Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, la Beijing: Washingtonul are ”canale de comunicare” cu Coreea de Nord

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat sâmbătă la Beijing că Washingtonul are ”canale de comunicare” cu Phenianul și că încearcă să afle dacă regimul lui Kim Jong-Un dorește să înceapă discuții despre programul său nuclear, relatează AFP, potrivit Agerpres.

FOTO: US Department of State/ Facebook

”Punem întrebări. Avem linii de comunicare cu Phenianul, nu suntem (…) într-o beznă totală. Avem două sau trei canale de comunicare deschise cu Phenianul”, a dat asigurări Tillerson în fața presei.

”Putem să vorbim cu ei, vorbim cu ei”, mai spus șeful diplomației americane. ”Sondăm (regimul lui Kim Jong-Un), deci rămâneți atenți”, a adăugat el. 

Tillerson s-a întâlnit sâmbătă la Beijing cu președintele Xi Jinping, precum și cu omologul său Wang Yi. Vizita sa are drept scop să pregătească un prim voiaj al președintelui Trump în China, prevăzut să aibă loc în noiembrie, dar și să abordeze dosarul nuclear nord-coreean. 

China a anuțat săptămâna trecută că va pune în vigoare sancțiunile economice asupra Coreei de Nord decis în urma ultimei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU.

Statul chinez își va limita livările de petrol și va sista importurile de textile din Coreea de Nord.

China  este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, iar interdicţia privind produsele textile va afecta veniturile regimului de la Phenian, în timp ce importurile din China reprezintă principala sursă de produse petroliere pentru nord-coreeni.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.