Șeful Comunității de Informații din SUA îi răspunde lui Donald Trump: Am fost expliciți privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016 și în subminarea democrației noastre

Comunitatea de Informații din Statele Unite și-a exprimat în mod limpede evaluarea sa cu privire la interferența Rusiei în alegerile din 2016 și eforturile lor continue de a submina democrația americană, a reacționat luni, Dan Coats, șeful Comunității de Informații din SUA, după ce președintele Donald Trump a lăsat să planeze îndoiala cu privire încrederesa sa în concluziile analizelor comunității americane de intelligence care afirmă implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

FOTO: dni.gov

Rolul Comunității de Informații este de a oferi cele mai bune informații și evaluări bazate pe fapte posibile pentru Președinte și factorii de decizie politică. Am fost expliciți în evaluările noastre privind amestecul rus în alegerile din 2016 și în eforturile lor de a submina democrația noastră și vom continua să oferim informații în sprijinul securității naționale”, a spus Dan Coats într-o declarație remis presei.

Președintele american a fost intens criticat și de spectrul politic din SUA. Mai mulți senatori republicani, fostul vicepreședinte Joe Biden sau fostul secretar de Stat John Kerry au condamnat orice lipsă de accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane.

Oamenii au venit la mine, Dan Coats a venit la mine și alții – au spus că ei cred că este Rusia“, a spus Trump, în conferința de presă.

Președintele Putin, tocmai a spus că nu este Rusia. Voi spune acest lucru, nu văd niciun motiv pentru care ar fi“, a completat liderul american, stârnind nemulțumiri din partea establishment-ului american.

Reamintim că serviciile de informaţii americane cred că Moscova a acţionat pentru a influenţa scrutinul prezidenţial din 2016 din SUA, în care republicanul Donald Trump a ieşit câştigător în dauna candidatei democrate Hillary Clinton.

Mai mult, summit-ul Trump-Putin a avut loc în contextul în care unei recente hotărâri a unui mare juriu federal din SUA, care a inculpat 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ale Rusiei pentru piratarea calculatoarelor Partidului Democrat american înaintea scrutinului prezidenţial din SUA din noiembrie 2016.

În replică la această chestiune, președintele rus a făcut referire la un tratat bilateral din 1999 aflat în vigoare privind asistența reciprocă în cauze penale și s-a arătat dispus să permită comisiei de anchetă din SUA condusă de procurorul special Robert Mueller să asiste la interogarea celor 12 inculpați.

Urmăriți și VIDEO & TEXT Summitul Donald Trump – Vladimir Putin de la Helsinki, la final. Cei mai importanți lideri ai planetei, dispuși să relanseze cooperarea ruso-americană

Citiți și Vladimir Putin, despre interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA: Am fost și eu un ofițer de intelligence și știu cum sunt făcute dosarele

Primul summit dintre președinții SUA și Rusiei, desfășurat luni la Helsinki, s-a încheiat după peste patru ore de discuții în diferite formate – tete-a-tete, dejun de lucru și reuniune bilaterală extinsă – la capătul cărora Vladimir Putin a afirmat că ”era Războiului Rece este un lucru al trecutului îndepărtat”, în vreme ce Donald Trump s-a manifestat dispus să riște politic pentru a crea, printr-un dialog productiv cu Rusia, pacea și stabilitatea în lume.

Pe agenda discuțiilor celor doi lideri s-au aflat teme precum stabilitatea strategică nucleară, situația din Siria și din Orientul Mijlociu, denuclearizarea peninsulei Coreea, toate sub semnul relansării cooperării.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.