Şedinţa CSAT: Planul de înzestrare a Armatei a fost aprobat. Ionel-Sorinel Vasilca, noul director al STS

UPDATE ora 16:15:  Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost aprobat marţi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, transmite Administrația Prezidențială. Potrivit unui comunicat de presă, ”pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate”.

Totodată, mai arată Palatul Cotroceni, ”Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre”. 

Foto: Administrația Prezidențială

Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat numirea generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). 

”Președintele a propus Consiliului și acesta a aprobat eliberarea din funcție a domnului general Marcel Opriș, directorul Serviciului, și a domnului general-maior Ioan Balaure, adjunctul directorului. De asemenea, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea domnului general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, general-maior ing. Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare și și-a desfășurat întreaga activitate de ofițer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale și militare. Până în prezent, el a ocupat funcția de adjunct tehnic al directorului STS.

ora 15:10: Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care se discută Planul de înzestrare a Armatei pentru următorii zece ani a început la Palatul Cotroceni. Planul de înzestrare a Armatei a fost refăcut pentru a fi inclus și angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabilește sistemele și echipamentele planificate a fi achiziționate prin Programul anual al achizițiilor publice ale Ministerului Apărării Naționale  privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinație militară.”, transmite Administrația Prezidențială.

Ministrul Apărării a declarat săptămâna trecută că proiectul care prevede înzestrarea Armatei până în 2026 a fost refăcut şi este pregătit să îi fie prezentat preşedintelui Klaus Iohannis la următoarea şedinţă a CSAT, după ce documentul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Suprem de Apărare a Ţării din 4 iulie. 

“Un document pe care nu l-am discutat, care a fost retras de pe ordinea de zi, a fost Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 — 2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, și anume acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu. Documentul a fost ca atare retras de inițiator, urmează să fie adaptat dorinței politice și urmează să fie prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT”, a declarat la acel moment președintele Klaus Iohannis.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.