Germania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la un regulament istoric care impune ca mașinile noi să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2035, rezolvând o dispută care amenința să submineze planul ambițios al blocului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, relatează Bloomberg.
Acordul a fost anunțat sâmbătă oficiali din ambele părţi, la o zi după ce subiectul a fost intens discutat și la Consiliul European de primăvară între liderii europeni, multe țări dezaprobând comportamentul Germaniei de a face asemenea presiuni.
Disputa dintre oficialii de la Berlin şi cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze aşa-numiţii combustibili ecologici şi după 2035, transmite DPA, potrivit Agerpres.
“Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme. Vom lucra acum pentru ca regulamentul privind standardele de CO2 pentru autovehicule să fie adoptat cât mai curând posibil”, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.
“Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2”, a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.
După acordul Bruxelles – Berlin, Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor, iar Comisia va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.
La Consiliul European de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a avut “o discuție bună” cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema hidrogenului și a e-combustibililor . “Vom găsi o cale și un acord”, a spus el.
Cu toate acestea, Macron a fost clar că legislația care interzice mașinile pe bază de combustibili fosili până în 2035 nu va fi redeschisă. “Fără să redeschidem trilogurile, lucrăm la modalități tehnice” pentru a găsi un compromis cu Germania în ceea ce privește combustibilii electronici, a spus el.
În schema discuțiilor a apărut și Italia, prim-ministrul Giorgia Meloni declarând că “bătălia privind biocombustibilii nu este pierdută”, referindu-se la impasul dintre Italia și Comisia Europeană cu privire la posibilitatea de a permite în continuare vânzarea de autoturisme și camionete cu motoare cu combustie după anul 2035.
Meloni a cerut Comisiei să adopte “neutralitatea tehnologică”, solicitând ca fiecare stat membru să poată atinge obiectivele ecologice ale UE folosind tehnologia pe care o alege. “Există o mare convergență, inclusiv din partea Franței, care pune aceeași întrebare privind neutralitatea tehnologică”, a declarat Meloni, la finalul Consiliului European.
De asemenea, premierul Italiei a minimalizat speculațiile privind o dispută cu Germania, care face presiuni asupra Comisiei pentru a acorda o scutire pentru vânzarea de autoturisme și camionete care să funcționeze cu așa-numiții combustibili electronici după 2035. “A existat o convergență între noi și Germania, în a spune: Electricitatea nu este singura opțiune, există și alte opțiuni – hidrogen, combustibili chimici – care ar trebui analizate”, a declarat Meloni.
După luni de negocieri, Parlamentul European, Comisia Europeană şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon.
Luna trecută, Parlamentul European a aprobat acordul încheiat cu Consiliul Uniunii Europene privind obiectivul de emisii zero de CO2 pentru mașini și camionete noi în 2035, ceea ce, în esență, înseamnă și că motoarele cu ardere internă vor fi interzise pentru vehiculele noi. În forma actuală, legislația convenită de instituțiile de la Bruxelles interzice emisiile de dioxid de carbon la țeava de eșapament începând cu anul 2035, excluzând e-carburanții, care emit CO2.
Acum, înțelegerea dintre CE și Germania pune capăt unei dispute cu privire la posibilitatea ca producătorii să mai poată fabrica mașini care să folosească așa-numitele e-combustibili după 2035. Acordul ar permite înmatricularea mașinilor după această dată, cu condiția ca orice combustibil pe care îl folosesc să fie exclusiv neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.