Connect with us

NATO

Securitatea națională a României și importanța regiunii Mării Negre, susținute la Washington prin implicarea de tip CSR a companiei Leviatan Design

Published

on

Forumul CEPA organizat anual în SUA de Center for European Policy Analysis (CEPA), singurul think tank din Washington specializat în problematica Europa Centrale și de Est, și Black Sea Conference, un eveniment co-organizat de Yorktown Institute și think tank-ul românesc New Strategy Center, au fost sprijinite anul acesta de compania Leviatan Design, o firmă românească specializată în proiectare și construcții în domeniul infrastructurilor strategice și proiectelor de apărare NATO.

Evenimentele de anul acesta au avut o greutate aparte întrucât CEPA și New Strategy Center au prezentat în capitala SUA studiul „The Strategic Importance of Snake Island”, iar prin Black Sea Conference s-a pus accentul pe importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru întreaga arhitectură de securitate euro-atlantic în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Leviatan Design înțelege rolul pe care îl are mediul de business în societate și sprijină, pe de o parte, numeroase inițiative din domeniul educației și din mediul social, iar pe de altă parte, are un rol activ în promovarea intereselor de securitate ale României, care au un impact semnificativ asupra tuturor sectoarelor de activitate“, se arată într-un comunicat al companiei remis CaleaEuropeană.ro, în care sunt prezentate principalele elemente al perioadei 27-29 septembrie, când capitala SUA a fost gazda acestor conferințe importante și pentru domeniul securității naționale a României.

Prin aceste demersuri, care pe lângă CEPA Forum și Black Sea Conference cuprind și vizite la sediul Ambasadei României în SUA și la sediul companiei americane Lockheed Martin, Leviatan Design și-a propus să dezvolte sfera acțiunilor de sprijin CSR prin contribuții în zona politicilor de securitate națională.

CEPA Forum, eveniment organizat cu sprijinul Leviatan Design

© Leviatan Design/ Facebook

CEPA Forum, organizat de think tank-urile New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA), a deschis seria evenimentelor derulate la Washington DC, pe parcursul a trei zile.

Astfel, în data de 27 septembrie 2022, în cadrul primei sesiuni din cadrul evenimentului CEPA Forum, a fost prezentat studiul „The Strategic Importance of Snake Island”. Studiul reprezintă o analiză de maxim interes pentru Ucraina, România și NATO, din perspectiva libertății de navigație în Marea Neagră și la gurile Dunării și a securității energetice a regiunii.

Studiul „The Strategic Importance of Snake Island” poate fi accesat aici.

Cea de-a doua sesiunea a evenimentului CEPA Forum, care s-a desfășurat în data de 28 octombrie 2022, a fost dedicată rezilienței democratice și a adus în prim-plan subiecte deosebit de importante, în contextul actual. Discuțiile s-au concentrat asupra unor aspecte precum protejarea unei Europe libere, apărarea valorilor noastre comune, sprijinirea luptei pentru democrație, influența Chinei în Europa, sancțiunile impuse Rusiei și relația transatlantică.

Discuțiile privind crizele actuale generate de războiul din Ucraina au continuat în cadrul celei de-a treia sesiuni a CEPA Forum, care s-a derulat în data de 29 septembrie 2022. Astfel, au fost abordate subiecte precum inovarea în sectorul privat, ca răspuns la războiul împotriva Ucrainei, securitatea digitală, amenințări și răspunsuri cibernetice, consolidarea relației transatlantice și tehnologii emergente de apărare.

© Leviatan Design/ Facebook

Vizita la reședința ambasadorului României în SUA, E.S. Andrei Muraru

Cu prilejul desfășurării primei sesiuni a CEPA Forum, a fost organizat un eveniment la reședința ambasadorului României în SUA, E.S. Andrei Muraru, pentru a atrage atenția asupra importanței strategice pe care o are Insula Șerpilor în regiunea Mării Negre. Discuțiile au pus accent, așadar, pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina, pentru a preîntâmpina o eventuală recucerire a Insulei Șerpilor de către Rusia.

Cu o importantă experiență în dezvoltarea infrastructurilor strategice, Leviatan Design a fost reprezentată la acest eveniment de către Cătălin Podaru, CEO-ul companiei. De asemenea, la eveniment au fost prezenți oficiali și experți americani din domeniul securității și afacerilor externe și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Washington DC.

© Leviatan Design

Vizita la sediul Lockheed Martin din Washington DC

În cadrul deplasării în SUA, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a efectuat și o vizită la sediul Lockheed Martin din Washington DC, unde a testat un simulator de elicopter și a purtat o serie de discuții cu reprezentanții companiei americane. Astfel, discuțiile au adus în prim-plan proiectele de viitor ale companiei Lockheed Martin, precum și modalitatea de proiectare și realizare a echipamentelor de înaltă tehnologie.

Reprezentanții celor două companii au mai purtat discuții pe parcursul acestui an, cu privire la exploatarea tehnicii militare moderne, în contextul în care Leviatan Design a dezvoltat mai multe proiecte de infrastructură militară în România, inclusiv pentru mentenanța aeronavelor militare.

© Leviatan Design/ Facebook

Black Sea Conference, eveniment organizat cu sprijinul Leviatan Design

Black Sea Conference face parte din seria evenimentelor care s-a derulat la Washington DC pentru a analiza problemele de securitate din regiunea Mării Negre.

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a participat la acest eveniment, care a avut loc în data de 29 septembrie 2022, fiind organizat de Yorktown Institute și New Strategy Center.

Printre cei care au luat cuvântul la Black Sea Conference s-au numărat E.S. Andrei Muraru, Ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale și George Scutaru, Director general al New Strategy Center.

Cele mai importante subiecte care s-au aflat pe agenda evenimentului s-au referit la amenințarea pe care o reprezintă Rusia în regiunea Mării Negre, elementul maritim al războiului din Ucraina, importanța strategică pe care o are Insula Șerpilor și politica SUA și NATO în ceea ce privește asigurarea securității în această regiune.

Leviatan Design își reafirmă rolul multidimensional pe care îl are în societate

Dacă ne gândim la provocările care continuă să apară la adresa securității, ca urmare a războiului din Ucraina, este evident că este necesară o susținerea proactivă din partea mediului de afaceri a inițiativelor care au un aport relevant în depășirea crizelor actuale. Mă bucur că am putut susține organizarea acestor evenimente, cu atât mai mult cu cât România se află în prima linie a provocărilor actuale și este afectată în mod direct de evoluția războiului declanșat de Rusia”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Center for European Policy Analysis (CEPA), think tank-ul care a contribuit la organizarea evenimentului CEPA Forum, este o organizație non-guvernamentală americană, cu sediul în Washington DC, care urmărește cercetarea politicilor publice din Europa Centrală și de Est.

Yorktown Institute, think tank-ul care a contribuit la organizarea evenimentului Black Sea Conference, este o organizație non-guvernamentală americană, dedicată asigurării libertății, prosperității și autoguvernării americane în conformitate cu Constituția SUA.

New Strategy Center, think tank-ul care a contribuit la organizarea evenimentelor CEPA Forum și Black Sea Conference, este o organizație non-guvernamentală românească, specializată în politică externă, de apărare și securitate, care asigură un cadru de dezbateri pentru subiecte de maximă importanță pentru România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO/ Flickr

Miniştrii de externe din cele 31 de state membre ale NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni informale care va avea loc miercuri și joi la Oslo, capitala Norvegiei să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie, unele state aliate cerând ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie să i se acorde Kievului o foaie de parcurs, și vor discuta, de asemenea, despre succesorul actualului secretar general al Alianței, relatează Reuters într-un material consacrat acestei reuniuni.

În pregătirea summitului de la Vilnius, miniștrii de externe din țările NATO se vor întruni în perioada 31 mai – 1 iunie, la Oslo, pentru o reuniune informală, format de întrevederi inaugurat anul trecut la Berlin și continuat, la finele lui 2022, la București, cu scopul de a îmbunătăți consultările politice transatlantice.

În prima vizită pe care a întreprins-o în Ucraina de când Rusia a invadat acest stat, la 20 aprilie, secretarul general al NATO a precizat că locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică și în NATO, dar a ținut să specifice că acest statut este imposibil de obținut atât timp cât există acest război declanșat de Federația Rusă. Germania a fost primul stat care a respins o decizie rapidă pentru aderarea Ucrainei la NATO.

De altfel, țări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, mai arată Reuters.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.

“Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi și că nu aceasta este problema. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, într-un fel sau altul”, a spus Stoltenberg, în cadrul participării sale la Brussels Forum, eveniment organizat de think tank-ul american German Marshall Fund of the United States și consacrat anul acesta tematicii “drumului către Vilnius”.

La precedenta reuniune a miniștrilor de externe aliați, care a avut loc în perioada 4-5 aprilie și a avut un caracter formal, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru un mecanism aprofundat de consultări politice între NATO si Ucraina și transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, cu competențe sporite față de actuala Comisie, care să susțină reformele necesare din Ucraina și creșterea interoperabilității cu NATO, precum și să faciliteze drumul spre aderare al Ucrainei.

În cadrul reuniunii de la Oslo, miniştrii de externe din NATO vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.

Citiți și Politico Europe: Următorul secretar general al NATO ar putea fi… o femeie, cineva din Europa de Est sau tot Jens Stoltenberg?

Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria Alianței, Stoltenberg, fost premier al Norvegiei între 2005 și 2013, acceptase încă din 2021 să preia poziția de guvernator al Băncii Centrale din țara sa la finele lui 2022, când mandatul său în fruntea NATO urma să expire.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei i-a determinat însă pe liderii celor 30 de state aliate și pe Stoltenberg însuși să își schimbe opțiunile. Astfel, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei, liderii NATO i-au prelungit cu un an mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianței, “într-un moment critic pentru securitatea internațională”.

Printre numele vehiculate să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deși Comisia a negat o astfel de ipoteză, fostul premier britanic Boris Johnson, actualul ministru britanic al apărării Ben Wallace, dar și actuali și foști lideri din Europa Centrală și de Est, precum prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas, existând dorința de a da un semnal de greutate părții est-europene a Alianței.

Continue Reading

NATO

Danemarca dorește să-și întărească apărarea și securitatea, triplând cheltuielile militare în următorii zece ani, până la 19 miliarde de euro

Published

on

© NATO/ Flickr

Danemarca a anunțat marți că își va tripla cheltuielile militare în următorii zece ani, până la 143 de miliarde de coroane (19,2 miliarde de euro), în armonie cu angajamentul de a atinge ținta de 2% din PIB pentru apărare, stabilită de NATO,  anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Danemarca, stat fondator NATO, și-a asumat anul trecut angajamentul de a crește cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2030, ca urmare a războiului ilegal declanșat de Putin împotriva Ucrainei, țară care ar urma să primească un sprijin suplimentar din partea guvernului danez de 2,4 miliarde euro în 2023 și 2024 pentru a face față invaziei ruse.

”Guvernul doreşte să întărească substanţial apărarea şi securitatea Danemarcei, alocându-le în jur de 143 miliarde de coroane (19,2 miliarde de euro) în cursul următorilor zece ani”, a afirmat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat.

Potrivit proiectului, în 2024 cheltuielile militare (investiţii în materiale, personal, infrastructuri etc.) se vor ridica la 6,9 miliarde de coroane, faţă de 6,7 miliarde în anul în curs, urmând să se tripleze până la 19,2 miliarde de coroane (2,6 miliarde de euro) în 2033.

Să nu uităm că recent Consiliul UE a adoptat decizia de confirmare a participării Danemarcei la cooperarea structurată permanentă, o inițiativă esențială a UE în domeniul apărării, complementară NATO.

Cetățenii acestei țări au decis printr-un referendum care a avut loc la 1 iunie 2022 ca țara lor să adere la politica de securitate și apărare comună a UE, punând capăt clauzei de neparticipare a acestei țări, care durează de 30 de ani, cu privire la cooperarea UE în domeniul apărării.

Prin urmare, Danemarca a aderat la cooperarea UE în materie de securitate și apărare la 1 iulie 2022 și a început să contribuie la misiunile și operațiile militare PSAC ale UE.

Continue Reading

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan și-au exprimat ”disponibilitatea, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Twitter

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat pe omologul reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei discuții telefonice în care cei doi și-au exprimat ”angajamentul comun de a continua să lucreze împreună ca parteneri apropiați pentru a aprofunda cooperarea dintre țările și popoarele noastre”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președinții au abordat și ”disponibilitatea lor, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice în cadrul Summitului NATO de la Vilnius”, într-o referire la extinderea Alianței către Suedia, singura țară din cele două nordice care mai așteaptă undă verde din partea Ungariei și Turciei după ce vecinul său finlandez a devenit al 31-lea membru al NATO în urma ratificării protocolului de aderare de către parlamentele de la Budapesta, respectiv Ankara.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au avut de suferit după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Partenerii occidentali și-au întețit apelurile la adresa singurelor două țări NATO care încă nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei, sperând că la finalul summitului de la Vilnius, ce urmează să aibă loc în luna iulie, Alianța să fie mai puternică, cu 32 de membri. 

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.11 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE11 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.11 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO12 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.13 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.13 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending