Connect with us

CONSILIUL UE

Șeful diplomației române le propune omologilor săi europeni “elaborarea unei veritabile strategii privind relațiile UE-Rusia”

Published

on

© European Union, 2020

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, luni, la Luxemburg, la reuniunea cu cei 26 de omologi ai săi din statele membre ale UE, despre “necesitatea elaborării unei veritabile strategii privind relaţiile UE – Rusia”, context în care a pledat în favoarea unor sancțiuni în urma otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi cu agent chimic din clasa Noviciok. De asemenea, șeful diplomației române a reluat propunerea României din luna august în ce privește situația din Belarus, Aurescu solicitând listarea lui Aleksandr Lukaşenko pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Privitor la Rusia, ministrul român “a evidenţiat importanţa discutării aprofundate a relaţiilor UE cu Federaţia Rusă, în lumina evoluţiilor recente – inclusiv otrăvirea lui Aleksei Navalnîi”.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că abordarea principială a UE de până acum în relaţie cu Rusia “îşi păstrează actualitatea şi valabilitatea, fiind necesară menţinerea unei poziţii unitare şi echilibrate în continuare în aplicarea celor cinci principii directoare care guvernează această relaţie din 2016. Mai multă atenţie este necesar a fi acordată de UE angajării societăţii civile din Rusia”.

El a reamintit în acelaşi timp necesitatea elaborării unei veritabile strategii privind relaţiile UE-Rusia, precizează comunicatul MAE.

Citiți și Cazul Navalnîi: Miniștrii de externe din UE au ajuns la un acord politic pentru sancțiuni împotriva Rusiei, la propunerea Germaniei și Franței, susținute de Polonia, România și țările baltice

Citiți și Ministrul Bogdan Aurescu: Franța și Germania s-au alăturat solicitării României de a adopta sancțiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi

Declaraţia vine în contextul publicării raportului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, prin care a fost confirmată otrăvirea lui Navalnîi cu un agent chimic din grupul Novichok. În aceste circumstanţe, ministrul român a susţinut necesitatea adoptării rapide de sancţiuni suplimentare la adresa celor care au încălcat normele de drept internaţional, implicaţi în tentativa de omor în cazul liderului opoziţiei ruse. Această direcţie de acţiune a UE a fost susţinută de România, alături de alte state membre, încă anterior precedentei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), din 21 septembrie.

În ceea ce priveşte Belarus, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat preocuparea pentru continua deteriorare a situaţiei interne, în condiţiile în care autorităţile belaruse nu au demonstrat niciun interes pentru dialogul cu populaţia şi societatea civilă pentru ieşirea din criză. A salutat decizia adoptării de măsuri restrictive suplimentare la nivelul UE, prin includerea pe lista de sancţiuni a 40 de persoane, responsabile de fraudarea alegerilor şi represiune, evidenţiind că România se numără printre statele care au co-sponsorizat recent şi susţin extinderea acestei liste, inclusiv cu listarea lui Aleksandr Lukaşenko, propunere pe care România a făcut-o de altfel încă din luna august. De asemenea, el a arătat că dacă situaţia se va deteriora suplimentar, va fi cel mai probabil nevoie de sancţiuni suplimentare la adresa regimului, eventual de tip economic.

Citiți și Belarus: România susține includerea lui Aleksandr Lukașenko pe lista persoanelor sancționate de UE: Nu vedem nici cea mai mică intenţie a regimului de a iniţia un dialog cu opoziţia

“În condiţiile în care criza din Belarus a intrat într-o nouă etapă, pe fondul modului în care Aleksandr Lukaşenko şi-a preluat pretinsul mandat, oficialul român a arătat că este probabil ca raporturile UE cu autorităţile belaruse să se deterioreze şi mai mult, aşa cum s-a întâmplat recent cu forţarea rechemării pentru consultări a ambasadorilor polonez şi lituanian la Minsk, nevoiţi să părăsească ţara pentru o perioadă de timp”, punctează MAE.

Potrivit sursei citate, el a “subliniat nevoia de reacţie şi acţiune fermă şi rapidă a UE faţă de deciziile autorităţilor belaruse” şi a menţionat că, în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, România a decis vineri să se alăture statelor UE care şi-au retras pentru consultări ambasadorul de la Minsk, decizie pusă în aplicare începând de luni.

Citiți și UE, pregătită să își intensifice sprijinul politic și asistența financiară pentru Belarus cu condiția unei tranziții democratice pașnice

În acelaşi timp, Aurescu a arătat satisfacţia că în concluziile Consiliului European de la începutul lui octombrie au fost preluate propunerile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale omologilor săi polonez şi lituanian de creare a unui pachet cuprinzător de sprijin economic din partea UE pentru un Belarus democratic, ce trebuie elaborat de către Comisie. Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea ca UE să continue să sprijine activ societatea civilă din Belarus.

În cadrul reuniunii CAE de luni, Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea României cu privire la escaladarea conflictului armat privind Nagorno-Karabah şi a subliniat necesitatea respectării depline de către părţi a înţelegerii recente de încetare a focului, ”care din păcate a fost deja încălcată”.

Aurescu a menţionat că România “a încurajat constant părţile să găsească voinţă politică şi să se angajeze constructiv în detensionarea situaţiei şi în reluarea negocierilor pe fond, cu respectarea dreptului internaţional, cu medierea co-preşedinţilor Grupului de la Minsk al OSCE”.

El a subliniat că această reactivare a conflictului privind Nagorno-Karabah atrage atenţia asupra faptului că există un veritabil arc de instabilitate în regiunea Mării Negre, generat de existenţa unui lanţ de conflicte prelungite sau îngheţate care pot fi oricând “încălzite” şi care trebuie tratate de o manieră cuprinzătoare, deoarece ele afectează nu doar securitatea regiunii, ci şi a Europei în general. Prin urmare, a propus includerea pe agenda unei viitoare reuniuni a CAE a unui punct de discuţie privind conflictele îngheţate/prelungite din regiunea Mării Negre.

Miniştrii Afacerilor Externe au avut un schimb de opinii extins cu privire la evoluţiile din Belarus, dialogul Belgrad-Priştina, relaţiile UE-Rusia şi relaţiile cu America Latină şi Caraibi.

Referitor la dialogul Belgrad-Priştina, ministrul Bogdan Aurescu a salutat includerea punctului pe agenda Consiliului Afaceri Externe, inclusiv în urma solicitării României, alături de alte state membre.

Ministrul român a subliniat importanţa efortului UE în atingerea unui pachet de înţelegeri cuprinzătoare cu valoare juridică între părţi, prin medierea Reprezentantului Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina şi alte aspecte regionale din Balcanii de Vest Miroslav Lajcak, pachet care va contribui la stabilitatea întregii regiuni.

Acesta a prezentat abordarea constructivă şi activă a României în acest dosar, care sprijină obţinerea de rezultate concrete, în baza unui mecanism sustenabil etapizat, precum şi susţinerea pentru folosirea tuturor instrumentelor europene disponibile. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Estonia devine cel mai nou stat din UE care boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE pentru că ”a abuzat de rolul său”

Published

on

© European Union 2022

Estonia a devenit cel mai recent stat membru al Uniunii Europene care s-a alăturat boicotului la adresa președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene aflată sub conducerea premierului Orban, fapt ce înseamnă că nu va mai trimite pentru moment miniștri să participe la reuniunile UE găzduite de Ungaria, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ungaria a abuzat de rolul său la preşedinţia UE prin acţiunile sale, subminându-i grav credibilitatea”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Tallinn la postul naţional de radio estonian.

La doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viktor Orban a efectuat o vizită în Rusia unde a fost primit de Vladimir Putin, cel care, în februarie 2022, arunca în aer ordinea mondială bazată pe reguli prin invadarea Ucrainei.

Putin a profitat de fisura creată de Orban în unitatea privind sprijinul pentru Ucraina și s-a referit la prim-ministrul maghiar cu denumirea de ”președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

De parcă nu era suficient că a provocat destulă indignare, premierul maghiar a ales la câteva zile după acest moment să meargă în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, un partener autoritar și apropiat al lui Putin.

Prin urmare, Comisia Europeană și țări UE, în frunte cu Suedia și Lituania, au decis să boicoteze reuniunile ministeriale organizate de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene, în vreme ce  mai mulți membri ai Parlamentului European au solicitat suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană și a țării din spațiul Schengen, ultima cerere venind ca urmare a recentei decizii a Budapestei de a relaxa vizele pentru ruși și belaruși. 

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reluat criticile la adresa lui Viktor Orban pentru că nu recunoaște că adevăratul agresor din războiul din Ucraina este Rusia

Continue Reading

CONSILIUL UE

Șefa diplomației române Luminița Odobescu participă joi la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Bruxelles

Published

on

© European Union 2024

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa, joi, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va fi găzduită la Bruxelles, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis MAE într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, discuţiile miniştrilor se vor concentra pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi pe situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii europeni de externe vor aborda situaţia post-electorală din Venezuela şi, respectiv, situaţia din Georgia.

Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va avea loc cu participarea ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi se va concentra pe prezentarea evoluţiilor recente din teren şi pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina.

Situaţia din Orientul Mijlociu va fi abordată din perspectiva celor mai recente evoluţii, în contextul creşterii tensiunilor din zonă şi amplificării crizei umanitare din Gaza, precum şi al eforturilor susţinute ale SUA în direcţia unui acord al părţilor pentru încetarea focului şi eliberarea tuturor ostaticilor reţinuţi de Hamas.

Totodată, miniştrii europeni de externe vor avea un schimb informal de opinii cu şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, pe tema relaţiilor UE-Turcia.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE dau undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din cadrul Mecanismului pentru Ucraina. Banii, parte dintr-un pachet de 50 de miliarde de euro, vor contribui la redresarea Ucrainei

Published

on

© Elysee

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina, format din granturi și împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, bani care vor contribui la stabilitatea macrofinanciară a țării invadate de Rusia.

Într-o decizie adoptată marți, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru a primi fondurile, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, aceste reforme acoperă gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea.

Consiliul UE a subliniat, de asemenea, importanța alocării banilor cât mai curând posibil, având în vedere situația fiscală dificilă din Ucraina.

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei privind redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, precum și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului său de aderare la UE în următorii patru ani.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

De la intrarea sa în vigoare, Mecanismul pentru Ucraina a achitat deja 6 miliarde de euro cu titlu de finanțare-punte și 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, după ce au fost îndeplinite condițiile convenite în materie de politici.

Dacă toate reformele și investițiile propuse de Kiev în planul mai sus amintit sunt puse în aplicare pe deplin, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea conduce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

U.E.16 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.17 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.17 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE19 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan19 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.17 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE19 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA22 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ5 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA5 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending