Connect with us

SUA

Șeful diplomației americane se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping la finalul vizitei sale la Beijing

Published

on

© Department of State

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni luni cu președintele chinez Xi Jinping, în timp ce diplomatul american de rang înalt își încheie vizita de două zile la Beijing, pe fondul tensiunilor dintre SUA și China, relatează CNN.

Blinken se va întâlni cu Xi la ora locală 16:30, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat.

Călătoria lui Blinken îl face pe acesta oficialul american la cel mai înalt nivel care vizitează China de când Joe Biden a devenit președinte al SUA și primul secretar de stat american care face această călătorie în aproape cinci ani. Întâlnirea cu Xi nu fusese confirmată înainte ca Blinken să ajungă la Beijing și va fi probabil considerată un semn pozitiv că discuțiile merg bine.

Totodată, președintele Joe Biden a declarat duminică că speră să se întâlnească din nou cu Xi, în următoarele luni, pentru a discuta despre „divergențele legitime” dintre SUA și China, după ce cei doi s-au văzut în noiembrie, în marja unui summit al G20 din Bali, unde au convenit asupra vizitei secretarului de stat american Antony Blinken.

Blinken s-a întâlnit luni cu înaltul diplomat chinez Wang Yi, după ce duminică a avut „discuții sincere, substanțiale și constructive” cu ministrul chinez de externe Qin Gang.

Wang a subliniat că vizita lui Blinken a venit într-un moment critic al relațiilor sino-americane, într-o declarație publicată de Ministerul chinez de Externe. Acesta a declarat că ambele părți trebuie să aleagă între cooperare și conflict, adăugând că dificultățile din legăturile dintre cele două țări își au rădăcinile în „percepția eronată a SUA despre China, care duce la politici greșite față de China”, informează Agerpres.

Wang a mai îndemnat Washingtonul să renunțe la așa-numita „teorie a amenințării Chinei”, să ridice sancțiunile împotriva Beijingului și să nu mai suprime dezvoltarea tehnologică a Chinei.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Premierul britanic Keir Starmer dorește să se așeze la masa negocierilor și să încheie un acord comercial imediat după ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.

Starmer dorește ca discuțiile cu echipa lui Trump să înceapă săptămânile următoare, a declarat el pentru Politico într-un interviu acordat joi. Premierul și Trump au discutat deja despre o întâlnire în SUA luna viitoare, după inaugurarea președintelui ales.

Vorbind în timp ce călătorea în Ucraina, Starmer a minimalizat amenințarea planului radical al lui Trump privind tarifele americane. ”Încă nu a avut loc inaugurarea, așa că să vedem care sunt deciziile atunci când ajungem la acea etapă”, a spus el.

”Am fost clar că am dori să purtăm discuții despre un acord comercial cu SUA, că nu acceptăm argumentul că există o alegere binară între o resetare cu UE și un acord cu SUA și, evident, momentul pentru aceste decizii va fi în săptămânile și lunile următoare”, a menționat Starmer.

În timp ce viitoarea administrație Trump încă își formulează politica comercială, președintele ales a amenințat cu taxe de până la 20 % asupra tuturor importurilor globale în SUA.

Unii experți în comerț și parlamentari conservatori din opoziție susțin că Regatul Unit va trebui să se distanțeze de standardele UE pentru a scăpa de măsurile punitive ale lui Trump.

Oficialii din cadrul Departamentului pentru afaceri și comerț din Regatul Unit se pregătesc deja pentru o serie de situații neprevăzute în primele săptămâni ale mandatului lui Trump. Experții au ales sectoarele auto și farmaceutic ca fiind potențial vulnerabile.

La o reuniune a cabinetului de la începutul acestei săptămâni, Starmer a prezentat obiectivele guvernului său în cadrul celei de-a doua administrații Trump.

”Prim-ministrul a vorbit despre hotărârea sa de a urmări un parteneriat cu SUA pentru secolul XXI, care ar proteja securitatea, ar promova creșterea noastră economică și ar valorifica oportunitatea noilor tehnologii”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street. Abordarea laburiștilor față de Trump va fi ghidată de ”pragmatismul condus de interesul național”.

Continue Reading

ROMÂNIA

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

Published

on

© Statul Major al Apărării

Nawaf Salameh, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office, și generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, vor semna la Washington pe 21 ianuarie, după inaugurarea președintelui Donald Trump, acordul de parteneriat privind lansarea American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor româno-americane prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării, care va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerțul și tehnologia.

“Pe fondul transformărilor globale și al unei noi conduceri care remodelează peisajul geopolitic, Statele Unite și România au o oportunitate unică de a aprofunda relația lor bilaterală. Sprijinite de o alianță puternică în cadrul NATO și de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate și sociale dintre cele două națiuni devin esențiale pentru promovarea stabilității regionale și a prosperității comune”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Nawaf Salameh, un susținător cheie al consolidării relațiilor româno-americane, subliniază importanța implicării economice ca fundament pentru un parteneriat strategic rezilient.

“Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite și România nu este doar o chestiune de comerț; este piatra de temelie a stabilității, creșterii și respectului reciproc”, a declarat Salameh.

Viziunea sa pentru o colaborare extinsă urmărește să aducă împreună părți interesate diverse pentru a crea încredere și oportunități de creștere reciprocă, arată sursa citată.

Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, evidențiază conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică și pregătirea pentru apărare.

“O infrastructură economică stabilă și solidă este esențială pentru securitatea regională și pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO”, a remarcat generalul Jones.

“România a fost un partener și un prieten critic atât pentru NATO, cât și pentru Statele Unite timp de decenii”, a continuat el, subliniind importanța securității energetice și a inovației în alinierea dezvoltării economice cu prioritățile strategice de apărare.

Noua American Romanian Business Roundtable (ARBR)

Pilonii-cheie ai ARBR includ:

   • Colaborare în sectoarele Apărării și Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA și România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare și a sprijini capacitățile operaționale ale NATO.

   • Creștere economică și comercială: Promovarea relațiilor bilaterale de afaceri și dezvoltarea comerțului și colaborării între Statele Unite și România pentru a stimula investițiile sustenabile și a spori reziliența economică a ambelor națiuni.

   • Inovație, Inteligență Artificială și Dezvoltarea Forței de Muncă: Organizarea de inițiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligența artificială și formarea forței de muncă pentru a pregăti liderii viitorului și a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră.

American Romanian Business Roundtable (ARBR) a fost creată pentru a întări legăturile comerciale și a aprofunda relațiile româno-americane. În calitate de organizație cu membri, ARBR va reuni companii de top din sectorul privat românesc și american, din industrii critice. Aceasta va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt și delegații, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda prioritățile strategice comune.

ARBR va juca un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică și reziliența infrastructurii, subliniind importanța energiei în promovarea creșterii economice sustenabile și stabilității regionale. Aceste inițiative nu doar că vor îmbunătăți parteneriatele economice, dar vor contribui și la o stabilitate mai largă în Europa de Est.

Aceste eforturi vor include abordarea importanței tot mai mari a infrastructurii digitale, securității cibernetice și suveranității datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur și rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaționale și inițiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înțelegere reciprocă între SUA și România.

Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea și îmbunătățirea contribuțiilor critice ale României ca hub regional și accelerarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanța, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

SUA

Joe Biden se declară “foarte îngrijorat de fragilitatea democrației americane”, la o zi după discursul de adio și înainte de a-i preda puterea lui Trump

Published

on

© Official White House Photo by Oliver Contreras

Președintele democrat Joe Biden și-a exprimat joi seara îngrijorarea cu privire la “fragilitatea democrației americane” din cauza erodării “garanțiilor” instituționale aflate acum în mâinile republicanilor, într-un ultim interviu înainte de întoarcerea oponentului său Donald Trump la Casa Albă, luni, conform AFP, relatează Agerpres.

Într-o mișcare foarte rară, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite a vorbit într-un interviu televizat de o oră, înregistrat anterior în aceeași zi de postul de televiziune MSNBC – calificat drept progresist de AFP – în Biroul Oval, la o zi după un discurs de adio foarte sumbru în care a spus că se teme că țara va cădea sub controlul unei “oligarhii” și al unei “mâini de oameni ultrabogați”.

Citiți și În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

El l-a vizat, fără a-i numi, pe predecesorul său și în curând succesor, Donald Trump, și multimiliardari din domeniul tehnologiei precum Elon Musk și Mark Zuckerberg, care sunt acum aliniați în spatele liderului republican.

“Sunt foarte îngrijorat de nivelul de fragilitate al democrației”, a insistat președintele în exercițiu joi seară.

Fără a fi explicit, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii în mâinile republicanilor și conservatorilor în executiv, legislativ și sistemul judiciar, cele trei ramuri ale instituțiilor democratice americane.

“Există o Curte Supremă independentă, dar trebuie să fie responsabilă. Există un Congres care trebuie să răspundă principiilor fundamentale și există o președinție care are într-adevăr puteri limitate. Tu ești șeful, dar nu poți dicta totul”, a spus politicianul în vârstă de 82 de ani, care a petrecut o jumătate de secol în Congres și la Casa Albă ca vicepreședinte și președinte.

Trumpiștii “par să distrugă aceste elemente”, a avertizat democratul împotriva majorității republicane și conservatoare.

Miercuri seara, în ultimul său discurs adresat națiunii, Joe Biden a atras atenția că “în America se conturează o oligarhie”, care “amenință în mod concret întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE17 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.17 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE18 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO19 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE19 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA19 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO19 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.20 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending