Șefii de stat sau de guvern din țările membre UE vor avea o reuniune la Bruxelles cu prezență fizică la 25 mai, pentru a discuta despre pandemia de COVID-19, tensiunile cu Rusia și schimbările climatice, a anunțat vineri Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel, completând că detalii suplimentare vor fi furnizate în perioada următoare.
Campania de vaccinare în Europa și adeverința electronică verde, a cărei intrare în vigoare este anticipată de Comisia Europeană pentru finalul lunii iunie, înainte de sezonul estival, ar urma să se afle, de asemenea, pe agendă, informează AFP, citat de Agerpres, mai ales în contextul accelerării imunizării la nivelul UE, unde au fost administrate 123 de milioane de doze din 150 de milioane livrate către statele membre, Bruxelles-ul sperând astfel că obiectivul de a vaccina 70% din adulţi, iniţial fixat pentru septembrie, va fi atins din luna iulie.
Mai mult, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că lucrează cu BioNTech-Pfizer la un nou contract ce prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze pentru anii 2021-2023.
În același registru, reprezentanții statelor membre, reuniți în cadrul rețelei de e-sănătate, au convenit asupra unor orientări privind principalele specificații tehnice pentru implementarea sistemului.
Specificațiile tehnice convenite privesc structura datelor și mecanismele de încodare, inclusiv codul QR, care va permite citirea și verificarea în întreaga UE a tuturor adeverințelor, atât a celor electronice, cât și a celor pe suport de hârtie.
Orientările conțin și o descriere a portalului UE. Odată creat de Comisie, acesta va permite partajarea cheilor de semnătură electronică, făcând astfel posibilă verificarea autenticității adeverințelor electronice verzi în întreaga UE. Nu vor fi transmise prin portal niciun fel de date cu caracter personal ale titularilor adeverințelor, întrucât astfel de date nu sunt necesare pentru verificarea autenticității.
Nu în ultimul rând, orientările descriu soluțiile de referință pentru programele informatice care vor fi utilizate pentru eliberarea adeverințelor electronice verzi: o aplicație de referință pentru verificarea adeverințelor și un model de portofel electronic pe care cetățenii să poată păstra adeverințele respective. Deși este responsabilitatea statelor membre să construiască aceste sisteme la nivel național, soluțiile de referință vor permite accelerarea implementării, întrucât vor putea servi drept puncte de plecare pentru statele membre. Soluțiile de referință utilizate vor fi cu sursă deschisă și vor fi disponibile cel târziu la jumătatea lunii mai.
Aceste orientări adoptate joi de statele membre vin la o lună după ce Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.
Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.
De altfel, Parlamentul European a decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei, făcând apel, în egală măsură, la o nouă strategie UE privind turismul care să încludă un protocol comun și nediscriminatoriu al UE privind siguranța sanitară pentru testarea înainte de plecare și să stabilească faptul că cerințele de carantină ar trebui să rămână un instrument de ultim resort.
Summitul Consiliului European vine într-un context în care relaţiile dintre UE şi Moscova traversează o etapă tensionată, din cauza cazului opozantului Aleksei Navalnîi, încarcerat în Rusia de la începutul lunii februarie și care s-a aflat până vineri în greva foamei, încerând să atragă atenția asupra condițiilor precare de detenție.
La acest aspect se adaugă manifestările agresive ale Rusiei la adresa Ucrainei, care au cunoscut o revitalizare în ultima perioadă și care au stârnit îngrijorări din partea cancelariilor occidentale, acestea din urmă solicitând Moscovei, prin vocea lui Emmanuel Macron, Angelei Merkel și a lui Joe Biden, să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, unde a fost mobilizată ”cea mai masivă desfășurare de forțe la care am asitat vreodată”, potrivit mențiunilor Înaltului Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
De altfel, miniștrii de externe ai statelor membre UE urmează să dezbată în luna mai conflictele prelungite în regiunea Mării Negre, după ce România a propus acest lucru.
Până atunci, starea de securitate în regiunea Mării Negre urmează să fie discutată la 27 aprilie de membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat o ședință a acestuia pentru data mai sus amintită.
În ceea ce priveşte schimbările climatice, summitul UE de pe 25 mai ar urma să le permită şefilor de stat şi de guvern să sprijine acordul privind o reducere netă ”de cel puţin 55%” a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, care a făcut miercuri obiectul unui compromis între Parlamentul European şi statele membre ale UE, după 14 ore de deliberări intense, chiar înainte de summitul privind schimbările climatice organizat online de preşedintele american Joe Biden.
Pentru a marca cum se cuvine acest moment de revenire a Statelor Unite în lupta globală împotriva schimbărilor climatice, Casa Albă a anunțat un nou obiectiv de reducere drastică cu 50 până la 52% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 2005.