Șeful diplomației europene, Josep Borrell, acuză Rusia că distruge intenționat obiectivele de patrimoniu cultural din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.
„Obiectivele de patrimoniu cultural sunt distruse intenționat în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Josep Borrell, pe Twitter, cu prilejul Zilei Mondiale a Patrimoniului. „Cultura ucraineană este o parte importantă a patrimoniului european”, a adăugat acesta, amintind că „UE sprijină artiștii, lucrătorii din cultură și organizațiile culturale afectate de război”.
În acest sens, oficialul european a menționat campania ArtvsWar, lansată de Serviciul European de Acțiune Externă pe 18 aprilie, de Ziua Mondială a Patrimoniului, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la nivelul de distrugere a patrimoniului cultural și a obiectelor de artă, precum și cu privire la suspendarea vieții și inițiativelor culturale din Ucraina din cauza războiului.
În cadrul campaniei, UE face apel la împărtășirea dovezilor privind crimele de război rusești legate de distrugerea patrimoniului cultural din Ucraina, precum și a poveștilor despre protecția culturii ucrainene.
Campania începe prin acoperirea istoriei clădirii Slovo din Harkov. Această clădire are o formă distinctă de C, deoarece C chirilic este prima literă a cuvântului “Cлово” (Slovo/Word).
„În anii 1920, Slovo era o clădire rezidențială comună pentru scriitorii ucraineni. În anii 1930, în cursul Marii Epurări, a devenit un simbol al Renașterii Executate. În 2018, în clădirea Slovo a fost lansată o reședință literară din Harkov. Locul a devenit imediat o destinație de inspirație pentru scriitorii contemporani din întreaga lume”, se arată în reportajul realizat de SEAE.
Cu toate acestea, la 8 martie 2022, fațada clădirii Slovo a fost avariată de un bombardament rusesc, în timp ce Harkov rămâne ținta unor tiruri brutale și neîntrerupte ale artileriei rusești.
În Ucraina „cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere”, a declarat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele ruseşti, relatează Agerpres.