Securitatea, reziliența, prosperitatea, valorile democratice și statul de drept sunt prioritățile președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, al cărei mandat demarează la 1 ianuarie 2023, a anunțat prim-ministrul Ulf Kristersson într-un discurs rostit în Parlament.
”În această perioadă tulbure, Suedia preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Aceasta este o responsabilitate serioasă. Uniunea care a devenit sinonimă cu pacea, libertatea și comerțul trăiește acum alături de genul de război care a creat cândva necesitatea UE. Războiul va avea repercusiuni decisive pentru președinția suedeză. În unele privințe, știm exact care vor fi acestea – menținerea unității europene în sprijinul nostru pentru Ucraina; extinderea asistenței economice, umanitare și militare pentru Ucraina; continuarea strângerii de resurse pentru reconstrucția Ucrainei; protejarea dreptului internațional; solicitarea de responsabilitate; și monitorizarea atentă a progreselor Ucrainei ca țară candidată. În alte privințe, habar nu avem care vor fi repercusiunile. Ce se va întâmpla la un an de la invazie? Mai târziu, în primăvară, sau în vara anului 2023? În timpul președinției sale, Suedia va fi pregătită să acționeze rapid și hotărât”, a dat asigurări Kristersson.
”Acest guvern va face din activitatea Suediei în cadrul UE o prioritate absolută. Este în interesul Suediei să mențină unitatea în UE și să avanseze în problemele care necesită soluții comune”, a afirmat, la rândul său, ministrul pentru afaceri europene, Jessika Roswall.
Care sunt identitatea vizuală și logo-ul președinției suedeze a Consiliului UE?
Logo-ul președinției suedeze reprezintă solidaritatea și comunitatea. ”Suedia”, ”2023” și ”UE” formează adresa web a președinției. Prin evidențierea diferitelor părți ale acestuia, ies în evidență mai multe mesaje:
- sweden eu subliniază rolul Suediei în calitate de deținător al președinției și contribuția la Uniune.
- we 2023 reflectă faptul că Suedia, în calitate de deținător al președinției, acționează în interesul comun al Uniunii.
- we eu ilustrează comunitatea statelor membre ale UE și importanța Uniunii pentru cetățenii săi.

© președinția suedeză a Consiliului UE
Legătura dintre literele ”n” și ”u” din logo simbolizează solidaritatea reciprocă a statelor membre. Punctul galben din logo reprezintă hotărârea și reprezintă un punct de referință pentru calea comună a statelor membre. Împreună, diferitele elemente formează un întreg care simbolizează valorile fundamentale ale președinției – solidaritate și comunitate.
Identitatea vizuală este inspirată de lumina suedeză și de variația acesteia din ianuarie până în iunie.
Culorile sunt cele pe care Suedia și UE le au în comun: galben și albastru. Identitatea vizuală se regăsește în toată comunicarea, fie că este spațială, tipărită sau digitală. Designul sălilor de ședință va varia pe parcursul președinției, urmărind schimbările de lumină ale anotimpurilor din Suedia – de la întunericul predominant în ianuarie la soarele de la miezul nopții din iunie.
Prioritățile președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene
Securitate în unitate
”Răspunsul rapid și decisiv al UE la invazia Ucrainei este o manifestare a puterii europene atunci când acționează împreună”, este specificat în descriere.
Președinția suedeză va acorda prioritate continuării sprijinului economic și militar pentru Ucraina, precum și sprijinului acordat Ucrainei pe calea de apropiere de UE. Acest lucru va necesita eforturi suplimentare atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru reconstrucție și reformă în vederea integrării în UE.
Pentru a consolida securitatea Uniunii și a cetățenilor săi, ”trebuie să construim un consens pentru o politică europeană de securitate și apărare solidă, în strânsă cooperare cu partenerii. Pașii ulteriori se vor baza pe acțiunea noastră comună de contracarare a agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și pe punerea în aplicare a Compasului strategic și a altor inițiative. Lupta împotriva criminalității organizate transfrontaliere va continua, răspunzând cererilor legitime ale cetățenilor de a avea comunități sigure și securizate”, precizează președinția suedeză.
Reziliență – competitivitate
Atenția politică cea mai urgentă este în mod necesar dedicată războiului din Ucraina și consecințelor sale pe termen scurt. ”O atenție simultană asupra eforturilor de stimulare a creșterii economice rămâne necesară pentru a face față provocărilor noastre pe termen lung. Forța, reziliența și poziția Europei la nivel mondial depind de producția noastră economică, care este strâns legată de piața unică și de oportunitățile comerciale globale. Agenții economici profită de pe urma funcționării pe cea mai mare piață unică din lume și concurează cu succes pe piețele mondiale, punând bazele bogăției, bunăstării și poziției internaționale a Europei. UE trebuie să continue să ofere cele mai bune condiții posibile pentru o economie solidă și deschisă, bazată pe libera concurență, pe investiții private și pe o digitalizare de succes”, consideră președinția suedeză.
Așadar, aceasta va încerca să fixeze o abordare concertată a competitivității europene în fruntea agendei politice.
Prosperitate – tranziție ecologică și energetică
Președinția suedeză își va continua eforturile pentru a aborda problema prețurilor ridicate și volatile ale energiei, abordând în același timp reforma pe termen lung a pieței energetice.
”Provocarea climatică globală necesită un răspuns global. Europa trebuie să dea un exemplu, realizând obiective ambițioase în materie de climă, stimulând creșterea și competitivitatea. Vom pune în aplicare inițiativa ”Fit for 55” și vom accelera tranziția energetică. În perioadele de tranziție industrială și tehnologică, cei care se mișcă din timp au un avantaj competitiv. Întreprinderile și industriile europene sunt deja în fruntea tranziției. Pașii europeni comuni către independența față de combustibilii fosili sunt necesari nu numai pentru tranziția ecologică, ci și pentru securitatea noastră. Companiile europene care oferă soluții ecologice vor fi foarte solicitate la nivel mondial și pot contribui la impulsionarea tranziției către o economie circulară”, consideră președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.
Ea este de părere că ”tranziția către un viitor eficient din punct de vedere al utilizării resurselor și fără combustibili fosili va necesita investiții majore în industrii inovatoare care pot transpune cele mai bune idei și inovații în soluții funcționale. Trebuie să asigurăm cadrul de reglementare și politicile adecvate pentru a atrage aceste investiții”.
Valorile democratice și statul de drept – fundamentul nostru
Uniunea Europeană se bazează pe valori democratice, deschizând calea spre coeziune, libertăți individuale, nediscriminare, creșterea producției economice și influență globală. Susținerea principiului statului de drept și a drepturilor fundamentale este, prin urmare, un element esențial al președinției suedeze – și, de fapt, al fiecărei președinții a Consiliului.
Suedia a mai deținut președinția Consiliului Uniunii Europene de două ori: în 2001 și în 2009. Agenda președinției din 2001 s-a axat pe trei domenii: extindere, ocuparea forței de muncă și mediu. În 2009, cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi au fost criza financiară și economică și schimbările climatice. Președinția s-a concentrat, de asemenea, pe punerea în aplicare a noului Tratat de la Lisabona.
Tratatul de la Lisabona a dus la schimbări considerabile pentru aproape toate instituțiile UE. Consiliul European – care include șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE – are acum un președinte permanent. În 2009, Fredrik Reinfeldt, prim-ministrul Suediei, a fost ultimul reprezentant național care a condus Consiliul European. Motivul numirii unui președinte permanent a fost acela de a crea mai multă continuitate în activitățile Consiliului European.