Relația dintre România și Statele Unite, aflată la nivelul unui parteneriat strategic, este puternică pentru că este construită pe valori comune, a declarat joi șeful diplomației americane, într-un mesaj de Ziua Națională a România, care celebrează la 1 decembrie aniversarea a 104 ani de la Marea Unire.
“În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român, care sărbătorește Ziua Marii Uniri și își amintește de unificarea țării sale în urmă cu peste 100 de ani”, a transmis Blinken, evocând împlinirea, în acest an, a 25 de ani de Parteneriat Strategic și vizita pe care a efectuat-o marți și miercuri, 29-30 noiembrie, la București pentru întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu, precum și pentru participarea la prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO găzduită vreodată de România.
“Relația noastră este puternică, deoarece este construită pe valori comune și pe un angajament reciproc pentru pace și prosperitate pentru cetățenii noștri și pentru oamenii din întreaga lume. Vizita mea la București la începutul acestei săptămâni ilustrează puterea cooperării noastre strânse și continue în multe domenii, inclusiv în domeniul securității, în timp ce suntem uniți cu aliații și partenerii noștri ca răspuns la războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei“, a precizat el.
Secretarul de stat al SUA a urat “poporului român o zi națională foarte fericită”, afirmând că așteaptă “cu nerăbdare să dezvoltăm parteneriatul nostru și mai puternic în anul care urmează”.
Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.
Ziua de 1 Decembrie 1918, ziua în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția de Unire a Transilvaniei cu România, a însemnat sfârșitul procesului de desăvârșire a unității naționale românești început în acel an, 1918, prin actul unirii Basarabiei cu România, adoptat de Sfatul Țării din Chișinău, la 27 martie/9 aprilie, și continuat prin actul unirii Bucovinei cu Patria Mamă, adoptat de Congresul General al Bucovinei, la Cernăuți, la 15/28 noiembrie.
Marea Unire s-a înfăptuit atât ca urmare a unei conjuncturi politice internaționale favorabile, marcate de victoria puterilor Antantei în Primul Război Mondial, de principiul wilsonian al statelor naționale, de efervescența mișcărilor de eliberare națională și socială, dar și a curajului și eroismului soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Războiului de Întregire și nu în ultimul rând, al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate.
Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice participă în acest an la parada de Ziua Naţională a României.
Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.
La paradă vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.