De la sistemele de sateliți la monedele digitale, China încearcă să folosească noile tehnologii pentru a reprima disidența la nivel național și pentru a-și domina adversarii în străinătate, potrivit lui Jeremy Fleming, șeful agenției de spionaj electronic din Marea Britanie, informează AFP, preluat de Agerpres.
Spre deosebire de Marea Britanie sau de aliații săi democratici, China vede progresele tehnologice ca pe un „instrument pentru a obține avantaje prin controlul piețelor lor, al celor din sfera lor de influență și al propriilor cetățeni”, potrivit unor extrase dintr-un discurs pe care Jeremy Fleming, șeful Government Communications Headquarters (GCHQ), agenția de spionaj electronic din Marea Britanie, îl urmează să-l susțină marți, la Londra, în cadrul Institutului Regal al Serviciilor Unite, un grup de reflecție în domeniul apărării și securității. Biroul său a publicat în avans extrase din discursul său pentru presă.
Fleming susține că „marea putere a Beijingului, combinată cu frica, determină China să întreprindă acțiuni care ar putea reprezenta o amenințare uriașă pentru noi toți”.
Citând accentul pus de China pe tehnologiile vitale din punct de vedere strategic, Fleming precizează că modul în care guvernele vor răspunde Chinei „va defini viitorul nostru”, iar comunitatea științifică și tehnologică din țările democratice va trebui să se ridice la înălțimea provocării.
Potrivit unor extrase din discursul său, oficialul britanic citează mai multe exemple privind modul în care China caută să obțină avantaje din tehnologiile cheie sau încearcă să rescrie standardele internaționale.
China caută să creeze o monedă digitală centralizată care ar putea „permite Chinei să se sustragă parțial de la tipul de sancțiuni internaționale aplicate în prezent regimului lui [Vladimir] Putin în Rusia”, menționează Fleming, potrivit comentariilor pregătite.
Totodată, Beijingul își construiește sistemul de sateliți BeiDou, care ar putea fi folosit pentru a bloca accesul adversarilor la spațiu sau pentru a consolida supravegherea cetățenilor săi, potrivit acestuia.
„Mulți au convingerea că China își construiește o puternică capacitate antisatelit, cu o doctrină de a refuza accesul altor națiuni la spațiu în cazul unui conflict. Și există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru urmărirea persoanelor”, mai afirmă Fleming.
De asemenea, China a propus noi reguli internaționale pentru internet care ar putea amenința libertatea digitală și ar putea spori controlul statului, amenințând drepturile omului „prin introducerea de noi metode de urmărire”, se arată în extrasele discursului.
Potrivit lui Fleming, exportul de tehnologie de către China face parte dintr-un efort de a crea „economii și guverne clientelare” și țări care riscă „să își ipotecheze viitorul” prin cumpărarea de tehnologie chineză care conține „costuri ascunse”.
Discursul planificat de Fleming survine după ce șeful FBI și omologul său britanic au transmis în iulie un avertisment dur cu privire la amenințarea la adresa securității reprezentată de China.