ROMÂNIA
Șeful diplomației române, întrevedere cu înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: Candidatura României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, discutată
Published
2 months agoon
By
Diana Zaim
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 aprilie 2022, la Geneva, întrevederi cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, respectiv cu Directorul General al Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Vitorino. Discuțiile cu ambii interlocutori au vizat atât schimbul de opinii cu privire la situația din Ucraina și consecințele sale în plan umanitar și al respectării drepturilor omului, cât și alte subiecte de interes comun în plan multilateral, potrivit comunicatului oficial al MAE, remis CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, șeful diplomației române s-a referit la candidatura României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025, prezentând succint priorităţile promovate de ţara noastră în acest domeniu. În acest cadru, a prezentat și rezultatele Președinției române a Comunității Democrațiilor, exercitată în perioada septembrie 2019-septembrie 2023.
În cadrul întrevederii cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru susţinerea obiectivelor și independenţa Oficiului său, precum şi sprijinul țării noastre pentru activitatea de promovare și protejare a drepturilor omului la scară globală, desfășurată de Înaltul Comisar de-a lungul timpului.
Totodată, șeful diplomaţiei române a subliniat preocuparea României faţă de deteriorarea situației drepturilor omului în întreaga lume, ceea ce a generat crize umanitare grave, şi a reiterat condamnarea fermă a încălcării drepturilor omului generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În contextul în care România a gestionat un flux de peste 786.000 de refugiați ucraineni la granițe, dintre care peste 83.000 se află pe teritoriul României, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat detaliat măsurile complexe și multidimensionale luate de țara noastră în sprijinul refugiaților, Înaltul Comisar al ONU exprimând apreciere deosebită pentru eforturile României.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a atrocităților comise de armata invadatoare la Bucea și în alte localități ucrainene, soldate cu numeroase victime în rândul civililor, susținând investigarea imediată și amănunțită a acestor fapte, în scopul tragerii la răspundere a celor vinovați de către justiția penală internațională.
Totodată, ministrul afacerilor externe a salutat suspendarea de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a calității de membru al Federației Ruse în Consiliul Drepturilor Omului (CDO), rezoluția prin care a fost obținut acest rezultat fiind co-sponsorizată de România, şi a subliniat că nu ar trebui să existe loc în această instituție a ONU pentru statele care încălcă masiv şi repetat drepturile omului.
De asemenea, ministrul Aurescu a prezentat acțiunile României cu privire la situația din Ucraina: susținerea activării Mecanismului de la Moscova al OSCE pentru a evalua impactul asupra drepturilor omului al agresiunii ruse, sprijinirea adoptării rezoluțiilor Adunării Generale ONU din 2 și 24 martie privind “Agresiunea împotriva Ucrainei” și “Consecințele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, respectiv din 7 aprilie privind suspendarea Rusiei din CDO, co-sponsorizarea rezoluției CDO din 4 martie privind situația drepturilor omului din Ucraina, alăturarea la Grupul de Prieteni ai Responsabilității, sesizarea, la 2 martie, împreună cu alte 39 de state, a Curții Penale Internaționale (CPI) pentru investigarea de crime de război, crime împotriva umanității și genocid comise în Ucraina și acordarea, din bugetul MAE, a unei contribuții voluntare de 100.000 de euro pentru CPI pentru sprijinirea acestor investigații de către Biroul Procurorului CPI.
În cadrul întrevederii cu directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), António Vitorino, ministrul Bogdan Aurescu a evocat cooperarea de substanță dintre autoritățile române şi această Organizaţie, atât în contextul actual, cât și de-a lungul timpului și a exprimat sprijinul pentru procesul de reformă a Organizației inițiat de directorul general.
În acest context, ministrul român a menționat importanța deosebită a Centrului de Tranzit în Regim de Urgență pentru Refugiați de la Timișoara, primul de acest fel la nivel internațional și un model pe plan global, fiind în același timp un instrument de importanță specială în materie de politici internaționale de protecție a refugiaților și de asigurare a securității umane în termeni concreți. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie reprezintă unul dintre actorii cheie în procesul de relocare a refugiaților, în baza Acordului Tripartit între Guvernul României, OIM și Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) din anul 2008.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în contextul războiului de agresiune nejustificat și neprovocat al Federației Ruse în Ucraina, care a generat importante fluxuri migratorii și de refugiați, că România va continua să preia toți refugiații din Ucraina care doresc să treacă în/prin România și să acorde asistență acestora, reiterând angajamentul de solidaritate al României și al poporului român față de Ucraina și față de poporul ucrainean.
Totodată, a salutat cooperarea pe care instituțiile statului român o au cu Biroul OIM la București atât în general, cât și în situația de față, în formularea unui răspuns la situația din Ucraina. În acest sens, a menționat o serie de acțiuni întreprinse la nivel național, printre care crearea și buna funcționare a hub-ului de asistență umanitară de la Suceava, ca și buna cooperare pe care oficialii români și personalul ONU din țara noastră o au cu reprezentanți ai societății civile românești. De asemenea, a prezentat în detaliu acțiunile autorităților române în favoarea refugiaților ucraineni, precum și eforturile de sprijin pentru Republica Moldova, inclusiv prin crearea de coridoare verzi care să preia direct, în România, refugiați de la frontiera moldo-ucraineană.
Ministrul afacerilor externe a evidențiat importanța și relevanța OIM în calitate de organizație cu rol de lider pe plan mondial în gestionarea fenomenului migrației, în special în contextul internațional actual, marcat de fluxuri semnificative de migranți și refugiați. În acest context, oficialul OIM a transmis, la rândul său, apreciere deosebită pentru modul în care România a gestionat fluxurile de refugiați de la granițele sale, în contextul crizei din Ucraina. De asemenea, a mulțumit ministrului Aurescu pentru sprijinul complex și substanțial acordat Republicii Moldova de către România, evocând succesul conferinței internaționale de la Berlin din 5 aprilie, co-prezidată de ministrul român de externe împreună cu omologii german și francez, prin care a fost creată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova și la care directorul general al OIM a participat. Ministrul Aurescu a informat cu privire la intenția de organizare în România a conferinței de follow-up la conferința de la Berlin, directorul general Vitorino confirmând participarea sa, precum și efectuarea unei vizite bilaterale în țara noastră, la invitația șefului diplomației române, pentru a continua coordonarea concretă în gestionarea situației refugiaților.
Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat, totodată, asistența OIM în cadrul operațiunilor comune de repatriere a cetățenilor români aflați în situații vulnerabile în diverse regiuni ale lumii și în circumstanțe complexe și a exprimat deschiderea părţii române pentru continuarea dialogului cu OIM și identificarea posibilităților suplimentare de cooperare în plan bilateral și multilateral.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
-
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”
-
Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”
-
Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”
-
Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente
-
Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă
-
Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific
NATO
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”
Published
8 hours agoon
June 25, 2022By
Andreea Radu
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că noul Concept Strategic, ce urmează să fie aprobat săptămâna viitoare la summit-ul de la Madrid, va aduce o abordare coerentă, holistică a celor cinci domenii operaţionale ale NATO – terestru, aerian, naval, cibernetic şi spaţial -, cu elemente „de o calitate şi o sofisticare fără precedent”, scrie Agerpres.
„Vom veni, pentru prima dată, nu doar cu o prezenţă semnificativă, dar şi cu o abordare holistică, coerentă: terestru, aerian, naval, cibernetic, spaţial, cele cinci domenii operaţionale ale NATO. Vom veni cu elemente de prepoziţionare, vom veni şi vom trece de la poliţie aeriană la apărare aeriană, vom veni cu o nouă arhitectură de securitate în ceea ce priveşte zona de apărare antirachetă şi antibalistică. Sunt lucruri de o calitate şi de un nivel de sofisticare fără precedent şi mă bucur, ca român, să văd că ţara mea şi ţările nou venite în NATO, de la baltici până la Turcia, vor avea o altă generaţie de garanţii şi capabilităţi militare. Este o veste extraordinar de bună pentru România”, a spus Geoană, cu ocazia vizitei efectuate la Brigada 81 Mecanizată, însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
De asemenea, Mircea Geoană a subliniat „imensa importanţă strategică” a Mării Negre, ce va fi reflectată şi în Conceptul Strategic, această zonă reprezentând, în opinia sa, „imaginea mai largă a competiţiei între o Rusie agresivă, o Ucraină care îşi apără drepturile şi aliaţi care îşi apără teritoriul şi populaţiile”.
„Marea Neagră este cu adevărat o zonă de imensă importanţă strategică. Dacă vreţi, într-un fel de spaţiu micro, vortexul din Marea Neagră reprezintă imaginea mai largă a competiţiei între o Rusie agresivă, o Ucraină care îşi apără drepturile şi aliaţi care îşi apără teritoriul şi populaţiile. De aceea, zona Mării Negre va fi reflectată la justa sa importanţă în Conceptul Strategic”, a continuat Mircea Geoană.
Potrivit acestuia, Conceptul Strategic nu are o dimensiune exclusiv geografică, va avea o dimensiune legată de provocările la nivel global.
„Intrăm şi suntem deja într-o zonă de competiţie a marilor puteri, suntem într-o zonă în care riscurile de securitate nu sunt exclusiv geografice, sunt şi transnaţionale, cibernetice, din spaţiu, probleme de rezilienţă, probleme de adoptare de noi tehnologii, impactul noilor tehnologii asupra securităţii şi apărării, de la quantum la inteligenţă artificială, de la biotehnologie la augmentare umană – sunt lucruri de care mă ocup la NATO şi care vor fi reflectate în noul Concept Strategic”, a mai afirmat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a menţionat că săptămâna viitoare va fi aprobat un nou pachet de asistenţă specializată pentru Ucraina, care va viza şi pregătirea acestei ţări pentru tranziţia de la echipamente militare din era sovietică către echipamente moderne, de tip NATO.
INTERNAȚIONAL
Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene
Published
16 hours agoon
June 25, 2022By
Andreea Radu
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 24 iunie, în sistem videoconferință, la Conferința ministerială internațională dedicată securității alimentare globale „Uniting for Global Food Security”, organizată la Berlin de Guvernul federal german, în calitate de președinție G7, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și al blocării exportului de cereale din porturile ucrainene.
Germania este, de asemenea, lider al Global Crisis Response Group, lansat de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și inițiator al Global Alliance for Food Security/GAFS, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Ministrul român al afacerilor externe a susținut o intervenție în cadrul sesiunii cu titlul „Eforturi diplomatice și acțiune umanitară urgentă”, prezidată de ministrul federal al afacerilor externe, Annalena Baerbock, și co-prezidată de secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul indonezian al afacerilor externe, Retno Lestari Priansari Marsudi, și ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna.
„Sunt onorat să mă alătur astăzi Conferinței ministeriale internaționale „Uniți pentru securitatea alimentară mondială”, găzduită la Berlin de colega și prietena mea, Annalena Baerbock. România este hotărâtă să continue să acționeze pentru a promova securitatea alimentară, să sprijine economia Ucrainei și să susțină eforturile globale în acest scop”, a scris Bogdan Aurescu pe contul său de Twitter.
Honoured to join today the international ministerial conference “Uniting for Global Food Security”, hosted in #Berlin by my colleague & friend @ABaerbock. 🇷🇴 is determined to continue acting to advance #foodsecurity, support 🇺🇦 economy & sustain 🌍global efforts to this purpose. pic.twitter.com/CZZK4Jy2BF
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) June 24, 2022
Totodată, Conferința a reunit miniștri din state membre ale G7, precum și din țările donatoare cheie, cât și din cele mai vulnerabile și cele mai afectate țări, alături de instituții din sistemul ONU, reprezentanți ai fundațiilor filantropice și societății civile.
Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a evocat provocările cauzate de invazia rusă în Ucraina la adresa securității alimentare globale, prin blocajul impus livrărilor de cereale din această țară către statele importatoare.
Subliniind importanța pe care România o acordă acestei crize, atât din perspectiva proximității față de Ucraina, cât și a nevoii de sprijin pentru economia țării vecine, șeful diplomației române a făcut apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj.
În acest context, ministrul român a prezentat eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei în livrarea cerealelor și rolul pe care porturile Constanța și Galați îl pot juca în plan regional. A fost menționată, de asemenea, necesitatea realizării unor coridoare de transport sigur în Marea Neagră.
„Trebuie să acționăm împreună acum, cu fermitate și pragmatism, pentru a preveni extinderea acestei crize și pentru a sprijini economia ucraineană devastată de război. În ultimele luni, România a pledat pentru soluții la nivel european și internațional, punând în același timp în acțiune mecanismele noastre naționale de acordare a unui sprijin direct”, a spus Bogdan Aurescu.
La finalul Conferinței a fost adoptat documentul Berlin Ministerial Conference – Uniting for Global Food Security on 24 June 2022 – Conclusions by the Chairs. Documentul sintetizează, din perspectiva celor trei miniștri federali care au găzduit evenimentul, acțiunile întreprinse până în prezent și menționează viitoarele acțiuni avute în vedere.
INTERNAȚIONAL
Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat
Published
16 hours agoon
June 25, 2022By
Andreea Radu
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 24 iunie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe din Republica Coreea, Park Jin, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Dialogul dintre cei doi miniștri de externe s-a concentrat pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale, consolidate atât pe parcursul celor peste 30 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, cât și în baza celor peste 10 ani de la ridicarea relațiilor bilaterale între cele două state la nivel de Parteneriat Strategic.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru valorificarea la un nivel superior a oportunităților oferite de Parteneriatul Strategic, prin acțiuni susținute pentru aprofundarea dialogului politic și dezvoltarea cooperării economice și sectoriale, omologul coreean menționând domeniile energiei și industriei de apărare. La rândul său, ministrul coreean de externe a arătat că România este un partener foarte important al Republicii Coreea și că este deplin angajat în aprofundarea parteneriatului strategic.
„Am avut o excelentă convorbire astăzi cu Park Jin despre modalitățile de dezvoltare și aprofundare a cooperării noastre bilaterale, pe baza legăturilor noastre politice și economice în creștere. România este angajată să își consolideze Parteneriatul Strategic cu Republica Coreea, ceea ce este esențial pentru a răspunde provocărilor actuale”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.
Excellent📞call today with FM @FMParkJin 🇰🇷 on ways to develop &deepen our bilateral cooperation, based on our growing political&economic ties. RO🇷🇴 is committed to strengthen its #StrategicPartnership with RoK as like-minded partners, which is 🔑to respond to current challenges.
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) June 24, 2022
Șeful diplomației române a salutat nivelul în creștere al schimburilor comerciale bilaterale, depășind pragul de 1 miliard de dolari în 2021, și a subliniat importanța consolidării pe mai departe a relațiilor economice româno-sud-coreene, prin valorificarea oportunităților disponibile și prin inițierea de noi proiecte în domeniile vizate de cele două părți.
A încurajat firmele și companiile sud-coreene să vizeze o prezență investițională cât mai puternică în economia românească. A reliefat, în context, importanța organizării cât mai curând a celei de-a zecea sesiuni a Comitetului Comun de cooperare industrială, pentru stimularea contactelor directe pe linie economică și a lansării de noi proiecte bilaterale concrete.
Totodată, au fost evidențiate eforturile și sprijinul autorităților sud-coreene în facilitarea achiziției de echipamente medicale necesare României în diferite etape ale combaterii pandemiei, precum și relevanța schimbului de bune practici în gestionarea pandemiei de COVID-19 și redresarea economică și socială sustenabilă.
Cei doi oficiali au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii pe teme regionale, în vederea mai bunei înțelegeri reciproce privind deciziile de politică externă cu impact asupra evoluțiilor din proximitatea României, respectiv a Republicii Coreea. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra situației generate de războiul ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei și asupra impactului extins al acestuia pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală, referindu-se la eforturile multidimensionale ale României în sprijinul Ucrainei, în plan umanitar și al transferului cerealelor ucrainene. Cei doi șefi ai diplomațiilor au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei, iar omologul coreean a exprimat aprecieri deosebite pentru sprijinul umanitar acordat de România Ucrainei și refugiaților.
De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre evoluțiile din dosarul nord-coreean, fiind remarcată apropierea pozițiilor privind necesitatea denuclearizării peninsulei coreene, necesară pentru asigurarea păcii și stabilității. În acest context, cei doi miniștri au subliniat necesitatea evitării efectuării unui nou test nuclear de către R.P.D. Coreeană.
În acest context, cei doi miniștri au agreat continuarea cooperării la nivelul forurilor multilaterale, inclusiv dialogul pe teme de securitate globală, în anticiparea participării la Summitul NATO de la Madrid, din 29-30 iunie 2022. În același timp, ministrul român a mulțumit părții sud-coreene pentru susținerea sa privind deschiderea negocierilor de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și adoptarea Foii de Parcurs privind aderarea țării noastre la Organizație, la 10 iunie 2022.
Cei doi miniștri au convenit, de asemenea, reluarea cât mai curând a agendei de vizite oficiale la București, precum și reluarea consultărilor politice cu caracter regulat. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului sud-coreean invitația de efectua o vizită, acceptată cu plăcere de cel din urmă.

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Daily Mail: “29 de milioane de români şi bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit”

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun


Team2Share


Trending
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Premieră istorică: Parlamentele Republicii Moldova și României se vor reuni sâmbătă la Chișinău și vor adopta o declarație comună
-
REPUBLICA MOLDOVA3 days ago
Volodimir Zelenski și Maia Sandu și-au promis “asistență reciprocă pe calea Ucrainei și R. Moldova către UE”
-
CONSILIUL EUROPEAN5 days ago
Șeful Consiliului European îi invită pe Macron, Scholz, Draghi, Iohannis și ceilalți lideri UE să “acorde statut de candidat Ucrainei și R. Moldova”
-
INTERNAȚIONAL1 week ago
“Toți patru susținem candidatura imediată a Ucrainei la UE”, au transmis Macron, Iohannis, Scholz și Draghi la Kiev. Zelenski: “Patru țări mari sunt de partea noastră. O realizare istorică”
-
PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago
“Acordați fără întârziere statutul de candidat la UE Ucrainei și Moldovei”, cere Parlamentul European într-o rezoluție adoptată cu majoritate covârșitoare în ajunul summitului UE