Șeful diplomației franceze, avertisment la adresa lui Bashar al-Assad după atacul chimic din Siria: Va fi judecat pentru crime de război

Va veni ziua în care justiția internațională se va pronunța în privința lui Bashar al-Assad, care își masacrează poporul, a subliniat joi dimineață ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, informează AFP, citat de Agerpres.

În cadrul unui interviu acordat pentru postul de televiune CNEWS, șeful diplomației europene a precizat, făcând trimitere la atacul chimic în urma căruia au murit 86 de persoane, printre care și 30 de copii, că “aceste crime nu vor rămâne nepedepsite. De altfel, există anchete, comisii ale Națiunilor Unite (…). Va fi un proces ca pentru crime de război“.

Aducând în discuție eforturile depuse de ONU cu scopul de a obține în Consiliul de Securitate un vot în favoarea unei rezoluții care să condamne atacul amintit mai sus. “Franța vrea să obțină o rezoluție după ceea ce s-a întâmplat“, a adăugat Ayrault.

“Este greu, pentru că până în prezent, de fiecare dată când am depus o rezoluție, a existat vetoul rus, uneori susținut de un veto al Chinei. (…) Însă este necesar să cooperăm, pentru că acest masacru trebuie să înceteze“, a mai spus șeful diplomației franceze.

Acesta a punctat că este necesară obținerea unei condamnări a armelor chimice și demarată anchetă menită să afle ce s-a întâmplat cu adevărat, pentru a descoperi ce fel de arme și substanțe au fost utilizate cu scopul de a pune capăt.

Consiliul de Securitate al ONU care s-a reunit de urgență miercuri, a respins votul privind o eventuală rezoluție de condamnare.

Textul acesteia, prezentat de Washington, Paris și Londra ar putea fi supus unui vot joi, conform diplomaților din cadrul ONU.

Moscova a apreciat ca fiind inacceptabil proiectul de rezoluție care codnamnă atacul chimic ce a avut loc marți într-o localitate aflată în nord-vestul Siriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.