Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din Republica Moldova, format în urma procesului democratic de alegere a reprezentanților parlamentului de către cetățenii ieșiți la vot în scrutinul de pe 24 februarie, se arată într-o declarație comună a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, și a comisarului european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și comisarul Hahn au declarat că UE este pregătită să colaboreze cu ,,guvernul legitim de la Chișinău pe baza unui angajament reciproc față de reforme și principiile fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere”.
Cei doi au punctat faptul că ,,respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor dintre UE și Rep. Moldova. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”.
În ultimul rând, cei doi oficiali europeni au făcut apel la calm și dialog între actorii politici din Republica Moldova.
,,Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate sâmbătă de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se mai arată în declarație.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Pahotniuc, a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, instanța supremă din Republica Moldova a invalidat, sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.
În urma suspendării din funcţie, preşedintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat şi cere ajutorul comunităţii internaţionale.
La rândul său, premierul desemnat, Maia Sandu, a lansat duminică un apel funcționarilor publici, cerându-le acestora să reia luni lucrul și a promis că va desființa ,,controlul politic asupra instituțiilor”. În cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățeni să susțină eforturile noului Guvern legitim.
În urma deciziilor adoptate de Curtea Constituțională, fostul premier Pavel Filip (PD), a preluat interimatul președinției Republicii Moldova și a anunțat dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Acest anunț a venit după ce Curtea a mai a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.
Citiți și
Haos în Republica Moldova. Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte și a dizolvat Parlamentul. Președintele intermar Pavel Filip convoacă alegeri anticipate pentru 6 septembrie
Însă Parlamentul moldovean a decis să ignore aceste decizii și acțiuni ale președintelui interimar și s-a reunit duminică într-o nouă ședință, în care a adoptat o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Declarația a fost citită de la tribuna Parlamentului de lidera PAS Maia Sandu, învestită ieri în funcţia de premier în urma votului deputaţilor PSRM şi ACUM.
Citiți și reacția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Viorica Dăncilă cu privire la evoluțiile politice din Republica Moldova:
Președintele României, Klaus Iohannis face apel la respectarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova: Stabilitatea acestui stat este esențială pentru continuarea parcursului său european
Guvernul României face apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie