Connect with us

G7

Șefa diplomației de la Londra exclude implicarea Marii Britanii în comunitatea politică europeană: Nu știu ce cuvinte a folosit președintele Macron, dar noi nu am fost de acord

Published

on

© No. 10/ Flickr

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a refuzat marţi orice legătură a Regatului Unit cu un proiect neclar de comunitate politică europeană, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unei întâlniri a premierului britanic Boris Johnson la summitul G7 din Germania cu preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedinţia Franţei a provocat nedumeriri: Palatul Elysee a insistat că liderul de la Londra şi-a exprimat interesul faţă de viziunea Parisului privind o comunitate politică europeană mai largă, din care să facă parte şi state din afara UE, cum ar fi Regatul Unit.

Cabinetul din Downing Street a fost nevoit să sublinieze, ulterior, că nu există nicio perspectivă de revenire la libertatea de circulaţie peste frontierele britanice.

Marţi, Truss a fost categorică: Londra nu ia în considerare un astfel de proiect.

Întrebată despre subiect de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, şefa diplomaţiei britanice a răspuns fără echivoc: “Nu este adevărat. Nu ştiu ce cuvinte a folosit exact preşedintele Macron, dar noi nu am fost de acord”.

Ea a declarat că obiectivele Regatului Unit sunt întărirea NATO şi sublinierea rolului G7, grupul ţărilor puternic industrializate, ca “alianţă cheie”.

Tugendhat a întrebat apoi: “Nu acceptaţi această comunitate politică şi economică?”. Truss a răspuns: “Nu”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au purtat săptămâna trecută, la Bruxelles, prima discuția strategică privind propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de lansare a unei comunități politice europene.

“Scopul este de a oferi o platformă de coordonare politică pentru țările europene de pe întregul continent. Aceasta ar putea viza toate țările europene cu care avem relații strânse. Obiectivul ar fi încurajarea dialogului politic și a cooperării în vederea abordării unor chestiuni de interes comun, astfel încât să se consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european”, se arată în concluziile adoptate privind Europa în sens larg.

De Ziua Europei, la încheierea lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la crearea unei “comunități politice europene” care să primească în special Ucraina și Republica Moldova, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura “decenii”.

Un document de lucru circulat de președinția franceză a Consiliului UE a indicat că această “Comunitate Politică Europeană ar fi deschisă statelor europene care împărtășesc un set comun de valori democratice, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Uniunii și indiferent de natura relației lor actuale cu Uniunea Europeană: fie că doresc să adere la aceasta, fie că au părăsit-o, fie că nu intenționează să adere la ea, fie că sunt legate de ea doar prin acorduri economice”.

Documentul spune că Comunitatea Politică Europeană (CPE) “nu ar înlocui” Consiliul Europei (CoE) sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – alte organizații care includ membri din afara UE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

G7 și UE condamnă lansarea ”iresponsabilă” de noi rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord și solicită sancțiuni mai dure împotriva acestei țări

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate condamnă ”în termenii cei mai fermi lansarea iresponsabilă a unei rachete balistice intercontinentale”, efectuată de Coreea de Nord, fapt ce reprezintă ”o încălcare flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

”Acest act nesăbuit, împreună cu dovezile privind activitățile nucleare în curs, arată hotărârea Coreei de Nord de a avansa în diversificarea capabilităților în materie de arme nucleare și rachete. Acest lucru destabilizează și mai mult regiunea, în pofida apelurilor la pace și stabilitate ale comunității internaționale. Seria fără precedent de lansări ilegale de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord în 2022, inclusiv lansări a numeroase rachete balistice intercontinentale și racheta balistică cu rază intermediară de acțiune care a survolat în mod nesăbuit Japonia reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității regionale și internaționale și subminează sistemul global de neproliferare”, este semnalat în comunicatul G7,  potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Națiunile membre ale acestui format și-au exprimat solidaritatea cu Japonia și Coreea de Sud și au cerut Coreei de Nord ”să pună capăt acțiunilor sale destabilizatoare”.

De asemenea, G7 a lansat un apel la adresa tuturor țărilor ”să pună în aplicare, integral și efectiv, toate măsurile și sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU în cazul Coreei de Nord”.

În viziunea lor, acțiunile acestei țări ”necesită un răspuns unitar și ferm din partea comunității internaționale, inclusiv necesitatea adoptării unor măsuri semnificative suplimentare de către Consiliul de Securitate al ONU”.

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică care a căzut vineri în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido, conform Agerpres.

Agenţia de stat nord-coreeană KCNA a informat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită ”rachetă monstru” de experţii militari.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai mult de zece de rezoluţii care impun sancţiuni Coreei de Nord pentru activitatea sa nucleară şi tiruri de rachete din 2006.

Continue Reading

G7

Joe Biden, după reuniunea de urgență G7 și discuția cu președintele Poloniei: Este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia

Published

on

© Joe Biden/ Twitter

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

El a adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

“Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea”, a declarat preşedintele SUA, conform Reuters.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare și că țările G7 au convenit să sprijine ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina după cum arată inclusiv o declarație adoptată de liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, SUA, Uniunii Europene, dar și de liderii altor două state membre NATO prezente la summitul G20, Olanda și Spania.

“În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina”, a mai declarat Biden, potrivit dpa.

Autorităţile de la Varşovia au anunţat că racheta care a explodat era fabricată în Rusia, dar că nu este clar încă de unde a fost lansată.

Atât Ucraina, cât şi Rusia, folosesc rachete proiectate de sovietici, notează dpa. 

Citiți și Rachete căzute în Polonia: Varșovia cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO pentru consultări între aliați. G7, UE și NATO vor sprijini ancheta privind exploziile

Doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. 

Ministerul apărării de la Moscova a respins marţi seara ca pe o provocare intenţionată informaţiile conform cărora rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei, iar Kremlinul a precizat că nu are nicio informație despre vreo explozie.

Ca urmare a acestor incidente de securitate, Polonia a decis marţi seară să ridice nivelul de alertă la anumite unităţi militare.

Continue Reading

G7

Declarația comună a miniștrilor de externe G7: Vom continua să impunem sancțiuni economice Rusiei

Published

on

© Photothek.de/Federal Foreign Office

Miniștrii de externe ai G7, împreună cu șeful diplomației UE, au adopat ieri o declarație comună prin care reiterează angajamentul lor comun de a susține ordinea internațională bazată pe reguli și de a proteja drepturilor tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili.

Oficialii solicită din nou Rusiei să înceteze imediat războiul de agresiune împotriva Ucrainei și să își retragă toate forțele și echipamentele militare: „Împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, condamnăm recenta escaladare a atacurilor Rusiei, inclusiv atacurile sale împotriva civililor și a infrastructurii civile, în special a instalațiilor energetice și de apă, pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete și drone și dresoare iraniene. Prin aceste atacuri, Rusia încearcă să terorizeze populația civilă.”

De asemenea, aceștia condamnă „încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova.”

„Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă”, au mai adăugat aceștia.

Oficialii G7 au anunțat că vor continua să impună sancțiuni economice Rusiei și altor țări, persoane sau entități care oferă sprijin militar pentru războiul de agresiune al Moscovei.

În declarația comună s-a precizat faptul că a fost instituit un mecanism de coordonare al G7 pentru a ajuta Ucraina să repare, să restabilească și să își apere infrastructura critică de energie și apă: „Așteptăm cu nerăbdare conferința internațională din 13 decembrie de la Paris, organizată de Franța și Ucraina, care vizează sprijinirea rezilienței civile a Ucrainei.”

„Vom continua să ne coordonăm în cadrul G7 și nu numai, pentru a contribui la atenuarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei asupra stabilității economice globale și a securității alimentare, nutriționale și energetice internaționale, atât prin abordarea nevoilor acute, cât și prin realizarea de investiții pe termen mediu și lung în sisteme rezistente”, au mai transmis aceștia în declarația. 

Întreaga declarație poate fi urmărită aici

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.2 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA6 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA7 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA8 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO21 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO21 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending