Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat marți că a avut o convorbire telefonică cu omologul său român, Bogdan Aurescu, în care cei doi oficiali au discutat despre provocările comune și a subliniat că printre principalele teme de cooperare vizează dimensiunea Parteneriatului Strategic și aspecte precum apărarea, securitatea energetică și lupta împotriva corupției.
“M-am bucurat să discut cu ministrul român de externe Bogdan Aurescu despre multe dintre provocările comune cu care ne confruntăm. Aștept cu nerăbdare consolidarea parteneriatului nostru strategic de lungă durată și cooperarea strânsă în probleme de apărare, securitatea energetică și lupta României împotriva corupției”, a spus Blinken, referindu-se la faptul că România și SUA vor marca, în 2010, zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea.
De asemenea, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul de Stat a precizat că secretarul Blinken “a felicitat România pentru faptul că este un aliat puternic al NATO și pentru angajamentul său de a consolida securitatea în regiunea Mării Negre”.
“Secretarul și ministrul de externe au discutat, de asemenea, munca noastră împreună ca parteneri de încredere pentru a promova securitatea energetică, statul de drept și redresarea în urma pandemiei COVID-19“, a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul său american Antony Blinken au avut marți prima lor convorbire telefonică după instalarea șefului diplomației SUA la conducerea Departamentului de Stat și după ce ambii oficiali au avut o scurtă discuție bilaterală în marja reuniunii miniștrilor de externe din NATO de săptămâna trecută, la Bruxelles.
Bogdan Aurescu a anunțat, pe Twitter, că a avut o discuție telefonică “amplă și aprofundată” cu secretarul de stat Antony Blinken după dialogul de săptămâna trecută, conversația dintre cei doi fiind de altfel primul contact bilateral la acest nivel politic și guvernamental dintre București și administrația Joe Biden.
“Am agreat să extindem și să aprofundăm Parteneriatul Strategic, am abordat securitatea la Marea Neagră, sprijinul pentru inițiativa NATO 2030 și un nou concept strategic, precum și pentru Summitul Democrațiilor dorit de președintele SUA“, a spus șeful diplomației române.
Aurescu a subliniat că a discutat cu Blinken despre prezența economică și militară a SUA în România, securitatea energetică, proiectele de conectivitate pentru Rail2Sea, accederea României în programul Visa Waiver și aderarea la OCDE, precum și promovarea rezilienței strategice.
“România și SUA sunt parteneri strategici puternici și lucrează împreună îndeaproape în beneficiul intereselor comune”, a mai adăugat ministrul român de externe.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut la 23 martie prima întâlnire cu noul său omolog american, Antony Blinken, pe care l-a invitat să efectueze anul acesta o vizită în România pentru a marca zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea dintre România și SUA.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi înalți demnitari au discutat pe scurt despre aspecte ale relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum și alte teme de interes reciproc ale relațiilor internaționale.
Ministrul român de externe a evidențiat soliditatea și profunzimea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a adresat o invitație omologului său american de vizita România în acest an, când se aniversează 10 ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România – ocazie foarte bună pentru discutarea oportunităților de dezvoltare și aprofundare a Parteneriatului Strategic. Secretarul de stat american a primit cu deschidere această invitație, rememorând vizitele anterioare în țara noastră.
De asemenea, cei doi șefi ai diplomaților română și americană au discutat despre inițiativa Președintelui Biden de a organiza un Summit al Democrațiilor. Ministrul român de externe a reiterat sprijinul României pentru această inițiativă și a exprimat deplina disponibilitate a țării noastre de a sprijini acest demers în calitatea României de președinție în exercițiu a Comunității Democrațiilor.
Amintim că Bogdan Aurescu i-a adresat în luna ianuarie o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, după confirmarea de către Congresul SUA, șeful diplomației române invitându-l pe noul șef al diplomației americane să efectueze o vizită la București.
România și SUA aniversează, în 2021, zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
Parteneriatul Strategic dintre România și SUA a fost lansat la 11 iulie 1997, prin vizita președintelui american de atunci Bill Clinton la București.