Connect with us

ROMÂNIA

Sectorul construcțiilor contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având o creștere de la an la an, subliniază premierul Marcel Ciolacu

Published

on

© captură video/ Guvernul României

Sectorul construcțiilor contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având o creștere de la an la an, fapt ce îl face principalul motor al economiei, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Acesta a participat miercuri la deschiderea Conferinței internaționale despre inovarea în construcții „Solving the digital puzzle in construction”- INNOCONSTRUCT 2024.

”Am vrut neapărat să vin la acest eveniment important, la a patra ediție, în fața constructorilor noștri, constructorilor români, fiindcă sunt mândru de aceea ce ați reușit, mai ales cum spunea și domnul Erbașu în ultimii doi ani. De fapt, ați doborât un mit, acela că firmele românești nu sunt capabile să construiască autostrăzi, unități sanitare, stadioane sau săli de sport la nivel european. Astăzi, oriunde ne uităm în țară, vedem șantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase. Știu că deseori sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară ne arată că profitul nu este cel așteptat. Știu că numai companiile românești au preluat anumite proiecte după ce au fost reziliate contractele și nicio altă companie străină nu a vrut să se complice cu segmente din autostrăzi, din drumuri expres, din clădiri care erau importante atât la nivel național, cât și local. În schimb, firmele noastre și-au asumat curajos aceste investiții și le finalizează impecabil”, a fost remarca de început a premierului.

Acesta a mulțumit, în numele Guvernului, pentru eforturile depuse de constructorii români, datorită cărora țara reușește să mențină ”în ultimii doi ani un ritm al investițiilor fără precedent”.

De altfel, ”sunt primii doi ani când România a avut o creștere economică a PIB-ului bazată pe investiții”, conform precizărilor prim-ministrului.

”Am trecut după 30 și de ani de la o creștere economică bazată aproape în exclusivitate pe consum la o creștere economică bazată pe investiții. Acest lucru va trebui să continue, cu adevărat, conjugat cu consumul în următorii șapte ani, când avem numai din fonduri europene, deoarece se suprapune PNRR-ul cu exercițiul financiar actual, investiții de peste 70 de miliarde de euro. Marea majoritate sunt în infrastructură”, a fost îndemnul lui Ciolacu.

Acesta a dat asigurări că sectorul construcțiilor reprezintă ”o prioritate a guvernării”.

”Pentru mine, în mod special, lanțul de valoare din construcții înseamnă un ecosistem prioritar în economie și un pilon strategic pentru dezvoltarea țării. Interesul meu, ca premier, este să ajut firmele românești din acest domeniu să se dezvolte, să-și crească afacerile și să angajeze mai multă forță de muncă. Știu, astfel ați reușit deja să aduceți acasă o parte dintre românii plecați la muncă în diaspora, pentru că le oferiți angajaților calificați salarii mai bune decât în străinătate, de peste 2.000 euro. Avem, cum vă spuneam, miliarde de euro din fonduri europene disponibile, de această dată pentru digitalizare și inovare. Nu există viitor în niciun domeniu și în niciun stat din lumea aceasta, mai ales în dinamica de dezvoltare din acest moment, în primul rând influențată de o criză de securitate regională și globală, dar venind și după o criză pandemică, după o criză energetică și după ce state foarte dezvoltate economic la nivel european au avut trimestre cu scăderi majore a creșterii economice”, a continuat premierul.

Acesta și-a arătat deschiderea de a se așeza la discuții cu ”ministrul fondurilor europene, cu ministrul digitalizării, și să găsim soluții pentru a construi axe pe care firmele de construcții să le poată aplica”.

”Periodic, Guvernul României are dialogul cu Comisia Europeană și negociază modificări de sume alocate și de programe alocate când vede că acele programe nu funcționează. De aceea, trebuie să existe o colaborare foarte strânsă între dumneavoastră și miniștrii de resort, astfel încât să nu ne trezim la sfârșitul anului 2026, și aici mă refer la PNRR, că anumite sume și granturi, fiindcă Comisia Europeană, pe bună dreptate, știind că o prioritate este digitalizarea și văzând explozia în domeniul inteligenței artificiale, sumele prinse pentru digitalizare nu sunt sume din împrumuturi, sunt sume din fonduri nerambursabile”, a mai spus premierul.

El i-a îndemnat pe reprezentanții firmelor de construcții ”să integreze noi tehnologii și să dezvolte la rândul lor inovații tehnologice care să le crească productivitatea”, în vederea menținerii competitivității pe piață.

Deoarece acest sector nu poate exista fără forță de muncă, Marcel Ciolacu și-a exprimat așteptarea ca firmele de construcții ”să susțină obiectivul nostru de a crește numărul de locuri de muncă în învățământul dual la 50.000”.

”Doar în construcții nevoia de angajați este deja cu mult peste 100.000 de oameni și nu putem numai cu muncitori din alte state non-membre ale Uniunii Europene nu vom putea rezolva această problemă. Mai ales, nu vom putea să ne ținem românii acasă și să ne dezvoltăm împreună, pentru că ei reprezintă de fapt plusvaloarea pe care a pierdut-o România cel mai mult. Aș dori în încheiere să vă spun că în vizitele mele din țară, ocaziile când discut cu constructorii, sunt printre momentele mele favorite. Indiferent dacă suntem munteni, moldoveni, olteni sau ardeleni, toți suntem oameni direcți și mai ales dumneavoastră aveți mult umor și aveți o înțelegere specială a vieții. Sunteți oamenii pe care îi admir cel mai mult pentru că, de fapt, dumneavoastră construiți și cred că România are nevoie de o perioadă de construcție, are nevoie de lideri care să nu folosească ura și dezbinarea pentru un interes politic care de multe ori s-a dovedit pe o perioadă foarte scurtă”, a evidențiat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a semnalat că ”este ultimul tren al României de dezvoltare”.

”Trebuie să investim masiv în învățământ, în învățământul dual, dar și venind cu reforme și criterii de performanță. Se investește masiv în sistemul sanitar, în sănătate, altfel nu-ți vin românii înainte decât dacă au servicii comparabile cu serviciile cu care s-au obișnuit în străinătate și, nu ultimul rând, în sistemul de școlarizare și în sistemul de grădinițe after-school, pentru că vremurile noastre când ne lăsam copiii cu bunicii au trecut. Societatea arată cu totul altfel. După ce se fac aceste investiții, România trebuie să fie sustenabilă. România nu va putea fi sustenabilă fără o reformă administrativă, fără o reformă bugetară, fără ținte în învățământ, în sănătate și fără un sistem foarte clar public de conectare atât cu investitorii din administrația locală, cât și cu investitorii privați”, a conchis prim-ministrul.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Fundației Friedrich Ebert, Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European în perioada 2012-2017, cei doi discutând despre noua configurație politică a Uniunii Europene și prioritățile sale după recentele alegerile pentru Parlamentul European, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului a transmis felicitări pentru împlinirea a 30 de ani de la înființarea reprezentanței Fundației Friedrich Ebert în România și a exprimat aprecierea față de activitatea susținută a acesteia pentru consolidarea statului de drept, a bunei guvernări și a democrației participative.

În contextul recentelor alegeri pentru Parlamentul European, întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru o analiză a noii configurații politice a Uniunii Europene și a priorităților sale pentru următoarea legislatură.

În acest cadru, președintele Iohannis “a subliniat importanța unității și a coeziunii la nivel european, în contextul creșterii influenței forțelor extremiste, dar și necesitatea stabilirii unor măsuri prin care proiectul european să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor și să fie adaptat provocărilor actuale și viitoare”.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspecte privind situația geopolitică din regiune și la nivel global, inclusiv evoluțiile conflictului din Ucraina și modalitățile prin care Uniunea Europeană își va putea consolida influența și competitivitatea la nivel global.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că țara noastră va rămâne un factor de stabilitate și echilibru în regiune și în Europa, iar consolidarea acestui statut reprezintă un angajament al autorităților române.

De asemenea, au fost evocate relațiile foarte bune dintre România și Germania, bazate pe o strânsă cooperare bilaterală, la nivel european, aliat și internațional. În același timp, a fost subliniat rolul important al relațiilor interumane pentru dezvoltarea cooperării româno-germane, fiind evidențiată contribuția importantă a minorității germane din România și a comunității românești din Germania.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

Published

on

© Ministerul Muncii și Solidarității Sociale/ Facebook

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, participă în aceste zile la cea de-a 112-a Sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii care se desfășoară la Geneva, Elveția.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, evenimentul i-a oferit oficialului român prilejul de a depune instrumentul de ratificare de către România a Convenției nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Documentul a fost depus în cadrul întâlnirii bilaterale cu Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat că România a ratificat până acum 8 dintre cele 10 Convenții fundamentale ale OIM asimilate drepturilor omului.

În total, România a ratificat 38 dintre cele 57 de Convenții OIM și va continua să facă toate demersurile necesare pentru a ratifica și ultimele două Convenții fundamentale ale OIM privind sănătatea și securitatea în muncă.

”MMSS și Guvernul României își respectă angajamentul de a asigura șanse egale și acces la servicii publice esențiale pentru toți cetățenii, dar și elaborarea de politici care să asigure tranziția verde și digitală care să contribuie la o economie solidă și crearea de noi locuri de muncă. Vom continua să facem eforturi pentru un mediu de lucru sigur și incluziv, fără discriminare și hărțuire. Vom colabora cu partenerii sociali pentru atingerea acestor obiective. MMSS și Guvernul României vor continua cooperarea cu OIM pentru a respecta standardele, politicile și bunele practici în domeniul muncii ca răspuns eficient la provocările actuale generate de schimbările fără precedent din lumea muncii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, oficialul român a participat la o reuniune bilaterală cu Beate Andrees, director regional OIM pentru Europa și Asia Centrală.

Discuțiile au vizat întărirea cooperării dintre România și Biroul Internațional al Muncii, iar ministrul Simona Bucura-Oprescu și-a exprimat dorința ca OIM să deschidă un Birou la București.

În intervenția sa în plenul Conferinței, oficialul român a subliniat angajamentul țării noastre de a întări măsurile de combatere a violenței și hărțuirii în lumea muncii, precum și pentru dialog social, stimularea ocupării forței de muncă, asigurarea securității și sănătății în muncă, egalitate și nediscriminare.

Totodată, ministrul Simona Bucura-Oprescu i-a adresat invitația directorului general al OIM, Gilbert F. Houngbo, de a efectua o vizită oficială în România în perioada următoare.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

În 2023, 94,6 milioane de persoane din UE (21% din populație) erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, relevă cele mai recente date oferite de Eurostat care explică că aceste persoane trăiau în gospodării care se confruntau cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială: risc de sărăcie, deprivare materială și socială severă și/sau trăiau într-o gospodărie cu o activitate profesională cu intensitate foarte scăzută.

Cifra a scăzut ușor în comparație cu anul 2022 (95,3 milioane, 22 % din populație).

Ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a variat între țările UE în 2023.

Cele mai mari valori au fost raportate în România (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) și Grecia (26%).

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda și Polonia (ambele cu 16%).

La începutul anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare către statele membre care vizează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale și urmărirea unor niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare și servicii esențiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente și prin încurajarea integrării pe piața muncii a persoanelor care sunt apte de muncă.

Consiliul recomanda ca statele membre să stabilească și, dacă este necesar, să consolideze plase de siguranță socială solide, combinând un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestații de venit minim și al altor prestații monetare de însoțire, cu prestații în natură, și oferind acces la servicii de facilitare și servicii esențiale.

În viziunea Consiliului, statele membre ar trebui să stabilească nivelul venitului minim printr-o metodologie transparentă și solidă, în conformitate cu legislația națională și implicând părțile interesate relevante, luând în considerare sursele de venit globale, nevoile specifice și situațiile dezavantajoase ale gospodăriilor, venitul persoanelor cu câștiguri salariale scăzute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai și puterea de cumpărare, precum și nivelurile prețurilor și evoluțiile aferente ale acestora.

În vederea promovării egalității de gen, a securității veniturilor și a independenței economice a femeilor, a tinerilor adulți și a persoanelor cu handicap, Consiliul recomanda totodată asigurarea posibilității de a solicita ca venitul minim să fie acordat membrilor individuali ai gospodăriei.

Se recomandă, de asemenea, ca statele membre să ajungă treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu în 2030, protejând în același timp sustenabilitatea finanțelor publice.

În plus, statele membre ar trebui să revizuiască periodic și, ori de câte ori este relevant, să ajusteze nivelul venitului minim pentru a menține caracterul adecvat al acestuia. În perioade de încetinire a creșterii economice, flexibilitatea în conceperea venitului minim poate juca un rol important în atenuarea consecințelor sociale negative, precum și un rol stabilizator în economie.

Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de ieșire din sărăcie și excluziune. În perioade de criză economică, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresări durabile și favorabile incluziunii. Plasele de siguranță socială solide nu numai că îmbunătățesc rezultatele sociale și rezultatele privind starea de sănătate pentru persoanele cu acces minim la piața muncii, dar oferă și beneficii sociale și economice durabile pentru Uniunea Europeană, având ca rezultat societăți mai echitabile, mai coezive și mai reziliente.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 hours ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA11 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA11 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA12 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE14 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.14 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending