Documentele strategice ale NATO și UE trebuie să reflecte faptul că în Europa există o țară dispusă să-și invadeze vecinii suverani și că trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință, a afirmat luni, 4 aprilie, ministrul de externe al Estoniei, Maria Liimets, într-o conferinţă organizată de think tank-ul New Strategy Center, cu tema “Agresiunea Rusiei în Ucraina. Cum putem construi un Flanc Estic al NATO mai rezilient, de la Marea Baltică la Marea Neagră?”.
Șefa diplomației estoniene a precizat că 2022 este un an „foarte special” deoarece atât NATO, cât și UE pregătesc noi concepte și documente strategice care să reflecte schimbarea „dramatică” a mediului de securitate. În acest sens, Liimets a făcut referire la recent adoptata Busolă Strategică a UE, pentru care a fost „foarte important ca statele membre să ajungă la un acord legat de faptul că Rusia reprezintă o amenințare”. De asemenea, a subliniat că documentul „este foarte important deoarece confirmă parteneriatul strategic dintre NATO și Uniunea Europeană și stipulează în mod clar că securitatea țărilor europene se bazează pe cooperarea transatlantică cu NATO, articolul 5 fiind un element central al acesteia”.
Pe lângă acestea, ministrul de externe al Estoniei a adăugat că „există multe elemente cu adevărat importante în acest concept strategic care ghidează Uniunea Europeană în anii următori”, unul dintre ele fiind legat de „atribuirea responsabilității pentru atacurile hibride, inclusiv pentru atacurile cibernetice”. „Aceasta arată că țările europene sunt dispuse să afle cine este responsabil pentru atacurile hibride și, de asemenea, ajută la furnizarea de mijloace pentru a face față acestor tipuri de atacuri. Permiteți-mi să amintesc de atacurile hibride din toamna trecută când Belarus a vizat țări europene cu fluxuri de migrație și, din punctul nostru de vedere, a fost foarte important să începem să spunem clar că acestea au fost atacuri hibride și nu doar fluxuri de migrație aleatorii”, a explicat Maria Liimets.
Referitor la conceptul strategic al NATO, oficialul estonian a precizat că acesta nu a fost încă adoptat, „ceea ce oferă mai mult timp pentru a integra provocările actuale în document”. În context, aceasta a insistat pentru consolidarea apărării împotriva Rusiei, în special pe Flancul Estic al Alianței, și pentru consemnarea în documentele strategice a faptului că reprezintă o amenințare, iar principala sarcină a NATO este apărarea colectivă.
„Trebuie să continuăm să consolidăm poziția de apărare și descurajare a flancului estic al NATO și, în loc să avem un concept avansat înaintat, ar trebui să avem un concept de apărare înaintată, precum și apărare aeriană în loc de poliție aeriană. Trebuie să ne ridicăm gradul de pregătire pentru a riposta la amenințarea Rusiei și, de asemenea, să ne asigurăm că nu există oportunități pentru calculele greșite ale Rusiei, pentru că vedem în acest moment că situația din Europa s-a schimbat din 2016, când statele membre NATO au adoptat actuala postură de apărare și descurajare și au adoptat conceptul de prezență înaintată consolidată. Avem un război în Europa în acest moment și, de asemenea, comportamentul Rusiei este imprevizibil. Așa că trebuie într-adevăr să consemnăm toate aceste schimbări în conceptele strategice, afirmând clar că Rusia este o amenințare și subliniind, de asemenea, că principala sarcină a NATO este apărarea colectivă”, a mai explicat șefa diplomației estoniene.
Maria Liimets și-a exprimat speranța ca „toate aceste decizii să fie luate până la viitorul summit al NATO de la Madrid”.
„În ceea ce privește Rusia și situația generală de securitate din regiunea noastră, este clar că nu ne putem întoarce la vremurile de dinainte de 23 februarie. Prin urmare, înseamnă că trebuie să reflectăm aceste noi preocupări în documentele noastre strategice. Trebuie să reflectăm faptul că există o țară în Europa care este dispusă să își invadeze vecinii suverani și, prin urmare, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, a adăugat aceasta.
După participarea la conferința organizată de New Strategy Center, ministrul de externe al Estoniei va avea consultări politice cu omologul român Bogdan Aurescu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), consultările celor doi miniştri se vor axa pe discutarea modalităţilor de dezvoltare pe mai departe a relaţiilor bilaterale, în special privind cooperarea economică şi sectorială dintre cele două ţări, în vederea explorării adecvate a potenţialului existent.
Totodată, cei doi miniştri vor discuta aprofundat despre adaptarea Alianţei Nord-Atlantice la noile realităţi de securitate, inclusiv în perspectiva adoptării viitorului Concept Strategic al NATO la Summitul de la Madrid din iunie.
Agenda de consultări va include, de asemenea, modalităţi de extindere a cooperării în formatele regionale importante la care participă cele două ţări, respectiv Iniţiativa celor Trei Mări şi Bucureşti 9, a mai precizat MAE.