U.E.
Șeful diplomației franceze denunță “minciunile” Rusiei și afirmă că “nu mai este în interesul Franței să discute cu oficialii ruși”
Published
1 year agoon

Nu mai este în interesul Franţei să “discute cu responsabilii ruşi”, a afirmat luni ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, după o recentă conversaţie telefonică între miniştrii apărării rus şi francez care s-a încheiat cu rapoarte divergente, scrie AFP, potrivit Agerpres.
“În prezent, nu este în interesul nostru să discutăm cu responsabilii ruşi deoarece comunicatele care ies, rapoartele care se fac despre asta sunt minciuni”, a declarat Stéphane Séjourné pentru France24 şi RFI de la Abidjan, unde ministrul a încheiat un turneu în Africa.
După o conversaţie miercuri între miniştrii apărării Sébastien Lecornu şi Serghei Şoigu, care a avut ca scop transmiterea de “informaţii utile” ruşilor cu privire la atacul de la Moscova, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat “comentariile stranii şi ameninţătoare” ale ruşilor.
În raportul său privind discuţia telefonică, iniţiată de Paris, Rusia, printre altele, şi-a exprimat “speranţa” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atac care a provocat 144 de morţi pe 22 martie. Speculaţii dezminţite de Paris.
Înainte de a putea vorbi din nou cu ruşii, “trebuie poate mai întâi să restabilim încrederea, poate mai presus de toate, să avem evoluţii pe teren militar în Ucraina, astfel încât relaţiile să poată fi reînnoite. Acesta nu este încă cazul în prezent”, a apreciat Séjourné.
Macron a justificat iniţiativa discuţiei dintre miniştrii francez şi rus, prima din octombrie 2022, prin faptul că Franţa chiar avea “informaţii utile” de transmis “cu privire la originile şi organizarea acestui atac” revendicat de organizaţia Stat Islamic.
Potrivit şefului diplomaţiei de la Paris, “îndelungata tradiţie de cooperare în materie de terorism cu Rusia” este în prezent la punct mort. “De fapt, acesta nu continuă pentru că a fost o propunere, iar comunicatul rus în realitate, în limba rusă, propune să nu avem cooperare”, a subliniat el.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă
„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”
Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat
INTERNAȚIONAL
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
Published
19 minutes agoon
June 13, 2025
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, la Kiev, cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pentru a discuta despre dezvoltarea comună a unor sisteme de armament moderne, precum rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, dronele și rachetele tactice. Cu acest prilej, oficialul german a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, relatează DW.
„Imaginea războiului s-a schimbat”, a declarat Pistorius în cadrul vizitei. „Dacă la început erau în centrul atenției avioanele de luptă și tancurile, apoi mulți ani a fost vorba despre artilerie — și încă este —, acum conflictele moderne se concentrează tot mai mult pe războiul electromagnetic și pe drone”, a subliniat ministrul german.
Cei doi oficiali au discutat despre localizarea producției de sisteme de apărare aeriană în Ucraina și au convenit asupra unor investiții suplimentare în industria de apărare – în special creșterea producției comune de arme atât în Ucraina, cât și în Germania, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Kiev.
„Când vorbim despre producție, ne referim la capacitățile noastre pe distanțe lungi – dronele noastre, tehnologiile ucrainene în domeniul rachetelor și alte instrumente cu rază lungă de acțiune”, a declarat Zelenski.
La rândul său, ministrul german al apărării a subliniat eficacitatea dronelor ucrainene, utilizarea lor pe câmpul de luptă și expertiza tehnologică dobândită de Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse.
„Cu toții trebuie să învățăm din asta. Și cred că trebuie să avansăm și în sectorul industrial. De aceea vorbim despre parteneriatele pe care vrem să le construim. Vrem mai multe astfel de parteneriate, atât în Germania, cât și în Ucraina, pentru a accelera producția de arme în interesul comun și pentru a ne consolida astfel capacitățile de descurajare și apărare”, a declarat Boris Pistorius.
Conform planului, Germania va contribui cu finanțarea, în timp ce Ucraina va furniza expertiza tehnică. Primele sisteme produse în comun ar putea deveni operaționale în următoarele luni.
În cadrul aceleiași vizite, Pistorius a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro pentru anul 2025, reafirmând astfel angajamentul noii guvernări germane față de Kiev. „Vizita mea subliniază sprijinul constant al Germaniei pentru Ucraina”, a declarat oficialul. O parte a finanțării va fi direcționată spre producția de arme cu rază lungă de acțiune.
Totuși, Pistorius a reiterat poziția Berlinului privind refuzul de a livra rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în ciuda cererilor repetate ale autorităților de la Kiev.
U.E.
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
Published
32 minutes agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile legate de situație din Orientul Mijlociu, după atacurile israeliene asupra Iranului, și și-a arătat deschiderea de a sprijini „orice eforturi diplomatice pentru dezescaladare”.
”Informațiile provenite din Orientul Mijlociu sunt extrem de alarmante. Europa îndeamnă toate părțile să dea dovadă de maximă reținere, să renunțe imediat la escaladare și să se abțină de la represalii. O soluție diplomatică este acum mai urgentă ca niciodată, de dragul stabilității regiunii și al securității globale”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
The reports emerging from the Middle East are deeply alarming.
Europe urges all parties to exercise maximum restraint, de-escalate immediately and refrain from retaliation.
A diplomatic resolution is now more urgent than ever, for the sake of the region’s stability and global…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 13, 2025
La rândul său, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a subliniat nevoia de a evita „o nouă escaladare periculoasă, care ar destabiliza întreaga regiune”, lansând, la rândul său, un apel la „reținere și diplomație”.
I’m deeply worried by the latest events in the Middle East.
A further dangerous escalation must be avoided, it would destabilise the whole region.
I urge for restraint and diplomacy.
— António Costa (@eucopresident) June 13, 2025
Înaltul Reprezentant la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a arătat că „diplomația rămâne cea mai bună cale de urmat, iar eu sunt gata să sprijin orice eforturi diplomatice de dezescaladare”.
The situation in the Middle East is dangerous.
I urge all parties to exercise restraint and prevent further escalation.
Diplomacy remains the best path forward, and I stand ready to support any diplomatic efforts toward de-escalation.
— Kaja Kallas (@kajakallas) June 13, 2025
Citiți și: Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu
Operațiunea Israelului, la care au participat peste 200 de avioane de luptă, a vizat mai multe ținte, inclusiv instalațiile nucleare ale Iranului și lideri militari de rang înalt. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul drept începutul unei ofensive de mai multe zile, informează Politico Europe.
Ca represalii, Iranul a lansat un roi de peste 100 de drone către Israel, potrivit unui purtător de cuvânt militar israelian.
Conform The Guardian, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat pe cancelarul german Friedrich Merz cu privire la atacul Israelului asupra Iranului într-o convorbire telefonică vineri dimineață, a declarat Merz într-o declarație, potrivit Reuters.
În declarație se precizează că Israelul are dreptul să se apere, iar Iranul nu ar trebui să dezvolte arme nucleare, însă Merz a făcut apel la ambele părți să se abțină de la escaladare.
Escaladarea dramatică a situației generează temeri că Orientul Mijlociu ar putea fi în pragul unui nou conflict regional devastator.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
Published
34 minutes agoon
June 13, 2025By
Diana Zaim
Premierul chinez Li Qiang i-a transmis joi președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, că țara sa este deschisă să întărească cooperarea cu BCE, inclusiv în privința reformei sistemului monetar internațional. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri la Beijing, relatează Agerpres.
Lagarde se află în această săptămână într-o vizită de lucru în capitala Chinei, pe fondul tensiunilor comerciale crescute dintre China, Uniunea Europeană și Statele Unite, generate de introducerea unor tarife vamale de către administrația Trump.
„Pe fundalul sporirii rezistenței la adresa globalizării, doar cooperarea poate aduce beneficii reciproce”, a declarat Li citat de televiziunea de stat din China, CCTV.
În opinia economistei franceze, toate lumea trebuie să acționeze pentru a „menține cooperarea” în pofida fragmentării, în contextul în care globalizarea „s-a dezvoltat într-o lume în care nu toate națiunile sunt unite prin aceleași garanții de securitate”.
„Unele țări care aveau venituri mici au experimentat progrese notabile, și niciuna mai mult decât China. Economiile avansate au beneficiat, de asemenea, dar într-un mod inegal. Deși unele industrii au experimentat presiuni din partea unei competiții mai mari, consumatorii s-au bucurat de prețuri mai mici. Iar pentru companiile capabile să urce în lanțul valoric, recompensele au fost substanțiale, în special în Europa”, a susținut președinta Băncii Centrale Europene.
Reamintim că un Summit UE-China este programat pentru 24-25 iulie, potrivit Politico.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală