Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE, Christine Lagarde: UE trebuie să înceapă distribuția până la începutul lui 2021 a celor 750 mld. de euro din Planul de Relansare pentru sprijinirea economiilor afectate de pandemie

Published

on

© European Union, 2019

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, subliniază necesitatea urgentă ca Uniunea Europeană să înceapă distribuția fondurilor din Planul său de Redresare în valoare de 750 miliarde de euro pentru a sprijini economiile grav afectate de pandemia de coronavirus, susținând inclusiv crearea unui instrument fiscal permanent pentru bloc, potrivit unui interviu acordat ziarului francez Le Monde, preluat de Reuters, citat de Agerpres

Declarațiile economistului șef al zonei euro au venit în contextul în care liderii europeni nu au reuşit încă să ajungă la un acord cu privire la schema pe mai mulţi ani, care include atât granturi cât şi împrumuturi, denumită „Next Generation EU”, crescând riscul ca banii să nu ajungă la timp pentru ţările cele mai afectate.

„Obiectivul Comisiei este acela de a putea distribui aceste fonduri la începutul anului 2021, iar acest calendar trebuie păstrat”, a spus Lagarde. „Avem nevoie, de asemenea, de progrese rapide în ceea ce privește latura politică, în special adoptarea măsurilor de către parlamentele naționale”, a mai precizat aceasta. 

Lagarde a adăugat că fondurile trebuie alocate țintit, altfel se vor pierde în „labirintul administrativ”, nereușind să sprijine transformarea economiei reale în lumea post-pandemică.

Ea a mai spus că liderii europeni ar trebui să ia în considerare transformarea permanentă a Fondului de Redresare, un tabu în unele țări mai conservatoare și ar trebui să discute și despre stabilirea unui buget permanent pentru zona euro.

„Credem că este esențial ca plasele de siguranță fiscală pe care guvernele le-au pus în aplicare în timpul acestei crize să nu fie retrase prea curând”, a spus Lagarde.

De altfel, aceasta a subliniat duminică, în cadrul unei întâlniri G30, forum la care au luat parte finanțatori, guvernatori de bănci centrale și cadre universitare, că „este clar că atât sprijinul fiscal, cât și sprijinul pentru politica monetară trebuie să rămână în vigoare atât timp cât este necesar și trebuie evitate căderile bruște”. „Noile restricții legate de coronavirus care sunt introduse în prezent în întreaga Europă vor contribui la incertitudinea firmelor și gospodăriilor”, a explicat șefa BCE, citată de Reuters

În ceea ce privește politica monetară, Lagarde a repetat în mare măsură orientările standard ale BCE, spunând că setul de instrumente al băncii este departe de a fi epuizat, iar factorii de decizie politică vor contribui la stimulare, dacă este necesar.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Christine Lagarde: Economia zonei euro își revine puternic, însă perspectivele continuă să depindă de evoluția pandemiei și de progresul vaccinării

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat joi că avansul rapid al cazurilor de COVID-19 provocate de răspândirea accentuată a variantei mai contagioase Delta reprezintă o sursă crescută de incertitudine pentru economia zonei euro, informează Agerpres. 

„Economia zonei euro şi-a revenit în al doilea trimestru al acestui an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea”, a declarat Christine Lagarde în conferinţa de presă de la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

„Însă pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine. Înmulţirea cazurilor de infecţie, din cauza acestei variante, ar putea frâna relansarea în sectorul serviciilor, în special în turism şi ospitalitate”, a adăugat președinta BCE.

Mai mult, Lagarde a subliniat că redresarea zonei euro este pe drumul cel bun, însă criza continuă.

„La conferința de presă a BCE, am declarat că programul nostru de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie este încă necesar pentru a menține condiții de finanțare favorabile pentru întreaga economie și pentru a aduce inflația la ținta noastră de 2%”, a scirs aceasta pe pagina sa de Twitter.

 

În aceste condiţii, Christine Lagarde a spus că orice decizii privind reducerea parametrilor programului BCE de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) ar fi „absolut prematură”.

BCE s-a angajat să achiziționeze obligațiuni în valoare de 1.850 miliarde de euro (2.200 miliarde de dolari) până în martie 2022, ca parte a Programului său de Achiziții de Urgență în caz de Pandemie, iar factorii de decizie au votat pentru a menține în continuare această măsură de stimulare.

Citiți și: Christine Lagarde: BCE a înregistrat progrese importante în ceea ce privește viitoarea strategie de politică monetară

În finalul intervenției sale, președinta BCE a declarat că economia zonei euro îşi revine puternic, dar  perspectivele continuă să depindă de evoluţia pandemiei şi progresul vaccinări. 

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Christine Lagarde le-a transmis deputaților europeni că BCE intenționează să mențină o politică monetară de susținere, în vederea redresării economice

Published

on

©Christine Lagarde/ Twitter

Comisia pentru afaceri economice și monetare a chestionat-o pe președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde cu privire la stimulentele economice care decurg din ratele negative ale dobânzii și din planurile pentru programul de achiziții de urgență pentru pandemii, informează Parlamentul European printr-un comunicat. 

În timpul dialogului monetar de luni seară, președinta BCE i-a asigurat pe deputații ECON că, în timp ce perspectivele economice ale UE se îmbunătățesc, BCE va continua programul de achiziții de urgență privind pandemia pentru a menține condițiile de finanțare favorabile în vederea sprijinirii redresării economice.

„Economia va continua să fie finanțată în timpul crizei”, a spus ea.

În afară de menținerea unor condiții de creditare favorabile pentru a sprijini economia Uniunii Europene, deputații europeni au fost îngrijorați de potențialele efecte secundare ale ratelor negative continue ale dobânzii, cum ar fi bulele de pe piața imobiliară.

Christine Lagarde a declarat că ratele scăzute ale dobânzilor duc la creșterea creditării pentru companii și ajută economia Uniunii să se redreseze. „Acestea au potențiale efecte secundare care trebuie urmărite îndeaproape, dar în prezent beneficiile depășesc costurile”, a adăugat aceasta.

Deputații europeni au întrebat despre inflație și efectele de propagare a creșterii inflației în SUA. Președinta a spus că riscul inflației din SUA, impulsul fiscal și stimulentele pentru economia americană vor avea un impact asupra PIB-ului și inflației din UE, dar a insistat că situația din UE și cea din SUA este diferită din cauza ciclurilor economice, a inflației și a așteptărilor inflaționiste.

„Deși ratele în creștere ale inflației sunt temporare și tranzitorii, provenind din factori temporari, cum ar fi creșterea prețurilor în ceea ce privește energia, le vom monitoriza cu atenție, precum și așteptările inflaționiste”, i-a asigurat Lagarde pe deputați.

În cele din urmă, deputații europeni au întrebat despre revizuirea în curs a strategiei de politică monetară, ale cărei rezultate vor fi făcute publice după ce vor fi luate decizii oficiale, și despre stadiul în care se află euro digital. Proiectarea monedei euro digitale va fi discutată pe 14 iulie de către Consiliul guvernatorilor BCE, în vederea găsirii unei soluții pentru a reduce utilizarea numerarului și pentru facilitarea accesului la acasta pentru persoanele fără conturi bancare. Pe de altă parte, moneda euro digitală ar trebui să devină un mijloc de plată atractiv și nu un mod de a investi. Acesta ar trebui să garanteze stabilitatea financiară, să protejeze confidențialitatea și să rămână sub controlul BCE.

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene s-au reunit sâmbătă și duminică în regiunea Taunus,  pentru a stimula amplul proces de revizuire strategică a politicii monetare. Reuniunea s-a axat pe avansarea discuțiilor privind revizuirea obiectivelor strategice de politică monetară a BCE. Subiectele abordate au inclus, printre altele, rolul în lupa împotriva schimbărilor climatice şi o abordare revizuită a inflaţiei.

Revizuirea strategică a politicii monetare a BCE are loc în premieră la 17 ani de la înființarea instituției și se urmărește susținerea unui exercițiu de revizuire mai regulat, o variantă fiind la 8 ani, odată cu schimbarea președinției băncii, potrivit economistei-șef a zonei euro, care susține această variantă care oferă continuitate, spre deosebire de cea a unui ciclu de cinci ani.

Primele rezultate ale strategiei sunt așteptate fie la finele verii, fie la începutul toamnei, progresul pe noua strategie fiind avansat, însă a punctat că acest lucru „este mai puțin important decât calitatea revizuirii și existența unui consens solid” în cadrul zonei euro asupra direcției noii politici monetare. 

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Christine Lagarde: BCE a înregistrat progrese importante în ceea ce privește viitoarea strategie de politică monetară

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) s-au reunit sâmbătă și duminică în regiunea Taunus, în apropiere de Frankfurt, pentru a stimula amplul proces de revizuire strategică a politicii monetare, fiind prima reuniune cu prezență fizică a membrilor Consiliului din luna martie 2020, informează comunicatul oficial. 

Reuniunea s-a axat pe avansarea discuțiilor privind revizuirea obiectivelor strategice de politică monetară a BCE. Subiectele abordate au inclus, printre altele, rolul în lupa împotriva schimbărilor climatice şi o abordare revizuită a inflaţiei.

Potrivit Agerpres, Lagarde nu a dat detalii privind discuţiile, menţionând doar că ele au acoperit ţinta BCE privind inflaţia şi orizontul de timp, legăturile dintre schimbările climatice şi politica monetară, cât şi modernizarea comunicaţiilor în cadrul BCE.

„A fost o plăcere să ne întâlnim din nou fizic, iar peisajul rural din Taunus a fost ideal pentru a relua legătura după luni de întâlniri digitale. Mă bucur că am reușit să purtăm discuții aprofundate și că am făcut progrese importante în ceea ce privește definirea elementelor strategiei noastre de politică monetară”, a transmis Christine Lagarde pe contul său de Twitter. 

 

Săptămâna trecută, Christine Lagarde, a declarat, într-un interviu pentru POLITICO, că instituția pe care o conduce a rămas „fixată” pe obiectivul său de bază, și anume menținerea stabilității prețurilor, dar că trebuie, de asemenea, să se adapteze la o lume în schimbare, caracterizată de noi provocări, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice și apariția monedelor digitale, în contextul în care banca pune la punct prima sa revizuire a strategiei de politică monetară din ultimii aproape 20 de ani.

Revizuirea strategică a politicii monetare a BCE are loc în premieră la 17 ani de la înființarea instituției și se urmărește susținerea unui exercițiu de revizuire mai regulat, o variantă fiind la 8 ani, odată cu schimbarea președinției băncii, potrivit economistei-șef a zonei euro, care susține această variantă care oferă continuitate, spre deosebire de cea a unui ciclu de cinci ani.

Primele rezultate ale strategiei sunt așteptate fie la finele verii, fie la începutul toamnei, progresul pe noua strategie fiind avansat, însă a punctat că acest lucru „este mai puțin important decât calitatea revizuirii și existența unui consens solid” în cadrul zonei euro asupra direcției noii politici monetare. 

Consiliul guvernatorilor BCE va face public rezultatul revizuirii strategiei, după ce va lua decizii oficiale. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Statele Unite au trimis Republicii Moldova al doilea lot de 150,000 de vaccinuri Johnson&Johnson, în cadrul donației totale de 500,000 de doze

Marian-Jean Marinescu6 hours ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia unei strategii în domeniul aviației pentru a salva această industrie: Traficul aerian își va reveni abia în 2024 iar mulți angajați au rămas fără loc de muncă

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 12 milioane de euro pentru sprijinirea presei și a sferei publice din UE

ENGLISH7 hours ago

Op-ed | President of the Consultative Commission on Industrial Change at the European Economic and Social Committee: Without critical raw materials resilience, there will be no green or digital industrial revolution

U.E.7 hours ago

Op-ed | Președintele Comisiei consultative pentru mutații industriale din cadrul Comitetului Economic și Social European: Fără reziliența materiilor prime critice, nu va exista nicio revoluție industrială verde sau digitală

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE lansează Sistemul de Informații privind Studiile Clinice din domeniul farmaceutic

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor: Trebuie să ne asigurăm că educăm generațiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene

ROMÂNIA9 hours ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

Daniel Buda9 hours ago

Comisia Europeană răspunde solicitării eurodeputatului Daniel Buda privind protejarea culturilor în contextul reducerii pesticidelor: ”O formare mai bună pentru o hrană mai sigură”, programul UE pentru a garanta siguranța alimentelor

ROMÂNIA10 hours ago

Studiu: Românii, printre cei mai deschiși europeni în ceea ce privește modul de lucru hibrid, însă doar 23% consideră că educația online funcționează cum trebuie

ROMÂNIA9 hours ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending