Connect with us

CHINA

Șeful agenției britanice de spionaj electronic avertizează Occidentul asupra „amenințării uriașe” a dominației tehnologice a Chinei

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

De la sistemele de sateliți la monedele digitale, China încearcă să folosească noile tehnologii pentru a reprima disidența la nivel național și pentru a-și domina adversarii în străinătate, potrivit lui Jeremy Fleming, șeful agenției de spionaj electronic din Marea Britanie, informează AFP, preluat de Agerpres.

Spre deosebire de Marea Britanie sau de aliații săi democratici, China vede progresele tehnologice ca pe un „instrument pentru a obține avantaje prin controlul piețelor lor, al celor din sfera lor de influență și al propriilor cetățeni”, potrivit unor extrase dintr-un discurs pe care Jeremy Fleming, șeful Government Communications Headquarters (GCHQ), agenția de spionaj electronic din Marea Britanie, îl urmează să-l susțină marți, la Londra, în cadrul Institutului Regal al Serviciilor Unite, un grup de reflecție în domeniul apărării și securității. Biroul său a publicat în avans extrase din discursul său pentru presă.

Fleming susține că „marea putere a Beijingului, combinată cu frica, determină China să întreprindă acțiuni care ar putea reprezenta o amenințare uriașă pentru noi toți”.

Citând accentul pus de China pe tehnologiile vitale din punct de vedere strategic, Fleming precizează că modul în care guvernele vor răspunde Chinei „va defini viitorul nostru”, iar comunitatea științifică și tehnologică din țările democratice va trebui să se ridice la înălțimea provocării.

Potrivit unor extrase din discursul său, oficialul britanic citează mai multe exemple privind modul în care China caută să obțină avantaje din tehnologiile cheie sau încearcă să rescrie standardele internaționale.

China caută să creeze o monedă digitală centralizată care ar putea „permite Chinei să se sustragă parțial de la tipul de sancțiuni internaționale aplicate în prezent regimului lui [Vladimir] Putin în Rusia”, menționează Fleming, potrivit comentariilor pregătite.

Totodată, Beijingul își construiește sistemul de sateliți BeiDou, care ar putea fi folosit pentru a bloca accesul adversarilor la spațiu sau pentru a consolida supravegherea cetățenilor săi, potrivit acestuia.

„Mulți au convingerea că China își construiește o puternică capacitate antisatelit, cu o doctrină de a refuza accesul altor națiuni la spațiu în cazul unui conflict. Și există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru urmărirea persoanelor”, mai afirmă Fleming.

De asemenea, China a propus noi reguli internaționale pentru internet care ar putea amenința libertatea digitală și ar putea spori controlul statului, amenințând drepturile omului „prin introducerea de noi metode de urmărire”, se arată în extrasele discursului.

Potrivit lui Fleming, exportul de tehnologie de către China face parte dintr-un efort de a crea „economii și guverne clientelare” și țări care riscă „să își ipotecheze viitorul” prin cumpărarea de tehnologie chineză care conține „costuri ascunse”.

Discursul planificat de Fleming survine după ce șeful FBI și omologul său britanic au transmis în iulie un avertisment dur cu privire la amenințarea la adresa securității reprezentată de China.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Putin, pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China. SUA cere lumii să nu se lase păcălită de decizii ale Rusiei, susținute de China, pentru a îngheța conflictul în propriile condiții

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, în vreme ce secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că “lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina.

“Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, a declarat Putin în timpul primei interacțiuni cu Xi Jinping de la debutul acestei vizite de stat a președintelui chinez în Rusia.

Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ”drag prieten” în contextul în care vizita la Moscova este prima în străinătate pentru Xi după realegerea în funcție și prima a unui lider de calibru mondial de când Rusia a invadat Ucraina.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate, relatează Agerpres.

”Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre”, a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus care se va încheia prin semnarea unei declarații pentru a marca intrarea într-o “nouă eră a relației strategice” ruso-chineze.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi ”folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina.

Între timp, șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat că “lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru “o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra “suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, arată sursa citată.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte care reprezintă planul de place propus de Beijing.

Intitulat “Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez după o vizită la Moscova a diplomatului chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi, care s-a întâlnit atât cu Putin, cât și cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Planul a fost întâmpinat cu atitudini rezervate dinspre UE, NATO și cancelariile occidentale, vesticii precizând că documentul reprezintă niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie.

Continue Reading

CHINA

Xi Jinping a fost ales în unanimitate pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei

Published

on

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era de orice îndoială.

Liderul de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.

Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.

Xi, care a condus China într-o direcție mai autoritară de când a preluat controlul în urmă cu un deceniu, își prelungește mandatul în contextul unor relații din ce în ce mai conflictuale cu Washingtonul și Occidentul în ceea ce privește Taiwanul, sprijinul acordat de Beijing Rusiei, comerțul și drepturile omului, consemnează și Reuters.

Pe plan intern, cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu o redresare dificilă după trei ani de politică zero-COVID a lui Xi, cu o încredere fragilă în rândul consumatorilor și al întreprinderilor și cu o cerere globală slabă pentru exporturile chinezești.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale “zero Covid” şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiecte sensibile evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment foarte orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang.

Continue Reading

CHINA

Pentagonul, ”îngrijorat” că Rusia ar ajuta China să-și dezvolte forțele nucleare prin furnizarea de uraniu îmbogățit: Este extrem de problematic să le vedem cooperând în acest domeniu

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Departamentul Apărării al SUA a atras miercuri atenția că Rosatom, compania nucleară rusă, a furnizat uraniu îmbogățit Chinei pentru a-l utiliza în reactoarele de dezvoltare rapidă, anunță DPA, citat de Agerpres.

Asistentul secretarului american al Apărării pentru politica spațială, John Plumb, a fost informat despre acest aspect de un oficial american, care a precizat în timpul unei audieri în Subcomisia de Servicii Armate privind Forţele Strategice a Camerei Reprezentanţilor că ”este extrem de problematic să vedem Rusia şi China cooperând în privinţa acestui lucru”.

”Nu există nicio îndoială în privinţa faptului că reactoarele de reproducţie sunt de plutoniu, iar plutoniul este pentru arme. Prin urmare, Departamentul este îngrijorat. Şi, desigur, se potriveşte cu preocupările noastre cu privire la dezvoltarea de către China a forţele sale nucleare, de asemenea, pentru că este nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme”, a adăugat Plumb.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din G20, care a avut loc săptămâna trecută în India, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat că țara sa își propune să își extindă semnificativ cooperarea cu China, stat care nu a condamnat invazia rusă din Ucraina și care, în ultima perioadă, a adoptat o retorică incisivă la adresa Statelor Unite.

Afirmația se înscrie în declarațiile președinților celor două state, exprimate la finalul lunii noiembrie a anului trecut, acelea de a intensifica cooperarea în domeniul energetic.

Să nu uităm că Moscova a decis recent să își suspende participarea la noul tratat START, fapt primit cu îngrijorare de comunitatea occidentală care i-au solicitat să revină asupra hotărârii.

 

Continue Reading

Facebook

G712 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA13 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO14 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.17 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending