Șefa FMI susține ideea creării unui Fond Monetar European

Christine Lagarde, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a declarat că ideea creării unui Fond Monetar European este una bună, notează The Telegraph.

Lagarde a aprobat pentru acest plan, spunând că Fondul Monetar European ar putea satisface nevoia unui sistem independent de gestionare a crizelor pentru regiune. 

Noul organism are o susţinere puternică atât din partea guvernelor franceze, cât şi din partea Germaniei. 

„De ce nu?”, a spus Lagarde într-un interviu acordat ziarului elveţian Tages-Anzeiger. „Criza din zona euro a demonstrat că este nevoie de un sistem de gestionare a crizelor care să fie independent, capabil să acţioneze rapid şi care să funcţioneze în conformitate cu reguli stricte. Cum se numeşte acest mecanism este secundar.

Dacă vreţi să îl numiţi Fondul Monetar European, atunci vă rog”, a precizat ea. Oficialul a respins, de asemenea, sugestia că rolul FMI a fost uzurpat într-o regiune în care în ultimii ani a fost implicat în acordarea de asistenţă financiară către Portugalia, Irlanda, Cipru şi Grecia, deseori în schimbul supervizării şi adoptării unor reforme dureroase.

„Nu lucrăm pentru o regiune ci pentru 189 de ţări. Între acestea sunt incluse şi statele din zona euro. Şi dacă împreună decid ca sunt implicate şi alte mecanisme de criză, cum ar fi ESM, este în regulă”, a declarat Lagarde.

Citiți și Comisia Europeană a propus la sfârșitul anului 2017 crearea unui Fond Monetar European care ar putea  putea să se substituie Fondului Monetar Internațional pentru a veni în ajutorul țărilor din zona euro care trec prin dificultăți financiare.

Bruxellesul propune înființarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES, o instituție interguvernamentală de gestionare a crizelor înființată de zona euro în timpul crizei financiare. Noul Fond ar păstra arhitectura și prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituție comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească și rolul de “creditor de ultima instanță” pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.