Connect with us

POLITICĂ

Șefa Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților și-a prezentat raportul de activitate pentru pentru prima sesiune parlamentară

Published

on

Deputatul PSD Ana Birchall a făcut o trecere în revistă a principalelor activităţi şi realizări din prima sesiune parlamentară din anul 2015. “Și în această sesiune parlamentară am avut onoarea să îi reprezint cu mândrie şi cu demnitate pe vasluienii mei din Colegiul 5 Vaslui”, a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro, ţinând să le mulţumească “tuturor celor care ați fost alături de mine, m-ați susținut și m-ați încurajat cu sfaturile, dar și criticile voastre”.

Ana Birchall, deputat aflat la primul mandat în Parlament, a arătat că, în cifre, activitatea sa legislativă cuprinde: 175 luări de cuvânt, 64 propuneri legislative, dintre care 14 legi promulgate şi 207 întrebări şi interpelări adresate.

ana birchall

“O realizare importantă în această sesiune parlamentară a fost, pentru mine, adoptarea Legii insolvenței persoanelor fizice, proiect de lege pe care l-am inițiat și pentru care m-am bătut să fie adoptat. Pentru prima dată în 25 ani, România are o Lege a insolvenței persoanelor fizice, care îi protejează pe românii, debitori de bună-credință, sufocați de datorii, astfel încât ei să nu mai stea cu grija că vor fi executaţi silit sau că pot rămâne pe drumuri”, a afirmat deputatul social-democrat Ana Birchall.

În ce priveşte situația creditelor neperformante în franci elvețieni, Ana Birchall a declarat că, în calitate de inițiator al unui proiect legislativ care urmărește rezolvarea problemei cu care se confruntă debitorii și în calitate de raportor al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci pe tema creditelor în CHF, “am continuat eforturile pentru ca povara financiară cauzată de fluctuațiile cursului de schimb valutar să fie împărțită între bănci și clienți”. De asemenea, deputatul a arătat că “proiectul legislativ privind conversia creditelor, aflat în dezbaterea pentru raportul final la Comisia pentru buget, propune o astfel de împărțire echitabilă a poverii financiare și sper să fie votat cât mai curând”.

În calitate de reprezentant al alegătorilor din Colegiul 5 Vaslui, Ana Birchall a declarat că “una dintre principalele mele preocupări a fost ca fiecare comună din Colegiul meu să aibă disponibil la nevoie cel puţin un microbuz care să asigure transportul copiilor la şcoală, iar prin colaborarea strânsă cu Guvernul, Consiliul Judeţean Vaslui şi administraţiile publice locale, am reuşit ca toate localităţile din Colegiu să fie incluse în programul naţional pentru transportul elevilor din mediul rural”.

“O iniţiativă legislativă specială pentru mine este şi cea referitore la trecerea de jure a satelor Floreşti şi Dealu Secării în componenţa comunei Alexandru Vlahuţă. Propunerea mea legislativă, adoptată de Camera Deputaţilor și avizată favorabil de comisiile de specialitate din Senat, așteaptă organizarea referendumului local, astfel încât cele două sate să fie în componența comunei Alexandru Vlahuţă, așa cum doresc vasluienii din aceste localități. Reiau, astfel, apelul meu către autoritățile locale și, în special, către Prefectura Vaslui, să pună în aplicare legea și să organizeze în cel mai scurt timp acest referendum, nu să îl boicoteze”, a mai susținut deputatul Ana Birchall.

“Un alt proiect la care am ţinut şi pentru care am luptat este Legea egalității de șanse între femei și bărbați, inițiativă legislativă aflată pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților cu raport de adoptare, care îmi doresc să devină lege din toamnă. Prin această lege, între altele, se asigură și respectarea dreptului la plată egală pentru munca de valoare egală”, a precizat Ana Birchall.

“În această sesiune parlamentară, am votat şi am susţinut, alături de colegii şi colegele mele parlamentari, un număr de iniţiative importante, dintre care enumăr: Codul silvic, reducerea TVA la alimente la 9%, prevenirea și combaterea violenței în familie, stimularea investitorilor individuali Business Angels, îmbunătățirea programului Prima Casă, simplificarea procedurilor și reducerea costurilor privind taxele consulare, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, instituirea Zilei Naționale a Portului Tradițional, dublarea indemnizațiilor pentru persoanele persecutate de regimul comunist, creșterea salariilor personalului din cadrul sistemului public sanitar şi Legea privind pensiile militare de stat”, a declarat deputatul social-democrat.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, începând din februarie 2015, deputatul Ana Birchall a arătat că “anul acesta, în Comisia noastră am adoptat importante opinii privind migraţia şi securitatea în Uniunea Europeană, flexibilitatea pieţei forţei de muncă şi Garanţia pentru Tineri şi, de asemenea, am organizat mai multe dezbateri publice privind pachete de legislaţie importante şi teme de actualitate pentru România, printre care: ocuparea forţei de muncă, Parteneriatul Estic şi Politica Europeană de Vecinătate, politica comercială a UE şi crearea unei uniuni a pieţelor de capital, ‘planul Juncker’ de investiţii strategice, securitatea energetică a României şi a UE”.

“În ce priveşte întrebările şi interpelările adresate autorităţilor şi declaraţiile politice din plenul Camerei Deputaţilor, am continuat să aduc în atenția autorităților publice în primul rând situațiile cu care se confruntă vasluienii din Colegiul meu de pe Valea Tutovei, aşa cum sunt: combaterea sărăciei în rândul copiilor, îmbunătățirea calității sistemului educațional din mediul rural, sprijin pentru tinerii absolvenți în vederea angajării, atragerea investițiilor în zonele defavorizate şi stimularea producției și comerțului cu fructe și legume produse în România”, a declarat Ana Birchall în încheiere.

Întreaga activitate legislativă a deputatei Ana Birchall poate fi urmărită pe pagina Camerei Deputaţilor, pe blog-ul personal şi pe pagina de Facebook, la următoarele adrese:

www.cameradeputatilor.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=31&cam=2&leg=2012

www.anabirchall.ro

POLITICĂ

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

Published

on

© Cristian Diaconescu/ Facebook

Președintele PMP și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a invocat vineri scenariile unor situații precum “Yalta 2021” sau “Ribbentrop-Molotov 2.0” pentru a prefigura mizele unui summit între președinții american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin, care ar putea avea loc în Europa, în cursul lunii iunie.

“Premisele sunt tensionate”, a atenționat Diaconescu, subliniind că Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse şi Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, au dat mandat negociatorilor ruşi să prezinte americanilor o variantă de înţelegere prin care să se “legitimeze“ dreptul Rusiei de a-şi promova, în regiune, abordările de securitate naţională privind exerciţiul suveranităţii inclusiv posibilitatea de a apăra “vorbitorii de limba rusă“ oriunde s-ar afla aceştia.

Fostul șef al diplomației române a punctat că preşedintele Joe Biden şi Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, consideră că stabilizarea relaţiilor ruso-americane depinde de acceptarea de către partea rusă a consecinţelor atacurilor cibernetice, amestecului în alegerile din SUA, încălcării drepturilor omului sau agresiunea împotriva Ucrainei.

“SUA ar dori să coopereze cu Rusia în domenii privind: controlul armamentului nuclear, lupta împotriva terorismului islamic, controlul pandemiei sau schimbările climatice. În esenţă, Kremlinul încearcă un joc “de miză nulă” prin întoarcerea la situaţia anterioară anului 2014, renunţarea reciprocă la regimurile de sancţiuni, cu păstrarea influenţei ruse în Crimeea şi Donbas. Partea rusă consideră că proiectul Yalta-1945 poate fi replicat în 2021, asigurându-se stabilitatea şi predictibilitatea necesare în scopul prevenirii unei conflagraţii mondiale“, a susținut Diaconescu.

El a amintit că Summit-ul de la Yalta din 1945, cu scopurile declarate privind reconstruirea comunităţii internaţionale după al Doilea Război Mondial, a reprezentat un dezastru strategic pentru Europa Centrală şi de Est, dar un mare succes pentru URSS şi generarea sistemului influenţelor comuniste.

“Prin mobilizarea militară excepţională (peste 300.000 de militari), precum şi încercarea de a se angaja într-un război convenţional, generalizat în Ucraina, Rusia a trecut la o fază superioară şi anume semnalul transmis SUA şi aliaţilor săi că nu ar exclude chiar o confruntare nucleară globală”, a punctat acesta.

Yalta – 2021 sau Molotov-Ribbentrop 2.0 ar plasa România ca parte a Europei Centrale şi de Est sub acelaşi regim diferit, discriminatoriu şi criminal, care a distrus destine şi naţiuni. Până în acest moment, Washingtonul nu a cedat în ceea ce priveşte agenda Summit-ului. Rămâne de văzut. Dar poziţionarea puterilor europene influente este necesară, mai mult decât oricând. Este nu numai o problemă de semnal dar mai ales de expresie a solidarităţii, necesare astăzi în logica pace-război”, a conchis Cristian Diaconescu.

La mijlocul lunii aprilie, preşedintele SUA i-a propus o întâlnire omologului rus Vladimir Putin pe fondul unor tensiuni puternice între cele două puteri rivale. La acel moment, Biden a apreciat că “a sosit” “momentul dezescaladării” cu Rusia, îndemnându-l în special pe omologul său Vladimir Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei.

Între timp, Moscova a retras forțele militare care erau comasate la frontiera cu Ucraina și în peninsula Crimeea, însă echipamentele militare au rămas pre-poziționate.

Această propunere a fost urmată de o decizie semnată de Joe Biden care cuprinde sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi după atacul cibernetic SolarWinds. Imediat după această decizie, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu preşedintele rus “în această vară, în Europa” pentru “lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, mai ales în domeniul dezarmării şi securităţii.

Trei țări europene – Finlanda, Elveția și Austria – s-au oferit deja să găzduiască un potențial summit între Joe Biden și Vladimir Putin.

Preşedintele SUA urmează să întreprindă prima sa călătorie în străinătate la jumătatea lunii iunie, în Marea Britanie şi Belgia, pentru summit-urile G7 şi NATO, precum şi pentru întrevederi cu lideri ai Uniunii Europene. Summitul G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie, iar summitul NATO la 14 iunie, în aceeași perioadă fiind preconizat să aibă loc și summitul dintre președintele SUA și liderii Uniunii Europene.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

Published

on

© Administrația Prezidențială

Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă normalitatea într-o societate liberă şi democratică, a transmis preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj publicat, sâmbătă, pe Facebook, cu ocazia Zilei inegalității de șanse între femei și bărbați.

El vorbeşte despre eforturile din ţara noastră pentru reducerea inegalităţilor în contextul epidemiei de SARS-CoV-2.

“Deşi mai sunt încă multe lucruri de îmbunătăţit, sunt convins că România va continua să facă eforturi susţinute pentru a reduce inechităţile existente. Ziua Naţională a egalităţii de şanse este un bun prilej de a conştientiza o dată în plus că femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie, tendinţe negative care s-au accentuat la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele adaugă că “violenţa împotriva femeilor, inegalitatea de gen şi discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forţele”.

Încurajez, de aceea, susţinerea cât mai activă a femeilor în procesul decizional, în societate, politică şi economie, cât şi implicarea bărbaţilor ca parteneri activi în viaţa de familie“, a conchis Klaus Iohannis.

Data de 8 mai a fost declarată Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi în România prin Legea nr. 23 din 9 martie 2015.

Continue Reading

POLITICĂ

Cristian Diaconescu, videoconferință cu secretarul general al PPE: Popularii Europeni susțin demersurile PMP, al treilea partid ca scor politic la nivel național în urma alegerilor locale

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a avut joi o videoconferință cu secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez-Isturiz White, unde au discutat despre politica internă din România, precum și evoluțiile regionale și europene.

Temele de interes referitoare la politica internă au cuprins o radiografie a activității partidelor parlamentare din România, atât cele aflate la guvernare, cât și cele din opoziție, informează PMP într-un comunicat.

Totodată, s-a punctat buna colaborare dintre Partidul Mișcarea Populară, al treilea partid ca scor politic la nivel național în urma alegerilor locale, și Partidul Popular European.

De asemenea, s-a evidențiat faptul că Partidul Mișcarea Populară este considerat la ora actuală, atât de oamenii politici, cât și de reprezentanți ai societății civile din România, ca fiind singura alternativă viabilă de dreapta pe actuala scenă politică.

Antonio Lopez-Isturiz White a subliniat buna colaborare și dialogul permanent pe care conducerea Partidului Popular European le are cu europarlamentarii Traian Basescu și Eugen Tomac.

În același timp, Cristian Diaconescu și Antonio Lopez-Isturiz White, au făcut o analiză asupra situației de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre.Au mai fost discutate teme privind percepția publică a acestei situații pe plan intern, în actualul context.

“Domnul Antonio Lopez-Isturiz White l-a asigurat pe domnul Presedinte Cristian Diaconescu privind susținerea totală, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, din partea Domniei Sale, cât și din partea Partidului Popular European, în demersurile inițiate de Partidul Mișcarea Populară, în contextul apartenenței în marea familie europeană a partidului pe care îl conduce”, conchide PMP.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO44 seconds ago

România a început retragerea din Afganistan: Primii militari români au revenit acasă. Retragerea celor peste 600 de soldați se va încheia la 11 septembrie

NATO10 mins ago

A început Steadfast Defender 21: Peste 9.000 de soldați NATO testează mobilitatea militară a Alianței din America de Nord și până în Marea Neagră

CONSILIUL EUROPEAN41 mins ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: Nu credem că e soluția magică. Partenerii noștri trebuie să faciliteze exporturile

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.3 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ4 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ5 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.5 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

euro bani moneda
FONDURI EUROPENE5 hours ago

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: România a primit 1,3 miliarde de euro din fonduri europene în perioada ianuarie – mai 2021

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending