Având în vedere situația dezastruoasă a securității alimentare și prețurile ridicate ale alimentelor, după doi ani de pandemie COVID-19 și consecințele invaziei rusești în Ucraina, Comisia Europeană își intensifică astăzi sprijinul pentru transformarea sistemelor alimentare prin implicarea activă în opt coaliții de acțiune la nivel mondial, potrivit unui comunicat. Acestea vor sprijini țările partenere în eforturile lor de transformare a sistemelor alimentare și vor contribui la promovarea la nivel internațional a agendei Strategiei de la Fermă la Consumator.
Decizia de a se angaja în mod activ în aceste opt alianțe voluntare pentru acțiuni colective este o urmare a Summitului privind sistemele alimentare care a avut loc la 23-24 septembrie 2021 la New York. Alianțele reunesc reprezentanți naționali, organizații ale societății civile, cercetători și organizații internaționale pentru a realiza acțiuni de transformare în domeniul securității alimentare.
Comisia va fi un partener important în opt coaliții:
Alimentele nu se irosesc niciodată va sprijini țările în elaborarea unei suite de intervenții specifice contextului, de la politici și reglementări la inițiative voluntare, pentru a reduce la jumătate risipa de alimente până în 2030 și pentru a reduce pierderile de alimente cu cel puțin 25 %.
Diete sănătoase din sisteme alimentare durabile pentru copii și pentru toți va aborda trei aspecte: malnutriția sub toate formele sale, alimentele nocive și impactul asupra mediului al producției de alimente. De exemplu, va promova dietele sănătoase cu o contribuție mai mare de plante.
Coaliția pentru mesele școlare se va concentra pe îmbunătățirea calității și extinderea la scară globală a programelor de mese școlare ca platformă pentru a ajunge la comunități. Coaliția intenționează să stabilească o legătură între mesele școlare și furnizarea de alimente sănătoase de către fermierii locali și consideră că alimentația școlară face parte din sistemele de protecție socială. Alimentația școlară poate avea un efect pozitiv asupra creșterii ratei de înscriere și a prezenței la școală.
Alimentele de origine acvatică și albastră au ca scop realizarea întregului potențial al alimentelor acvatice durabile – cum ar fi peștele, crustaceele, plantele acvatice și algele, capturate sau cultivate în ecosistemele de apă dulce sau marine – pentru a contribui la eliminarea malnutriției și la crearea unor sisteme alimentare pozitive din punct de vedere natural, echitabile și reziliente.
Agroecologia vizează extinderea practicilor agroecologice și a lanțurilor valorice, care dețin potențialul unor sisteme alimentare mai incluzive și mai durabile. Accentul este pus pe sprijinirea inovării, utilizând cunoștințele locale și științifice.
Zero Foamete va milita pentru reducerea foametei și pentru o mai bună aliniere a resurselor existente din sectorul public și privat pentru reducerea foametei. Coaliția va susține investițiile care au efecte pozitive dovedite asupra mijloacelor de trai ale micilor ferme, cum ar fi participarea la organizațiile de fermieri, serviciile de extensie pentru femeile fermieri, programele profesionale pentru tinerii din mediul rural, lanțurile de depozitare și de frig.
Combaterea crizelor alimentare de-a lungul axei Umanitar-Dezvoltare-Pace are ca scop crearea condițiilor și a structurilor favorabile pentru o abordare a rezilienței sistemelor alimentare în contexte fragile, cum ar fi acțiunile de anticipare și dezvoltarea de sisteme de protecție socială care să răspundă la șocuri.
Creșterea durabilă a productivității se axează pe tehnologie și inovații pentru creșterea productivității agricole, abordând în același timp provocările legate de schimbările climatice. Acesta va oferi o platformă pentru schimbul de bune practici, identificarea lacunelor de cunoștințe și a oportunităților de cercetare.
Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre, cu agențiile ONU, cu societatea civilă și cu alți parteneri din cadrul coalițiilor selectate pentru a consolida acțiunea colectivă în favoarea unei transformări durabile a sistemelor alimentare.