SUA s-au arătat profund dezamăgite, catalogând exercițiul electoral drept unul unilateral. Purtătorul de cuvânt al Detartamentului de Stat american, Heather Nauert, a spus că hotărârea va duce la “creșterea instabilității și greutăților” pentru regiunea kurdă din Irak. Aceasta a completat că va complica capacitatea guvernului kurd regional de a colabora cu guvernul central irakian și țările vecine.

Kurzii din Irak au început luni să voteze pentru independența lor, în cadrul unui referendum istoric care ar urma să deschidă șansele unui stat pentru care aceștia luptă de aproape un secol.

Kurzii, împărţiţi în Irak, Siria, Iran şi Turcia, nu au acceptat niciodată Tratatul de la Lausanne din 1923, care i-a privat de un stat independent și care anula prevederile Tratatului de la Sevres, semnat în 1920 de Imperiul Otoman și care punea bazele Turciei moderne sub comanda lui Mustafa Kemal Ataturk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.