Connect with us

INTERNAȚIONAL

Secretarul de stat al SUA va efectua o vizită la Bruxelles. Rex Tillerson va avea întrevederi cu Federica Mogherini dar și cu miniștrii europeni de externe pe 5 decembrie

Published

on

Secretarul american de stat, Rex Tillerson, va vizita săptămâna viitoare instituțiile europene în Bruxelles pentru a discuta despre cooperarea transatlantică și întărirea relației, dar și despre principalele provocări globale, potrivit Reprezentanței UE în Statele Unite.

Sursă: Facebook.com/ European Union in the United States

Conform agendei oficiale, oficialul american va avea marți, 5 decembrie, întrevederi cu Înaltul Repezentant al UE, Federica Mogherini. Cei doi vor susține declarații comune de presă.

În cursul aceleiași zile Rex Tillerson va lua un prânz informal cu toți miniștrii europeni de externe.

Federica Mogherini, șefa diplomației europene, a efectuat la începutul lunii noiembrie o vizită de lucru în SUA, prilej cu care cele două părți au abordat problematica implementării acordului nuclear cu Iran, dar au trecut în agendă și relațiile tensionate cu Coreea de Nord, precum și turneul președintelui SUA în ASIA.

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

NATO

MApN: Șase avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole și 130 de militari vin în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană NATO la Marea Neagră

Published

on

© Forțele Aeriene Române - Facebook/ Christian Timming

Un detaşament al Forțelor Aeriene Spaniole, format din aproximativ 130 de militari (piloți și personal tehnic) şi având în dotare şase aeronave Eurofighter Typhoon, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în lunile februarie și martie, împreună cu aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Misiunile de Poliție Aeriană și antrenamentele desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Spaniole, demonstrând implicare și determinare în contextul provocărilor generate de pandemia COVID -19.

Dislocarea detașamentului spaniol în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Detașamentul spaniol îl înlocuiește pe cel al Forțelor Aeriene Canadiene, care și-au încheiat misiunea de poliție aeriană în România la începutul lunii ianuarie.

Într-un mesaj de felicitare transmis cu ocazia Zilei Naționale a României la 1 decembrie 2020, reprezentantul permanent al Spaniei la Alianța Nord-Atlantică, Miguel Fernández-Palacios M., a anunțat că, începând din luna februarie, forțele spaniole vor participa cu șase aeronave Eurofighter la misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră.

Din 2014 și până în prezent, misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră au fost asigurate de forțele britanice, canadiene și italiene, prin rotație.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Casa Albă anunță că președintele Joe Biden va discuta cu partenerii străini despre problema iraniană: Iranul trebuie să reînceapă să se conformeze prevederilor din acordul nuclear

Published

on

© Joe Biden/ Facebook

Statele Unite încearcă să extindă și să consolideze constrângerile nuclere referitoare la Iran prin mijloace diplomatice, iar această chestiune se numără printre primele discuții ale noului președinte al SUA Joe Biden cu omologii săi, a precizat secretarul pentru presă al Casei Albe, Jennifer Psaki, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Preşedintele a spus clar că el crede că prin diplomaţie succesivă SUA încearcă să extindă şi să consolideze constrângerile nucleare asupra Iranului şi să trateze alte probleme preocupante. Iranul trebuie să reînceapă să se conformeze constrângerilor nucleare semnificative din acord”, a spus Psaki.

Marți, cu o zi înainte de ceremonia de învestire, secretarul de stat desemnat Antony Blinken a precizat că Washingtnoul va cântări opțiunile înainte de a decide cu privire la revenirea în acordul internațional asupra programului nuclear iranian. În acest sens, președintele Joe Biden va dori să vadă care sunt acțiunile întreprinse de Teheran pentru a respecta acordul.

Kamala Harris a depus miercuri jurământul în fața judecătoarei Sonia Sotomayor într-o ceremonie a simbolurilor,  devenind astfel prima femeie, prima persoană de culoare şi prima persoană asiatică-americană care va deţine funcţia de vicepreşedinte al SUA.

În urma jurământului depus în fața judecătorului Curţii Supreme John Roberts, pe treptele Capitoliului, Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea lider al Statelor Unite.

Ceremonia a fost una fără precedent, fiind marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai lui Donald Trump, care nu a dorit să fie prezent la eveniment, fiind primul președinte în 150 de ani care nu a ignorat victoria succesorului său.

Dorind să se disocieze de unilateralismul lui Donald Trump, președintele Joe Biden a semnat mai multe decrete care transmis mesajul că Statele Unite s-au întors pe scena globală. 

Printre acestea se numără ordinul executiv care stopează procesul de retragere a SUA din Organizația Mondială a Sănătății, notificare înaintată către ONU la 6 iulie 2020 de către adminsitrația Trump.

Un alt decret prezindențial important este cel de revenire a Statelor Unite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat de aproape 200 de țări în vederea stopării încălzirii globale prin măsuri concrete, precum reducerea emisiilor de carbon.

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite, sub președinția Trump, s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Acordul de la Paris: Secretarul General al ONU salută reîntoarcerea SUA în coaliția de guverne care iau măsuri ambițioase pentru a gestiona criza climatică

Published

on

© United Nations/ Facebook

În urma inaugurării, miercuri, 20 ianuarie, a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, Secretarul General al ONU a declarat că așteaptă cu nerăbdare o eră a unei noi conduceri concentrată pe accelerarea acțiunilor climatice, odată ce SUA s-au alăturat din nou Acordului de la Paris.

Președintele Biden a semnat un ordin executiv la Casa Albă la doar câteva ore după ce a fost învestit, pentru a inversa retragerea anterioară a administrației din Acordul din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Salut călduros pașii președintelui Biden de a reintra în Acordul de la Paris privind schimbările climatice și de a se alătura coaliției crescânde de guverne, orașe, state, întreprinderi și persoane care iau măsuri ambițioase pentru a face față crizei climatice”, a afirmat șeful ONU într-o declarație.

SUA s-au numărat printre cele 194 de țări care au semnat acordul în decembrie 2015 sub președinția de atunci a lui Barack Obama. Succesorul său, Donald Trump, a anunțat, însă, trei ani mai târziu că țara se va retrage din tratat, decizie care a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut.

Acordul de la Paris impune guvernelor să se angajeze la acțiuni climatice din ce în ce mai ambițioase prin planuri cunoscute sub numele de contribuții determinate la nivel național (NDC).

Secretarul general a reamintit că țările care produc jumătate din totalul poluării globale cu CO2 s-au angajat să respecte neutralitatea carbonului sau emisiile nete zero, în urma unui summit organizat luna trecută.

„Angajamentul de astăzi al președintelui Biden reduce această cifră la două treimi. Dar există un drum foarte lung de parcurs”, a spus oficialul ONU. „Criza climatică continuă să se înrăutățească, iar timpul se scurge pentru a limita creșterea temperaturii la 1.5 grade Celsius și pentru a construi mai multe societăți rezistente la schimbările climatice, care ajută la protejarea celor mai vulnerabili”, a mai precizat Guterres. 

În acest context, Secretarul general a subliniat angajamentul său de a colabora cu noul președinte al SUA și cu alți lideri mondiali pentru a aborda criza climatică și redresarea COVID-19.

Anul trecut, ONU a fost obligată să amâne ultima sa conferință mondială privind schimbările climatice, cunoscută sub numele de COP26, din cauza pandemiei.

„Așteptăm cu nerăbdare îndrumarea Statelor Unite în accelerarea eforturilor globale către zero emisii, inclusiv prin aducerea unei noi contribuții determinate la nivel național cu obiective ambițioase pentru 2030 și prin finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice înainte de COP26, la Glasgow, în cursul acestui an”, a spus șeful ONU.

În discursul său de inaugurare, președintele Biden a precizat că abordarea „unei clime în criză” a fost o prioritate, menționând că „un strigăt de supraviețuire vine de la planeta însăși”.

Înalți oficiali din întregul sistem ONU au felicitat noua administrație de la Washington.

Inger Andersen, șefa programului ONU pentru mediu (UNEP), a scris pe Twitter că agenția sa așteaptă cu interes să colaboreze îndeaproape cu președintele Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris pentru a consolida acțiunea climatică, „pentru a gestiona o planetă în criză și pentru a construi o tranziție justă și ecologică pentru toți”.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 mins ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Pentru a avea o rețea europeană de transport funcțională, PE vine în întâmpinarea viitoarei propuneri a Comisiei Europene privind reviziuirea liniilor directoare pentru TEN-T

PARLAMENTUL EUROPEAN50 mins ago

Membrii Parlamentului European solicită unitate și autonomie strategică în raportul anual privind politica externă și de securitate comună a UE

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Statele membre ale UE vor putea utiliza fonduri din pachetul REACT-EU pentru protecția socială a persoanelor defavorizate pe durata redresării post-pandemie

ROMÂNIA1 hour ago

80 de ani de la Pogromul de la București. Președintele Senatului, Anca Dragu: Un moment reprobabil din istoria țării noastre din care trebuie să învățăm că valorile și principiile democratice trebuie apărate zi de zi

NATO1 hour ago

MApN: Șase avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole și 130 de militari vin în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană NATO la Marea Neagră

Traian Băsescu1 hour ago

Eurodeputatul PMP Traian Băsescu cere UE și țărilor membre să ia măsuri de prevenire a prăbușirii construcțiilor după cutremurele din Croația

ROMÂNIA2 hours ago

Guvernul a stabilit cinci etape de parcurs în vederea actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență. Cristian Ghinea: Avem nevoie de un efort conjugat pentru a respecta termenul de transmitere către Comisia Europeană

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Casa Albă anunță că președintele Joe Biden va discuta cu partenerii străini despre problema iraniană: Iranul trebuie să reînceapă să se conformeze prevederilor din acordul nuclear

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Parlamentul European, profund îngrijorat că multe regimuri autoritare din întreaga lume au folosit situația pandemică pentru a reprima societatea civilă

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Acordul de la Paris: Secretarul General al ONU salută reîntoarcerea SUA în coaliția de guverne care iau măsuri ambițioase pentru a gestiona criza climatică

Dragoș Pîslaru21 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 day ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 day ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac2 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending